發新話題

昔日的同學 今日的路人

昔日的同學 今日的路人

話說今日約左d朋友(舊校)
又要返舊校拎會考證書
於是就就佢係佢放學時間拎

過去途中,真係見到種種估唔到既事情
我都係第一次感受到比自己認識多年既人睇唔起既滋味
平時比老師,同學全部公認為品學兼優既學生
撞到我,即刻係我面前加速走人,扮唔識我
連say hi都唔好意思講出口
一個係咁,第二個都係咁...
直至撞到d比較相熟既人
主動過黎同我閒聊幾句
係佢身邊既人 都問下我最近點
但係正正就係識左佢地咁耐,先覺得佢地呢刻既行為好虛偽

天氣幾凍都好 都唔夠佢地既人心咁凍

我在外國時行街...好多對口對面行過來的鬼頭,是會自然向住你笑一笑...
我次次都唔知點反應....
可能我真係冇乜禮儀...
或者是鬼老習慣禮儀.....

我覺得人地唔係睇唔起你, 而係你睇唔起你自己, 覺得人地都係睇唔起你je..
人地同唔你講野打招呼,好多時係唔知點開口,自己有得留低你又冇,講既話題又冇左啦...
你以為人地虛偽, 其實好多時係你自卑....

個人見解...

引用:
原帖由 Anonymous 於 17-11-2009 22:10 發表
話說今日約左d朋友(舊校)
又要返舊校拎會考證書
於是就就佢係佢放學時間拎

過去途中,真係見到種種估唔到既事情
我都係第一次感受到比自己認識多年既人睇唔起既滋味
平時比老師,同學全部公認為品學兼優既學生
...
聽你既語氣, 佢地扮唔識你, 好似係有原因咁喎...
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

嗯...?

樓主好似...
同學仔避開你 你又覺得人地睇唔起你唔開心
同學仔主動搵你 你又覺得人地行為虛偽你唔開心
咁...
好難攪架播....?
人怕出名 芝怕肥/_\
▄︻┴┬?一 ..........☼ \>口</痛!

引用:
原帖由 6MM 於 18-11-2009 00:06 發表
我在外國時行街...好多對口對面行過來的鬼頭,是會自然向住你笑一笑...
都唔洗去到外國...星期六日去郊外行山撞到的老外或者日本人都會同你say hi,依家慣左隨時會停低爹兩句...

引用:
原帖由 阿芝 於 18-11-2009 02:22 發表
嗯...?

樓主好似...
同學仔避開你 你又覺得人地睇唔起你唔開心
同學仔主動搵你 你又覺得人地行為虛偽你唔開心
咁...
好難攪架播....?
好似芝芝講....我講白的樓主係疑神疑鬼....

回覆 7# 的帖子

咁又唔係完全係既
有d fd d既同學都係好自然,好似之前咁對我(無咁fd 但係同過班既都有)
但係始終都有d人
由小學識到中學
宜家都即刻變哂臉....o個刻真係幾難受

冰封三尺,非一日之寒
睇來事出必有因喎
介唔介意分享下呢?

師兄唔好介意
通常一離開就扮唔識
睇怕離開既一方都唔係好光彩咁離開喎

只係會考後 入唔番原校....

引用:
原帖由 Anonymous 於 18-11-2009 11:54 發表
咁應該唔會因為咁樣而有呢個反應喎
會唔會係你諗得太多呀?
又或者有其他原因?

我記得中六時我地學校有個插班生係由隔離街間學校轉過來的
基本上大家對佢都無咩野
但係佢就好想埋我地堆,好極力地向我地呢個group的人刷鞋
無人睬佢仲跟出跟入等等...
於是我地呢group人就好排斥佢,唔chum佢玩之餘,100米外見到佢都會掉頭走
但佢都始終無改善...

引用:
原帖由 6MM 於 18-11-2009 00:06 發表
其實你微笑一 or 點點頭就可以!
笑多D啦香港人!!!

引用:
原帖由 Anonymous 於 18-11-2009 11:54 發表
我都係一樣
返到舊校找的只是相熟的老師
同學?        .......叫佢死都唔好見到我
所以大家的圈子唔同左,對的方法都會唔同.話題自然小左

我想問樓主年紀幾大?
做咩諗野咁悲觀?
見你個情況......你應該好奈冇搵過你d 同學....
冇接觸.....邊有咁多野講.....
講真你d同學咁樣...都好過d係唔係都扮晒fd 下下識左冇奈就兄弟前後果d
係好係壞睇你對自己好唔好同點睇.....only

發新話題