發新話題

((Updated)) VFC M4 GBB店家開箱文

引用:
原帖由 101653 於 9-5-2010 21:36 發表

係A1至好阿
少咁A1兩隻字我拔刀割左你阿
害我打咁大段字
人地打緊轟龍架MA

當我搵唔到...我會話佢唔借本書比我

引用:
原帖由 wonglk 於 9-5-2010 21:37 發表

當我搵唔到...我會話佢唔借本書比我

咁我如果聽到呢個答案都割左你啦

引用:
原帖由 101653 於 9-5-2010 21:53 發表

咁我如果聽到呢個答案都割左你啦

耶~蝦人既

引用:
原帖由 wonglk 於 9-5-2010 21:55 發表

耶~蝦人既
e+你對定錯都要比人割
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 Vindicator 於 9-5-2010 21:56 發表

e+你對定錯都要比人割
唔係架
佢拿拿聲貼張M4A1上黎咪冇事囉

===================================================================

講真一句我都係追Marking中毒既人
Logo字型比例外觀果D我都有睇開
我有好多野都想知點解想見下
但記住我只係一個理論派
我講既唔一定岩更加未必係事實
我都係上同一個互聯網吸收知識
如果有一樣知識反駁我之前睇既知識我都好想了解下

引用:
原帖由 101653 於 9-5-2010 22:05 發表

唔係架
佢拿拿聲貼張M4A1上黎咪冇事囉

===================================================================

講真一句我都係追Marking中毒既人
Logo字型比例外觀果D我都有睇開
我有好多野都想知點 ...
認真求證,支持!
如果唔係點學到野!

引用:
原帖由 wonglk 於 9-5-2010 22:10 發表

認真求證,支持!
如果唔係點學到野!
咁我都想知點解既
我都怕做錯marking用錯身架ma

引用:
原帖由 101653 於 9-5-2010 22:23 發表

咁我都想知點解既
我都怕做錯marking用錯身架ma
vfc一日未到港....一日我地仲有時間!

討論是小, 唔好為左少少野傷和氣啦,自鏟為敬
總之玩具唔好太執著,冇絕對既, 自已接受到就ok
有緣睇過就算

引用:
原帖由 gainax 於 10-5-2010 16:12 發表
槍身果到正如M16A1 花刻在XM16E1身到( 半條肋條下身), 有冇整過都冇人確實答到,

但係M4A1(RO921) 為美軍裝備型號,即是要大量生產,正規野分得好清楚,同一支槍唔同花都唔同生產型號
仲用舊槍身咁亂? 個舊鍛模都有壽 ...

其實係M4年代
已經慢慢變做現代型既下身
當然果陣亦有16A2後期型既出現
所以見到D三連發既M4下身有A2有現代
亦會出現16A2步槍有A2後期型同現代型下身
甚至軍部自己CustomM4放棄用手抽上身而用FlatTop

但直至經多次測試
去到M4A1呢個Project
基本上已經過左 "M4" 呢個過渡期
去到量產, 公發既時候
理論上已經唔會再有A2後期型下身既生產
當然我講過好多次我唔係Colt員工亦唔係美軍
實際上我亦唔知會唔會有, 我唔敢答冇, 但我會提問 "又有幾多支係咁?"

點解我強調公發一詞?
個意義就係在於佢唔係部隊測試唔係部隊團購
公發係經過特戰司令部的嚴格測試及檢定再決定搵公司做模大量生產再發放比隊伍
記住, 已經係經過左 "測試" 呢個部份
既然大量生產, 公差可能有, 但又點會講到支支唔同樣呢?

舉多個例
你買部高達模型, 有冇可能兩合包裝一樣既紅渣古, 入面D零件有出入?
可能有盒D零件上色衰D上油上到一達達, 有盒D零件花花地, 但會唔會出現一隻高達既腳係其中一盒入面?

所以我質疑Wonglk師兄所睇到既係咪M4而唔係M4A1
如果真係M4A1, 我就更加想了解真相

引用:
原帖由 gainax 於 10-5-2010 16:12 發表
槍身果到正如M16A1 花刻在XM16E1身到( 半條肋條下身), 有冇整過都冇人確實答到,

但係M4A1(RO921) 為美軍裝備型號,即是要大量生產,正規野分得好清楚,同一支槍唔同花都唔同生產型號
我暫時最睇好都係5KU出緊果隻Prime數身架喇
叫我搵隻真Prime黎磨我真係唔制

E家諗緊上身果隻AF字用咩整
研究緊用銅枝

引用:
原帖由 101653 於 10-5-2010 17:02 發表

其實係M4年代
已經慢慢變做現代型既下身
當然果陣亦有16A2後期型既出現
所以見到D三連發既M4下身有A2有現代
亦會出現16A2步槍有A2後期型同現代型下身
甚至軍部自己CustomM4放棄用手抽上身而用FlatTop

...
盡力中~比d時間我~

但我又有個諗法,咁大個軍隊,連colt既下身都咁多間代理商
基本上下身內部又一樣,差在外面個字唔同
會唔會因為一支槍,成世界都開個新模呢?

引用:

a2身並唔係colt專用....colt個身都係用代理商生產
同埋COLT同FN有撞到代理商

有本書係手真係易解釋好多?

不過都要講返句...好多野...都有可能

引用:
原帖由 wonglk 於 10-5-2010 17:40 發表

盡力中~比d時間我~

但我又有個諗法,咁大個軍隊,連colt既下身都咁多間代理商
基本上下身內部又一樣,差在外面個字唔同
會唔會因為一支槍,成世界都開個新模呢?
個答案就係會
歷史亦是如此

朋友先講句, 唔好將自己既幻想變為合理化, 如果你質疑我既, 你可以選擇囉出證據去證明你既幻想.
我唔係催你, 但我真係想見下.

其實玩玩具槍既, 有人覺得似似地樣就收貨, 有人(好似我)雞蛋挑骨既唔滿意要自己再搜集資料自己再研究
個個人既界線都唔同, 當然, 玩具廠商冇理由就哂每一邊的人
好似Prime咁, 佢出得好認真, 佢出現代身已經係最似樣, 你又望下佢賣幾多錢一個槍身?

每個人追求唔同, 我有我玩時你有你玩, 點解我知我又唔想分享姐? 點解要等人問我先答姐?
又, 點解我答又咁多人反駁我姐?
唔信既可以當我耳偏風, 討論既可以討論, 反駁既囉出證據而唔好腦內補充, 我唔係第一次講
莊家&阿德佢地都有叫我自己開個post講marking點解我唔做呢?
就係因為有你地呢D咁既人存在(絕無半點侮辱成份)
就係因為有D反駁既人存在, 雖然我唔清楚反駁既理由, 究竟事實係咁丫? 還是幻想係咁?

講真, 呢件事上面我已經講到好嬲
嬲唔係嬲在你反駁我, 嬲唔係嬲在面子問題
賤格D講句, 我嬲係嬲在我明知你錯, 我明知你柒左, 但我又點唔番醒你
我打咁大段字, 你估我唔攰架? 我好得閒?

最後都講番句, 唔信我, 唔緊要
你搵到張相, 你照住張相黎做, 就一定唔會錯得哂

慢慢消化下啦

引用:
原帖由 wonglk 於 10-5-2010 17:42 發表

a2身並唔係colt專用....colt個身都係用代理商生產
同埋COLT同FN有撞到代理商

有本書係手真係易解釋好多?

不過都要講返句...好多野...都有可能
M16A1用現代下身
M16A2用A1下身
M4A1就用番A2下身

M16A1用14.5吋.750有坑Barrel
M16A2用16.1吋.750HeavyBarrel
M4A1用20吋A1型.625Barrel

好多野都有可能

發新話題