發新話題

[認真] 一群小孩瘋狂毀壞鯉魚門休閒公園植物 (With Photos)

下世做樹~
閃擊點行動之崛起條龍
大家拿住個鏟跟貼我!

一斑野仔,冇家教?睇落都冇屋企人理佢,何家教之有......

題外話:樓主點解唔叫停佢哋或叫管理員或報警? 掛住影相.....有乜意思.....花死不能復生

引用:
原帖由 RMP 於 1-12-2009 02:18 發表
一斑野仔,冇家教?睇落都冇屋企人理佢,何家教之有......

題外話:樓主點解唔叫停佢哋或叫管理員或報警? 掛住影相.....有乜意思.....花死不能復生
人生路不熟, 你見連啲

引用:
原帖由 RMP 於 1-12-2009 02:18 發表

也許…
樓主親自前往勸導這群小朋友會好一點吧。
(個人意見)

其實我覺得你實在應該叫實q做野
鵰。豹。狸。獅。狒

報警是一個方法,但往往D大人會為呢D細路用無知做理由放過他們,其實正因為細路無知所以做大人就要好好管教他們,有錯就要指正及處罰,現今D家長們偏偏將管教子女的天職交比菲傭及推比學校,很有趣的是每當政府出錯,一眾大人就會問政府的責,但當自己子女出錯也會問政府的責,難道父母官真的是所有細路的親生父母?

一班小朋友, 拔走公共花草, 的確百厭, 無家教

但係如果我同樣有家教的話, 我目睹呢 d 事發生的話
我會首先 : 勸阻, 嘗試教導呢班小朋友, 起碼, 唔會俾件事繼續發生, 惡化
如果對方惡言相向, 我會通知管理會, 甚至報警, 等社會法規去教佢
十來歲的小朋友, 天真無邪, 你我如是, 作為一個大哥哥, 幫到就幫

目睹並任由事件繼續發生, 也不見得是一個好公民, 對成件事亦唔會有任何進展
我的兄弟如下 :
Canon 5D
Canon 24-105 L IS USM
Canon 70-200 f/4 L IS USM
Canon TS-E 24mm f/3.5 L
Canon 85mm f/1.8
Sigma 150mm F2.8 APO MACRO
Tamron 500mm F8 Reflex
HELIOS40 1.5/85mm
Metz 58 AF-1 digital
Gitzo 1940
http://www.ThxChing.com

回覆 22# 的帖子

Right

引用:
原帖由 xhirt 於 1-12-2009 10:44 發表
一班小朋友, 拔走公共花草, 的確百厭, 無家教

但係如果我同樣有家教的話, 我目睹呢 d 事發生的話
我會首先 : 勸阻, 嘗試教導呢班小朋友, 起碼, 唔會俾件事繼續發生, 惡化
如果對方惡言相向, 我會通知管理會, 甚 ...
Same reply >> 人生路不熟, 我驚無命走出鯉魚門.

引用:
原帖由 deathmaster 於 1-12-2009 14:04 發表

Same reply >> 人生路不熟, 我驚無命走出鯉魚門.
師兄, 教小朋友, 唔一定要惡型惡相既, 喊打喊殺先有效果既
循循善誘, 心存善念, 耐心講解, 何故會"出唔到鯉魚門" 呢 ?
我的兄弟如下 :
Canon 5D
Canon 24-105 L IS USM
Canon 70-200 f/4 L IS USM
Canon TS-E 24mm f/3.5 L
Canon 85mm f/1.8
Sigma 150mm F2.8 APO MACRO
Tamron 500mm F8 Reflex
HELIOS40 1.5/85mm
Metz 58 AF-1 digital
Gitzo 1940
http://www.ThxChing.com

生少個好過
Liberté     Égalité     Fraternité

講真, 我睇落又唔覺得佢地係故意志破壞D植物, 睇落佢地似係想移走D植物去第二度種。
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

OMG,死o靚仔

各位師兄親眼見過一個爸爸叫一個佢在國内生的兒子唔好亂走出馬路,點知比個仔話返〝關你乜事呀〞未呢?小弟有幸見到!真係想一脚伸佢出馬路比車撞瓜佢算了!

Hong Kong Police Unit Anti Terrorism

引用:
原帖由 littlecreamy 於 1-12-2009 10:22 發表
報警是一個方法,但往往D大人會為呢D細路用無知做理由放過他們,其實正因為細路無知所以做大人就要好好管教他們,有錯就要指正及處罰,現今D家長們偏偏將管教子女的天職交比菲傭及推比學校,很有趣的是每當政府出錯, ...
又唔使報警既~叫食蕉咪得囉 唔係既話警察咪好唔得閒?
但求吹下水, 開開心心、簡簡單單又一日......

發新話題