22 12
發新話題

高考試題疑外洩 補習名師又貼中

高考試題疑外洩 補習名師又貼中

今屆高級程度會考剛剛展開,又出現懷疑試題外洩事件,日前舉行的中國語文及文化科口語考試,其中一條小組討論題目為「你認為鐵路公司應否增設女性專用車廂」,有考生指出,以往已多次貼中試題的中文科補習名師蕭源,在補習筆記中已用同一題目向學生「教路」,列舉充足數據及正反論點做練習,質疑對其他考生不公平,蕭源回應稱貼中題目只因留意時事。

中國語文及文化科口語考試在三月九至二十四日舉行,在三月十日的其中一場考試,小組討論題目為「你認為鐵路公司應否增設女性專用車廂,試討論並達成共識」,考生需發表個人意見,並與同組其他考生交流,監考員會以考生意見是否有說服力、說話技巧等評分,口語考試分數佔中文科總分一成半。

考生斥不公促調查

有考生應試後,隨即在網上討論區留言,指補習名師蕭源曾向學生派發一份寫作能力及小組討論的筆記,當中一條題目與今次的試題如出一轍,更詳列在鐵路設立女士專用車廂的背景、好處及建議讓學生參考,提供多項有關資料,如每年鐵路沿線發生多宗非禮案、大部分曾在鐵路被非禮的女士沒有報警求助等,並指導學生作答時,應提出正反雙方意見,再指出可先在某些特別繁忙的路線設女士專用車廂,再檢討實施成效。

有考生指公開考試不時有人貼中試題,對一般考生極不公平,「之前讀過份筆記,有咁多資料,一定答得好啦,其他考生即場預備,表現一定無咁好!」;亦有考生質疑試題是否外洩,促請當局徹底調查。

過去兩年兩度貼中

蕭源過去兩年曾貼中作文題目「檸檬茶」及「樓梯與升降機」,對於今年再貼中試題,他昨日接受本報查詢時表示,小組討論多以過去一年的熱門話題為題,剛巧去年日本曾深入討論是否設立女士專用車廂,他認為本港可作借鏡,成為試題並不出奇,並稱「有留意時事嘅人都會貼得中!」

香港考試及評核局發言人表示,至今並未收到有關投訴或查詢,重申口語考試的命題多與日常生活有關,又指局方十分重視試題的保密,各項程序均受到嚴格監控,亦不會聘請與補習學校有關的人員參與擬題的工作,局方如發現試題可能外洩,必會依法跟進處理。

佢都算勁,差不多次次貼得中

呢條題目…我前年中四補佢都已經講緊…

AL中化貼中唔出奇...
因為呢張咩野都可以出題目.....

d補習社出100幾十條比d 學生有機會撞中都唔奇,況且學校d老師都會貼題,有人貼中又唔見佢報
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-3-2010 15:48 發表
d補習社出100幾十條比d 學生有機會撞中都唔奇,況且學校d老師都會貼題,有人貼中又唔見佢報
我學校中文老師一次都冇貼中
反而生物就中一次

引用:
原帖由 Avenger 於 14-3-2010 15:58 發表

我學校中文老師一次都冇貼中
反而生物就中一次
舊制history,我自己貼中左assay係中德歷史比較
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-3-2010 16:01 發表

舊制history,我自己貼中左assay係中德歷史比較
@@我今年係最後一界會考生
如果升唔到中6,打算讀中華廚藝

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-3-2010 15:48 發表
上年,我學校呀sir都呢張卷貼中題"筷子"..

我重未考呀!!!!!!22號先考@@

引用:
原帖由 1233 於 14-3-2010 17:11 發表
我重未考呀!!!!!!22號先考@@
大家加油,希望升到

後日考嘅黎路過一下

回覆 7# 的帖子

人地話讀黎哂氣
做好多年仲係洗野
好有恆心耐性先好做囉

我覺得唔好咁天真啦,台底無野咁易貼中?佢唔去貼馬?一場3T分分鐘幾千萬,好過做補習啦,再唔係貼MARK6都得!
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Avenger 於 14-3-2010 17:21 發表

大家加油,希望升到
我UE oral重慘....5月12號  最後果日@@

引用:
原帖由 1233 於 14-3-2010 19:01 發表

我UE oral重慘....5月12號  最後果日@@
我都只係早你2日咁大把....

22 12
發新話題