發新話題

如果係你, 你會點做? 續集

引用:
原帖由 HongKoch 於 21-11-2009 22:08 發表
攪清楚先,樓主你係問如果我地係家長ga會點做? 既然樓主話左佢地係潮洲人,係會"保護"子女到咁既地步既話... 其實已經唔可以用常理去判斷lo

如果係問我地係樓主ga話.. 叫事主報警la唉
實在, 我認為如果呢d事, 發生o係我身上, 一而再再而三, 我我大義滅親, 其實滅ge唔係子女ge錯, 而係自己管教無方ge錯!

子女有問題, 唔改, 仲要一次又一次包庇佢, 令佢唔知咩叫負責任, 邊過做成?一定係有人縱容佢
鵰。豹。狸。獅。狒

lee D 人真係一街都係,雖然我都係20歲出頭無咩資格話人,但真係見到唔少"

引用:
原帖由 於 20-11-2009 14:04 發表
仲有得考慮的餘地咩...唔報警,,,咪登報紙同佢脫離關係...個仔唔識教比社會教...
脫離關係只係係度放任他亂來, 隨時愈行愈衰....特別係15歲lee段升學關鍵時期, 過左就注定左你人生...

我地始終係局外人....但其實大部份人既意見一樣....報警等社會教育佢
你女友個細佬係寶,咁人地果女唔係人地父母既寶?....人地生出黎就要俾佢中出再落仔?...
不過我相信果女仔的豬朋都會叫佢報警....趙完鬆咁爽...

回覆 35# 的帖子

你女友個細佬係寶,咁人地果女唔係人地父母既寶?....人地生出黎就要俾佢中出再落仔?...

極同意呢句!

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 20-11-2009 23:53 發表
我覺得作為屋企人, 真係好難做~
無奈ge係, e+時下d青少年, 真係好難教....
老實講丫, 我唔知你點諗, 你就梗係覺得佢地話事啦, 但係你良心過意得去嘛?
鵰。豹。狸。獅。狒

===我係樓主===

其實屋企人有鬧佢, 但係一鬧就嘈交, 一嘈交個細佬就走出屋企/ 自己反鎖入房,

有次佢同家姐嘈完交, 佢離家出走, 重要家姐、老豆出去搵佢;

又有次, 我同佢家姐, 佢細佬, 個女仔, 四個出去食野,

我女朋友叫佢地好好讀書, 如果唔係就無出息, 之後佢竟然掉低筷子, 走左去....

要我同女朋友出去搵佢.....

講真, 自從我知道BB件事之後, 我都無再見佢, 亦唔想見佢, 因為怕自己忍唔到手打佢一身,

個女仔都唔抵幫, 但係幾值得可憐, 老豆老母好多年前離婚之後, 就當佢人球咁踢,

淨係俾錢佢洗, 住就住佢呀媽男朋友個呀媽屋企....

BTW, 個細佬前排重同女仔嘈分手, o向屋企鬧到拆天,

點知依家又一齊返, 個細佬又照上個女仔屋企....

唉!我又可以做D咩?我連打佢一身都唔敢啦!一陣反曬面點算!

我係樓主

引用:
原帖由 HongKoch 於 21-11-2009 22:08 發表
攪清楚先,樓主你係問如果我地係家長ga會點做?
Both...

報警有人衰十一囉
條仲有得救咩?

我話你救唔到架la,靠Correction Service la...
一而再,再而三,有心改早就改左la!

究竟時下既年青人,既價值觀係點?做父母應該點教?我諗係一個好複習既問題

男先15歲..個女.............
第三次好危險..點解..
點解家下D死仔唔識帶套!?
槍勁唔勁 係睇下同個人夾唔夾姐- -+

引用:
原帖由 失蹤人口 於 5-12-2009 03:24 發表
男先15歲..個女.............
第三次好危險..點解..
點解家下D死仔唔識帶套!?
Crazyboy:大家男人都知感覺唔同又麻煩
我真係好好人!

引用:
原帖由 lf2hooo 於 6-12-2009 00:25 發表

Crazyboy:大家男人都知感覺唔同又麻煩
感覺唔同大哂呀?

發新話題