發新話題

[認真] 最近很頹...

唔係掛...買唔到樓?!又尼呢D廢話?買唔到豪宅咋?

社工閒閒地都皮幾野一個月, 咁都叫唔好做?咁人地做SALES果D咪仲死?

我以前做CTR果D社工舊同事, 個個A仔個個MAX晒, 人工5皮, 真係多謝晒
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 積夫 於 15-4-2010 01:45 發表
蠔屎兄,時移世易喇,2000年之後先讀社工o既新一輩社工真係好慘,人工比人CUT左一大截,有o的無良機構又左度右度諗縮數,約個薪級表左改右改,好多新制社工,做一世都去唔到以前的Mid-Point人工o架...
但係最起碼都有5位數字吧, 點差都唔會差得過我SARS果陣, 果陣我WW真係仲高人工過SWA

humen wants are unlimited, 呢點我明白ge...講真果句, 我自己每月固定收入加埋甜甜姐果份先有兩萬, 我都養到小朋友供到樓買到玩具去到旅行有突啦, 有返咁上下年資ge社工一個人\基本上萬五六唔少得, 公一份婆一份都有成3萬啦, 仲唔夠供樓?

我ww係03年入職, 剛剛沙士前

但係人難教係係事實
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Alex_山 於 15-4-2010 09:50 發表
去年做過半年pw...
而家d學生真係比以前難教好多....
以前睇報紙以為呢d問題只係一少部分人係咁,
事實上,問題學生係十分常見..........
我見到學校ssw就做到無曬私人時間咁.......

btw,我聽講過部分新入職既 ...
以前人工低過我果位社工, 讀完一個master之後, 做埋oic, 依家人工2萬幾, 六年時間, 咁人工低果d係咪要諗諗點解人地得?

積夫兄, 以上說話實在無意得罪你, 如有冒犯, 多多包涵
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 積夫 於 18-4-2010 15:54 發表
無咩冒唔冒犯o既感覺喎蠔爺,不過難買樓的確係事實....

以小弟為例,今年人工剛剛到2萬...太太人工萬5 加埋有3萬5,好似好好洗....

但係呢個數,首先居屋唔洗諗,白表都冇行....只有私樓一途;

而家o的私樓.....閒閒地都5-6千蚊尺.....

要供,唔係供唔起,不過新婚頭一兩年,o的錢去o左都未回到氣,於是乎,最大o既難關就係首期個問題。

聽落「月入3萬5」好似好正...但係,比返兩邊家用、供下保險、比o的奉獻....實際每個月可以用o既錢,又的確唔多...

講真的,開呢個post的時候的確很頹,種種原因喇,o個時正因為租約期滿業主要加租,同老婆嘈緊想我買樓,但係又怨我儲唔到錢...

不過世事就係咁玄,煩o左一輪,唔開心o左一輪,老婆大人終於諗開了,結果?咪又係同大部份廿零三十歲o既後生仔女一樣,問屋企人借首期囉....

剛剛買了樓......

不過都係好o個句,蠔爺,社工唔係你感覺中咁好搵...我舊制儲唔到錢,都真係可以講句我抵死,因為同老婆結婚呢兩年都的確冇乜點儲錢,大家都想過兩三年開心o既二人世界,但係班初出茅廬o既新制社工呢?唉....近呢5年我都已經成日同班後生講,諗清諗楚先好入行呀....

呢個係重點

講真, 唔洗5千蚊一呎GE樓, 不論地點, 有起碼300個選擇
http://web.centanet.com/findproperty/search/search.aspx?minprice=0&maxprice=1940000&minsize=0&maxsize=706&minrent=0&maxrent=150000&posttype=S

我自己買左果度, 呎價都係3千有找...

其實我唔係好明, 點解一定要講到香港搞到買唔到樓?就好似買南咁, 點解一定要買2010年BENZ S CLASS?唔夠錢咪買住97年果D先,囉, 再唔係買住日本車先囉, 唔好咁CC大囉, 再唔係GE, 咪搭巴士囉....講到好似香港政府唔俾用腳行路...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-4-2010 00:27 發表

我決定要買樓的,一定要買d舊樓,一係買d廿年以上的樓
我賣我住緊果間俾你
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 積夫 於 22-4-2010 01:15 發表
我剛剛買o個度都係唔洗2300蚊/尺~

危,都冇計啦,約滿要走人,唔想再成日睇業主面色,三日唔埋兩日就同我講佢層樓升到百九幾萬,咩超低市值租比我...

租的話,連一o的冇電梯30幾年樓齡的唐樓都叫價5000幾....
...
咁就差不多....

不過我估你都係買左700呎左右果D
鵰。豹。狸。獅。狒

發新話題