發新話題

[認真] 工作 / 學業 / 雙失

考評局玩野阿       超過1XXXX甘講

引用:
原帖由 於 23-4-2010 16:12 發表
我就係讀完中五就出黎搵工....
確實用我黎做例子..我真係唔覺得HD同冇HD有咩分別...
如果我當年..是旦讀IVE...都有書讀..但最後我都係揀出黎做野...
我果陣係覺得,..自己響果個時候都係冇心讀書..
哂時間落去讀書 ...
你慢慢就會覺得有分別ga啦..................

咁當然冇心讀就冇謂浪費時間金錢啦...

我10 年前考完會考 , 就係抱住早d " 出黎搵錢好過啦 " 既心態

結果早幾年 , 我都係要死死地氣半工讀

人家中三學歷搵三餅 , 係人地有本事

佢敢唔敢擔保自己都有咁符碌 ?

ps : 學歷係你自身得益 , 我覺得你唔應該用我地意見 , 去做關係你終身既決定

坦白講我就中五畢業會考唔好果隻但死好命有一份叫ok既工.......但人工就唔高囉如果我係師兄既話我一定讀埋佢....有學歷你可以有多d本錢賺錢.....唔係你都咪使旨意....噤樣你第日條路仲難行呀
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

書到用時方恨少

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-4-2010 08:04 發表
書到用時方恨少

呢句說話對依家後生仔既解讀應該係

點解我唔盡力讀多D書?到搵工果陣就知咩事....
好同意!而家讀多我兩年書嘅
同我待遇差好遠

作為一個過來人,我覺得幾大都讀完張野先

因為當你讀完張野,起碼係比會考五科pass高

張沙紙係一個工作入場劵,衰d入政府d office boy都有8k幾野一個月,5天工作,銀行假,無呢張野都入唔到,

有左張沙紙,你唔做係你的選擇,但無呢張野,連選擇權都無,所以幾大都讀完張野先

part time的,可以留意一下民政署,佢地有不少part time job掟出o黎
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

我覺得點都應該讀埋佢先
你都已經開左個頭讀左成年
而家唔讀就真係白白浪費左一年學費

你讀啦,借政府都要讀埋佢!
讀完好辛苦做野還到嘔血就到時先算
有書唔讀真係唔好制....
生活慳d點都好, 捱埋佢啦~

以數字人的情型...讀好D

在今日福利及升學機會多的香港, "冇錢"唔係一個理由唔讀。

除非有其他理由

我覺得, 讀書唔止係你讀果幾年書本,學業上得到既野囉...
你讀緊時識既人, 一d經歷, 都可能係你將來既機會...呢d機會,你出來做野就可能唔會再有, 有多兩年,捱左佢啦!!

引用:
原帖由 Paul 於 24-4-2010 02:29 發表
以數字人的情型...讀好D

在今日福利及升學機會多的香港, "冇錢"唔係一個理由唔讀。

除非有其他理由
講就真係好容易
我讀書我每個月食乜野?

引用:
原帖由 boni 於 23-4-2010 16:15 發表

你慢慢就會覺得有分別ga啦..................

咁當然冇心讀就冇謂浪費時間金錢啦...
冇心讀就唔會排通頂去報
冇心讀我唔洗煩讀定做野

問題係我開始懷疑
讀完出黎又有咩用呢?
如果唔係做番讀果行個成效又大唔大呢?
Design人通街都係
未讀過既唔代表出到黎做唔到呢D工
讀完出黎既又未必搵到呢D工
到頭來負出時間金錢
又囉唔囉到應得既成果呢?:

發新話題