34 123
發新話題

內地車香港自駕遊

內地車香港自駕遊

據 2010年 5月 21日《南方都巿報》報道,粵港自駕遊指日可待,報紙引述香港運輸及房屋局副局長邱誠武 19日的講話,港粵兩地已原則同意在深圳灣口岸實施一次性跨境私家車特別配額實驗計劃,目前正商討實施細節,具體推行日期取決於商討進度。

香港報紙好似無講過? 大家以後出街小心睇路了
5D mark II
Canon PowerShot S90
580EX II
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM
EF 50mm F/1.8 II

都要審批的
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 天煞孤狼 於 2010-5-27 21:10 發表
據 2010年 5月 21日《南方都巿報》報道,粵港自駕遊指日可待,報紙引述香港運輸及房屋局副局長邱誠武 19日的講話,港粵兩地已原則同意在深圳灣口岸實施一次性跨境私家車特別配額實驗計劃,目前正商討實施細節,具體推 ...
講左都唔知幾耐... 就係傾唔埋先拖到而家都無開...

UNDER DEVELOPING

內地車香港自駕遊 = = ???

Should be :
香港車內地自駕遊 ar ma =.= ???
the news paper has wrong title ??

射擊之道: 起射線上,無情,無欲,無念.射不動心.有欲之射,必成濫射;無欲之射,方成精射;無射之射,是為至射也.

內地車香港自駕遊???
香港的紅綠燈將從此作廢…

無辦法, 中港融合. 港人無力還價. 只有接受!
自求多福.
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

香港很危險…我們還是回月巴星吧=.=

引用:
原帖由 MKL04438 於 27-5-2010 21:59 發表
香港很危險…我們還是回月巴星吧=.=
睇怕到時佢地都佔領埋囉!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

咁老實講,就算無內地車黎香港,
香港駕駛人既駕駛態度同守法意識近年都越來越薄弱架啦。

50行70當老奉、
70行140、
無燈機就例衝黃燈、
班馬線永不停車、
cut線永無打燈,或者呢頭打燈同時就2米內直插你車頭、
左邊爬頭、
黃格仔 / 黃條過路處停車、
LED大燈直射、
車身加埋紅橙黃綠青藍紫色燈仔、
死氣喉嘈過747、
巴士例牌一線出三線慢行、
的士十點後死霸路邊唔郁、
綠頂變紅頂、紅頂變F1、
電單車 / 單車就任意左穿右插上埋行人路 / 行人隧道、
無人睇到就乜牌都唔理,No U-turn / Left-turn / Right-turn 照turn、
Wrong side照行、
不准駛入照入、
雙黃線停車等人、
7至7、7至12就泊埋車添。

唔理任何法例規定、總之阻到大哥佢自己唔方便呢? 係佢見唔到騎警既情況下,就乜都有可能發生。 但比佢見到騎警係到等既時候,D大哥又忽然識遵守法例過喎。

總括上述個人所見所聞而言,
我唔認為「內地車香港自駕遊 」會對香港既交通安全有太大既負面影響  囉。

啦星..仲嫌香港唔夠多車唔夠多廢氣?

引用:
原帖由 gd1893 於 27-5-2010 22:16 發表

50行70當老奉、
70行140、
無燈機就例衝黃燈、
班馬線永不停車、
cut線永無打燈,或者呢頭打燈同時就2米內直插你車頭 ...
我相信論切線..大陸勁過香港

咁呢層當然,所以早幾年我都放棄左自己個大陸牌。
真係唔敢係上面開車...

不過掛正式大陸牌黎香港既車,又好少係香港施展佢地既「絕技」喎。
(即係果堆FU/ FV字頭,連埋大陸牌一齊掛既車,而唔係拎果D「粵Z•A123港」果隻香港車),

但又話分兩頭,果堆拎「粵Z•A123港」既香港車,
係香港既駕駛態度又真係普遍都唔好。
引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-5-2010 22:19 發表

我相信論切線..大陸勁過香港

我前排在國內坐D 長途巴士係飛緊120, 140架

引用:
原帖由 gd1893 於 27-5-2010 22:16 發表

50行70當老奉、
70行140、
無燈機就例衝黃燈、
班馬線永不停車、
cut線永無打燈,或者呢頭打燈同時就2米內直插你車頭 ...
都仲有既, 街頭R波到街尾..
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 27-5-2010 22:53 發表

都仲有既, 街頭R波到街尾..
呢樣唔犯法架喎~~
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

34 123
發新話題