16 12
發新話題

[others] 有咩油 or gun blue d色同vve m4似/一樣?

有咩油 or gun blue d色同vve m4似/一樣?

(如題)
我支vve m4 d part係咁甩油(深灰色)...
槍管又甩...尾通又甩...
咩part都甩得一餐...
拎上手...摸兩摸又甩...
請咩師兄有咩方法可以得佢甩得冇咁勁先?
同埋...請問噴油同用gun blue有咩要注意?
thx...唔該師兄...
p.s.我記得好似有師兄講過...但係搵唔番個post
(d圖用手機影,所以有d模,而且限於左上傳大小,所以cut左d)

附件

7-1-2010 16:55

尾通甩得最勁...

selector又甩...

槍管都甩...

連Forward Assist都甩...

換真/鋼parts
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 7-1-2010 17:32 發表
換真/鋼parts
小弟只係個中學生...
冇咁多錢換真parts...
但又好似冇公司出鋼parts比vve...
咁師兄知唔知咩油 or gun blue 合用?

引用:
原帖由 sam524 於 7-1-2010 17:35 發表

小弟只係個中學生...
冇咁多錢換真parts...
但又好似冇公司出鋼parts比vve...
咁師兄知唔知咩油 or gun blue 合用?
其實你呢d小小甩油, 係咁依搵d黑色模型油上返色咪算囉
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 7-1-2010 17:41 發表

其實你呢d小小甩油, 係咁依搵d黑色模型油上返色咪算囉
唔係有分幾隻黑同灰嫁咩?

引用:
原帖由 sam524 於 7-1-2010 17:45 發表

唔係有分幾隻黑同灰嫁咩?
咁呢個你要想辦法配色喇...一支都係拾元捌塊, 買多幾支試都好過買支gunblue啦
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 7-1-2010 17:47 發表

咁呢個你要想辦法配色喇...一支都係拾元捌塊, 買多幾支試都好過買支gunblue啦
咁噴之前洗唔洗用沙紙磨左d油先一次過噴?

引用:
原帖由 sam524 於 7-1-2010 17:52 發表

咁噴之前洗唔洗用沙紙磨左d油先一次過噴?
我怕你唔識用, 省花埋其他本來無事ge地方
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 7-1-2010 17:56 發表

我怕你唔識用, 省花埋其他本來無事ge地方
省...我諗冇事...
我可以問我老豆...
但...唔係成個part省呀嗎...
唔省就噴油會唔會有咩問題?

引用:
原帖由 sam524 於 7-1-2010 18:00 發表

省...我諗冇事...
我可以問我老豆...
但...唔係成個part省呀嗎...
唔省就噴油會唔會有咩問題?
最驚係d油唔雙食, 同埋有沙塵果d...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 8-1-2010 17:09 發表

最驚係d油唔雙食, 同埋有沙塵果d...
o...i see...
THX

有借口噴沙色啦
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 Vindicator 於 8-1-2010 23:15 發表
有借口噴沙色啦
唔噴沙色...

同學仔! 你支槍同我地個啲全部一樣甩色! 我的經驗建議如下:-

1) 最好由得佢! 冇乜問題繼續玩因為支支原裝都係甩色! 最節省金錢! 支槍舊真係話你夠Pro!

2) 要Blue "電鍍黑" 我驚支VVE個身同某些部件一浸酸就溶解! 我試過浸其他玩具槍配件, 13件parts到最後只找到11件! 造色係好貴!
- 折槍
- 浸白電油
- 打砂
- 浸白電油
- 硬陽極處理 (可以唔造; 因為打砂會令表面加硬)
- 電黑鍍 (浸酸- 有很多合金係會溶化!)
- 中和
- 浸白電油
- 浸機油
- 裝槍(有啲地方厚左就麻x煩! 要從頭造過)
* 唔同物料就好大幾會唔同深淺黑色! 列如:- 306鋼帶小紫色; 7075-T6帶小小籃色; 不知名鋁合金好深黑色及一達達上唔到色.......

3) 浸洗漆水(浸甩電黑可以用坑渠水); 中和; 浸白電油; 噴油(用气車漆). 平啲啲

所以同學仔你唔整好過整! 留翻啲錢造其他野重好啦.

引用:
原帖由 sam524 於 7-1-2010 16:55 發表
(如題)
我支vve m4 d part係咁甩油(深灰色)...
槍管又甩...尾通又甩...
咩part都甩得一餐...
拎上手...摸兩摸又甩...
請咩師兄有咩方法可以得佢甩得冇咁勁先?
同埋...請問噴油同用gun blue有咩要注意?
thx... ...
用2000号沙纸省花埋全支鎗佢(省滑佢........),打仗用嘅步鎗花D舊化D至靚架,伊拉克D 真鎗 M4重花呀(花得來夠滑就好靚架la..........)

HAPPY SHOOTING!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

16 12
發新話題