17 12
發新話題

各位師兄好!

各位師兄好!

先自我介紹,我叫 TONY ~ 真係好新好新既新仔‥‥

希望日後各位師兄多多關照喔!

小弟對槍lee樣野野一路都幾有興趣

自從上次有朋友買左支電 M4

聽完佢講D wargame野之後就心郁郁

自己一次 Wargame都未玩過,所以想睇真d先

花左成晚終於睇哂新手攻略喇!原來除左 Mask之外仲有咁多裝備 ....

小弟對 Wargame Lee樣野真係愈尼愈有興趣!

真係好想而家即刻就買把槍尼玩!

不過聽朋友講冇伴唔識人又唔係咩時節 Party好難搵腳玩‥‥

而且最驚既一樣野係‥‥買野俾人呃 =___________=

E 排返緊散工錢又冇咩空閒錢

長袋、腰包、led電筒、爬山扣 我有既話係咪可以唔洗買

始終「筆直」唔太多‥‥

軍裝、 Boots、 之果d唔著都可以嗎?

引用:
原帖由 dd148m30 於 1-12-2009 04:30 發表
先自我介紹,我叫 TONY ~ 真係好新好新既新仔‥‥

希望日後各位師兄多多關照喔!

小弟對槍lee樣野野一路都幾有興趣

自從上次有朋友買左支電 M4

聽完佢講D wargame野之後就心郁郁

自己一次 Wargame都 ...
長袋、腰包、led電筒、爬山扣 我有既話係咪可以唔洗買

始終「筆直」唔太多‥‥  

軍裝、 Boots、 之果d唔著都可以嗎?

未有自己槍既,槍袋唔洗,腰包呢...........可以放D銀包呀電話第呀果D,但都唔係必須,led電筒同爬山扣打Game冇乜大用途,因為除左CQB同夜Game之外,好少用電筒,爬山扣呢..........我真係諗唔到有咩用

軍服,唔係必須品,可有可冇,市場上真品Copy都有,由$100多D到$800、$900都有,視付咩國家、真品/Copy等,能夠好好咁保護你隻腳既鞋呢,我自己就認為必須既,但唔一定係軍Boot,因為打Game始終係比較"跑動"多D既,我自己就認為Boot好D,但只係個人認為only ,其實你可以打一、兩次Gmae先,真係有興趣la,再決定玩軍裝定便裝,之後就係時候自己做下資料搜集,例如軍裝既,咩國家呢,時代(現役定之前??),真品定Copy??用咩槍,用咩Vest等等(以上資料可參考新手指南入面既新手裝備篇),便裝就簡單得多了,以舒適、耐污及方便活動為主,Vest可有可冇,再加枝自己鐘意既槍同Mask就搞掂了

希望幫到你

本帖最近評分記錄
  • 追逐者 威望 +10 我很贊同 1-12-2009 14:18
  • 追逐者 金錢 +10 我很贊同 1-12-2009 14:18

咁我d問號又少好多喇!唔該ching~
Haa ~ lee 幾個鐘我都有諗過
自己便服做反蔭得唔得
至於一般既波鞋真係有d信唔過

我鍾意 mp5,新手指南又話新手幾岩用,真係好
mp5好似會多選擇d (同埋冇禁貴)
而mask方面‥‥好似冇得選擇
因為我帶眼鏡‥‥要買d容立倒眼鏡又唔貴既

最緊要係有咩途徑可以打game
因為我真係一張白紙,咩都唔知

引用:
原帖由 dd148m30 於 1-12-2009 05:57 發表
咁我d問號又少好多喇!唔該ching~
Haa ~ lee 幾個鐘我都有諗過
自己便服做反蔭得唔得      <--- 著咩都無人理既. 無軍服的話可以著沉色d 既衫. 唔好太鮮色.
至於一般既波鞋真係有d信唔過   <--- 波鞋都無咩問題... 最緊要保護到對腳. 布鞋就最好唔好啦.

我鍾意 mp5,新手指南又話新手幾岩用,真係好
mp5好似會多選擇d (同埋冇禁貴)   <--- 要留意mp5鏈匣唔係太好用.
而mask方面‥‥好似冇得選擇
因為我帶眼鏡‥‥要買d容立倒眼鏡又唔貴既   <--- 網mask 一百樓下有個

最緊要係有咩途徑可以打game     <--- 留意 http://www.civiliangunner.com/cgf/forumdisplay.php?fid=7
因為我真係一張白紙,咩都唔知    <--- 睇多次 http://www.civiliangunner.com/newbie/index.htm
.

問題少年又尼喇‥‥ Marui 出既 MP5A4 岩唔岩我咁既新手用呢?

(因為我想用大電,又想金屬身,又唔知Marui有冇金屬槍,又怕會同真槍有重量上既出入)

我又唔介意用彈弓夾,一來平d二來靜d三來少d彈好似真d

短期都唔諗改槍,真係唔知 MP5A4 係咪一支可以帶我入場既槍呢?

哈,睇多次菜烏指南又有唔同感覺,Wargame界好似都幾叫人又外又恨‥‥

另外,我見出售區有一個「奶粉錢」POST 有ca既MP5 Set,不過一千銀包禁多野好似唔錯

可惜又怕二手野,又怕細電唔夠玩,又唔知 卡色鴉咪 岩唔岩我新手用‥‥

真係做唔倒決定‥‥ Ching們求求你地有冇建議可以俾我呀‥‥

引用:
原帖由 dd148m30 於 2-12-2009 02:03 發表
問題少年又尼喇‥‥ Marui 出既 MP5A4 岩唔岩我咁既新手用呢?

(因為我想用大電,又想金屬身,又唔知Marui有冇金屬槍,又怕會同真槍有重量上既出入)

短 ...
平平地1000以下有CA sportline, 打到爛先買新

打game建議帶con,我都係咁
槍以外,建議長袖衣物,帽,手套,爬山鞋/boot,面罩

要搵game玩仲易,上d fourm既約戰版→報名→磅水→準時出現
初期建議搵d多報名人仕係租裝備既game,代表多新手,說明講解都會詳細d

引用:
原帖由 dd148m30 於 2-12-2009 02:03 發表

短 ...
新玩就唔好買2手槍啦!!
一個唔好彩玩兩場壞左就求助無門

馬記同ZA原裝新槍就最好,前者信譽最好,後者有保養,兩者改裝都另當別論
玩彈弓夾就要有心理準備,火力一定比人差,當然亦有好玩之處(我都係打彈弓夾)

AEG普遍比真槍重
一般而言,細電夠用一日,玩彈弓夾就更加,用幾日都仲得

多謝Ching們教路~

正當我要認定 MP5 做我拍擋既時候,問題又出尼喇

我朋友佢有支金弓 M4,佢話原裝都 1.4J

佢鍾意玩CQB,我就鍾意打室外(鍾意大槍既去玩細場,鍾意細槍既走去玩大場‥‥錯哂)

佢懷疑我玩原裝MP5會唔會唔夠射程 (佢講到射程好緊要,如果有不死人打佢唔痛會好蝕咁)

雖然新手指南話火力並唔係第一樣要追求既野

但係都想問下CHING們,唔夠大力係咪就會唔夠射程?

金弓會唔會好易壞?配件多唔多?

我唔想買錯野返尼得物無所用‥‥

當VEST 的肩位有扣的時候,可以用爬山扣將槍帶扣在肩位上,雙手就可以用來做其他野啦
點解我唔掛槍帶上頸?槍帶一來唔係好長,二來要再拿起槍瞄的時候又要由頸上面除落來(都話槍帶唔夠長囉)
掛上膊?會甩嘛

引用:
原帖由 dd148m30 於 3-12-2009 21:38 發表
多謝Ching們教路~

正當我要認定 MP5 做我拍擋既時候,問題又出尼喇

我朋友佢有支金弓 M4,佢話原裝都 1.4J

佢鍾意玩CQB,我就鍾意打室外(鍾意大槍既去玩細場,鍾意細槍既走去玩大場‥‥錯哂)

佢懷疑我玩 ...
1.槍唔係越大枝就越大力的(同一間廠,原裝都應該一樣力,不過你知大陸d QC...)
2.射程同火力既關係唔係太大,火力主要係粒彈既速度
3.MP5射程比M4短係因為槍管長度影響左準繩度

講返你呢個情況,好睇你鍾意打既"室外"係咩場地
只要你唔係留係最後射,唔係場頭打場尾咁,射程一般係夠的(你會上前,敵人亦會)
去到d空曠場地一定會睇到打唔到,咩槍都會唔夠遠,咁係唔係代表你要用狙擊槍?

引用:
原帖由 louisli 於 3-12-2009 22:10 發表
再拿起槍瞄的時候又要由頸上面除落來...
呢個唔係槍帶既本意囉...
http://www.youtube.com/watch?v=qVGbYG2_u4I

引用:
原帖由 ZaMaR 於 3-12-2009 22:30 發表

呢個唔係槍帶既本意囉...
http://www.youtube.com/watch?v=qVGbYG2_u4I
我都話我槍帶唔夠長囉
我地法佬邊有咁多變化丫?

咁樣 CA 同 ca sportline有咩分別?
marui hg同唔hg又有咩分別?

我上灣仔un個網睇,ca sportline個 mp5 package都要一千銀
至於大陸貨金弓較平,火力又較大,可惜對國貨有信心問題‥‥
而且望落好膠,冇乜「擁有滿足感」

另問︰mp5j同mp5a5個柄係咪都係冇得伸縮嫁!?

17 12
發新話題