發新話題

((Updated)) VFC M4 GBB店家開箱文

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 3-5-2010 22:38 發表

2百5到.......
計落都平過wa........
等wa系統零件互換report
睇人post說明書下身得bolt lock同wa唔同
之前D匣剩左係度......想買又唔晒左.....

引用:
原帖由 hin_1213 於 3-5-2010 22:43 發表

之前D匣剩左係度......想買又唔晒左.....
好彩我未買
我一路係求等

小弟只求佢隻hop-up生生性性, 又fit WA...甘就好囉
Helium-3 將會令人類文明到達另一個境界!!

FIT WA好似難D啦...........
自砌GBB等下先......

引用:
原帖由 hin_1213 於 3-5-2010 22:48 發表
FIT WA好似難D啦...........
自砌GBB等下先......
我肯做白老鼠ga
不過要有師兄出其他廠

我出BOMBER匣

引用:
原帖由 hin_1213 於 3-5-2010 23:15 發表
我出BOMBER匣
夾基本上好似已經確定唔通用

最煩就係又要買過d匣

引用:
原帖由 Pvt.King 於 3-5-2010 11:19 發表

佢依家個所謂無marking版都有mark個"auto"落去果下先乞人憎
插下咀先, 我都想好似佢咁整刻字,
http://tw.myblog.yahoo.com/rocar ... ev=-1&next=1479
不過你上身又冇CM/CA凸字,唔通要買多隻派米身?
我覺得毒虫它係賣完d舊貨就會執, 同價 M16A1,A4/ M4唔夠IN0鬥,只有A2/卡賓果d ok,但又停產,
老細唔係有米路都走雞?

今日睇完一本書,發現原來M4用A2既下身,係正常既
首先,所以槍身並唔單止COLT整,仲有其他既代工廠(甚至有廠係FN同COLT都有代工)
刻字先由COLT搞

幫COLT整槍身既廠

幫FN整槍身既廠

本書入面,甚至有圖,係M16A2用M4既身去整
字刻A2,但身係M4
都有字刻M4,但用A2下身,甚至更加少見既下身
當然,本書成本字典咁厚,我真的不能盡錄(果D圖都係書主幫我掀)
資料來源:

引用:
原帖由 wonglk 於 8-5-2010 21:32 發表
今日睇完一本書,發現原來M4用A2既下身,係正常既
首先,所以槍身並唔單止COLT整,仲有其他既代工廠(甚至有廠係FN同COLT都有代工)
刻字先由COLT搞

幫 ...
其實又唔可以話冇
但10000把又有冇1把呢?

點解呢?
因為果時你問我既係 "現時美軍公發M4A1"
而紗夢兄都駁過我, 但佢囉出黎既果張圖係M4carbine而唔係M4A1
所以我都廢事回

據我所知
M4最早期型係一個過渡期
佢呢支experimental版既槍
經過特戰司令部既改良測試
去到M4A1型既出現, 再去到公發
佢已經係有個型態係度
就算係邊間廠代工, 當然有公差, 但唔會有太大差別
可能有用剩既16a2型身未打marking囉番黎用都得
但係又有幾多支? 點為之standard?
你睇咁多張相咁多支M4A1, 有幾多支係咁樣?
如果唔係你刻意去搵, 你有冇見過一支咁樣樣既M4A1?
舉個例, 你有冇見過一支MK18個尾位係咁丫?
我答你可能有, 但有幾多支?
十萬支有一支係咁, 所以M4A1個身就係咁?
你又有冇睇過, 究竟支咁既槍佢過唔過到審核?
我訂廿個橙, 入面其中有兩個係蘋果, 我會唔會收貨?

再講, 點為之公發?
美軍用Oakley手套 = 美軍公發Oakley手套?
美軍用12吋管M203 = 美軍公發長管M203?
美軍用AK47 = 美軍公發AK47?
美軍用波波沙+EOtech = 美軍公發波波沙?
咁美軍有人扮LadyGaGa又係咪 = 美軍公發LadyGaGa最新專輯?

唔好玩啦!

ps. M4carbine果個年代就真係現代身又有A2身又有, 但到M4A1, 我真係未見過(我見識少), 如果可以既不如貼張圖上黎串我, 謝謝.

引用:
原帖由 101653 於 9-5-2010 21:14 發表

其實又唔可以話冇
但10000把又有冇1把呢?

點解呢?
因為果時你問我既係 "現時美軍公發M4A1"
而紗夢兄都駁過我, 但佢囉出黎既果張圖係M4carbine而唔係M4A1
所以我都廢事回

據我所知
M4最早期型係一個過渡 ...
的確所言甚是
又唔好講串,大家有心研究下姐~

引用:
原帖由 wonglk 於 9-5-2010 21:25 發表

的確所言甚是
又唔好講串,大家有心研究下姐~
我都係講下姐
不過我真係未見過M4A1用16A2身
可唔可以Post上黎我想見識下
還是果支係M4黎架?

引用:
原帖由 101653 於 9-5-2010 21:28 發表

我都係講下姐
不過我真係未見過M4A1用16A2身
可唔可以Post上黎我想見識下
還是果支係M4黎架?
你等我完左會考,再問下位朋友肯唔肯拎本字典出黎...同埋佢肯唔肯幫我掀
(因為本書真係好鬼厚,同埋本書太珍,佢唔係下下肯拎出黎)
只要OK,我就影張相比大家睇~

引用:
原帖由 wonglk 於 9-5-2010 21:30 發表

你等我完左會考,再問下位朋友肯唔肯拎本字典出黎...同埋佢肯唔肯幫我掀
(因為本書真係好鬼厚,同埋本書太珍,佢唔係下下肯拎出黎)
只要OK,我就影張相比大家睇~
係A1至好阿
少咁A1兩隻字我拔刀割左你阿
害我打咁大段字
人地打緊轟龍架MA

發新話題