發新話題

[others] (低級技術) 派米身改造

(低級技術) 派米身改造

今次係小弟既第一次post分享帖,有乜不足知處,請多多見諒
專家/高手見笑了

前言;

大家都知大部分CNC製做產品也會過於精緻,無法造出真槍質感,就連民版也沒有咁精細
而廠商是先天所限沒有辦法的,所以不要怪它們了.

宜家就用隻B牌M16A2 身 DIY 一下, 試將問題解決,如同是不喜精緻的朋友, 咁就岩哂
呢個方法用係手槍/ 氣槍 /電槍等等既身都得, 只要有心機時間同勞力 ,用少少錢 ,你也可以完成,低技術,高
回報 ,
不過有咩整壞整爛唔用得就唔好搵我

講番我果單;

個A2身本是已重做陽極,但由於心急未作大量打磨,陽極後還上下身不同色(不同用料所至)
而咁岩揾到 DuraCoat 亦有師兄善心代工( 在此感謝一下該師兄  ) 決定重新黎過.

------------------------------------------------------------------------------------------------

槍油

過程如下( 請參考台灣軍火父的文章 )

方法1(最好):

去陽極-->自行打磨-->噴砂-->去油去污嘈物-->乾後噴DuraCoat-->用風筒吹乾-->入焗爐(最好做埋)-->風乾一兩個星期或等得既話就一個月

方法2(較方便) :

就是減去上面去陽極噴砂既功父 ,不過槍油附著力聽說會冇咁好,好處就係可避免洗走陽極後槍身尺寸會小許縮減

----------------------------------------------

陽極

做陽極係方便得多&質感會更好,但色澤較難控制,除黑色外,其它很難話想要咩色就做到咩色
所以自行取捨

方法: 去陽極(尺寸會小許縮減)-->自行打磨-->噴砂-->做陽極

處理前

處理後

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

磨野

睇睇圖先

紅色線和地區 ---- 刀痕處, 必要處理***
( A1/A2 身較嚴重, 必要磨走 ,M4身可靠噴砂處理搞掂)

綠色線和地區 ---- 修正外型, 可整或不整***
( 基本我係接近全隻所有位/轉角都磨過 ,圓滑度睇你鐘意啦)

淺藍地方 ---- 睇真槍圖就知咩事, 可整或不整***

我用100號沙紙磨轉角位,400號加水磨番平滑 ,用幾多號沙紙都得,
唔怕死可以拎模型用2000號

磨野睇要求而定 , 我就磨左兩日,就當參考下

磨到花呢碌,

唔洗驚,"噴"番靚佢

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

最後總結
緊係完成品相片分享 ,唔係以上= 丸up   不過講d野先

我從AEG時代 已經愛上M16A2卡賓,剛砌好又中GBB毒,不得不從新黎過;
死儲錢先買到B牌 M16A2卡賓+M203 ,點知而家又出新一版和毒虫它   
不得不坐侹

無錢關係 ,把心一橫 ,決定 DIY一次定生死

但自已看完成品感覺已拍得上鍛造質感身,顏色也是近Colt 灰!

所以已放下心頭大石,可以上.......................................................................................網鳥

另外, 如果你睇到自已既槍質感/錯處好唔滿意, 又或者是舊版要坐,

只要你不放棄自已用心機,時間,金錢堆砌既愛槍,而再用心機時間執下佢

一砌都不是問題

以上所有都是(真心廢話,講笑勿x)

第一張係閃光燈版 ,其它則是自然光
睇相

附件

22-3-2010 14:48

本帖最近評分記錄

gd
但有d係步驟一般人都自己想做都唔得
eg陽極,槍油方法1(最好)
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

陽極揾舊post 有講邊到有
係隻槍油好麻煩,要有工具同地方先搞到 ,不過完成後耐磨程度和顏色一流,
質感粗糙似軍版

引用:
原帖由 gainax 於 22-3-2010 16:23 發表
陽極揾舊post 有講邊到有
係隻槍油好麻煩,要有工具同地方先搞到 ,不過完成後耐磨程度和顏色一流,
質感粗糙似軍版
師兄用了多少$$$
thz
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

回覆 4# 的帖子

其實果位師兄代噴收左我 百四蚊 ,原本我係想買支油自已搞,不過講講下又幫我整埋
但現只收我手工錢連支油費都唔收 真係唔話得
全部加埋沙紙錢$15x 到, 磨彈匣鎖下面位就要用"錯",買都係十蚊八蚊有
非常低成本,如果你有噴槍果d工具既話, 但買支槍油要三百左右(連運費)

依D野唔可以用錢計
成功感好大

發新話題