18 12
發新話題

追求理想

追求理想

可以寫blog 試下反應先

期實你唔一定要將創作擺做正職
可以考慮下擺做副業

我覺得有時做野只為理想,不為前途

就算衰左,又唔會死

如果行既路唔係自己想行既

咁所謂前途同成為傀儡冇咩分別

人生都係得十個八個十年咁大把

人生短,但最緊要自己覺得有意義
Liberté     Égalité     Fraternité

如果向自己興趣出法至小遇到困難時也會樂於面對..
如果鐘意做自己既工作...同討厭自己既工作真係差好遠的..
我出左黎做野咁耐..而家先向自己興趣出法..
雖然吾知可吾可以成功..但試個起碼吾會後悔..

同意#3師兄既講法

可惜有時事與願違...
當你既興趣=你既職業時, 心態可能會唔同

as louisli所提議, 試下寫blog睇反應~~

不過我想問下樓主
你認為你為左追求理想
而需要放棄d咩?

同埋我覺得你唔需要諗得咁負面
家陣又唔係叫你踩地雷
行錯左又唔使死既
你仲後生大把機會

唔排除有人成功,不過要在港靠呢樣野做主食,好難

有父母support 就應該放手去追,有幾多人有咁的機會
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-2-2010 00:12 發表
有父母support 就應該放手去追,有幾多人都無咁的機會
<<<<<--------------其中一個

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-2-2010 00:12 發表
有父母support 就應該放手去追,有幾多人有咁的機會
+1

我諗起我既月巴星人.....
嗯.. 有理想 盡量用工餘時間逐少逐少實行啦
冇法子~
人怕出名 芝怕肥/_\
▄︻┴┬?一 ..........☼ \>口</痛!

引用:
原帖由 阿芝 於 2-2-2010 00:22 發表
我諗起我既月巴星人.....
嗯.. 有理想 盡量用工餘時間逐少逐少實行啦
冇法子~
新一輯呢
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-2-2010 00:29 發表

新一輯呢
番工真的很累...
人怕出名 芝怕肥/_\
▄︻┴┬?一 ..........☼ \>口</痛!

引用:
原帖由 阿芝 於 2-2-2010 00:31 發表

番工真的很累...
...有咩工唔累又找到錢錢架...

18 12
發新話題