發新話題

systema hop up 改良分享

引用:
原帖由 spec.ops. 於 12-8-2010 17:18 發表

大大,小弟已經使用過M4及M16測試過,普遍都遇到上揚問題,用上了0.28都仍然上揚....
後來在M16的HOP-UP系統上拿走了兩條黑色小膠條,換成馬牌老鼠屎,以最小的HOP-UP才可用上0.28打60M直線,一槍中鐵柱!
師兄有卡尺嗎? 可否度一下原裝cushion及marui老鼠屎的厚度? Thank you^^

引用:
原帖由 Elf 於 13-8-2010 00:29 發表

師兄有卡尺嗎? 可否度一下原裝cushion及marui老鼠屎的厚度? Thank you^^
有,但師兄想量度原裝cushion及marui老鼠屎的未受壓時厚度,定還時完全受壓時厚度?
雖然之前我未有量過,不過人手測試加上肉眼檢測時已經發現marui老鼠屎完全受壓時厚度較少
三六轟一轟,敵人企唔穩!

引用:
原帖由 spec.ops. 於 13-8-2010 01:47 發表

有,但師兄想量度原裝cushion及marui老鼠屎的未受壓時厚度,定還時完全受壓時厚度?
雖然之前我未有量過,不過人手測試加上肉眼檢測時已經發現marui老鼠屎完全受壓時厚度較少
哦, 咁即係淋左. 等我又搵2粒軟老鼠屎, 浸淋佢放去做cushion先.

引用:
原帖由 Elf 於 13-8-2010 03:12 發表

哦, 咁即係淋左. 等我又搵2粒軟老鼠屎, 浸淋佢放去做cushion先.
只夠位放一粒老鼠屎

引用:
原帖由 spec.ops. 於 13-8-2010 01:47 發表

marui老鼠屎彈性如何? 會唔會壓得耐回唔番

[絕無惡意] 上了油管後會令HOP太強, 又要換CUSHION去遷就, 又要用較重的BB
何不一開始就換一種較幼細的油管/電線皮呢
請指點

引用:
原帖由 ayaka 於 13-8-2010 11:24 發表
[絕無惡意] 上了油管後會令HOP太強, 又要換CUSHION去遷就, 又要用較重的BB
請指點
好似無D咁幼又質地相近既管. 可以試下熱縮膠但係個效果唔同同埋好快打柴. 仲有咩管可以試呢

引用:
原帖由 ayaka 於 13-8-2010 11:13 發表

marui老鼠屎彈性如何? 會唔會壓得耐回唔番
基本上我要較都HOP-UP最細,所以冇問題

引用:
原帖由 ayaka 於 13-8-2010 11:24 發表
請指點
其實你唔用超過0.25就唔駛改

引用:
原帖由 Elf 於 13-8-2010 13:02 發表

好似無D咁幼又質地相近既管. 可以試下熱縮膠但係個效果唔同同埋好快打柴. 仲有咩管可以試呢
暫時未搵到

引用:
原帖由 spec.ops. 於 13-8-2010 13:33 發表

其實你唔用超過0.25就唔駛改
我用0.3g的話會係個兩條CUSHION中間加小鐵枝
個CUSHION會挺好多....唔需要開太大Hop-up...但穩定好多

鐵枝?

直徑約0.5mm的鐵枝/線...

引用:
原帖由 ayaka 於 13-8-2010 14:07 發表

我用0.3g的話會係個兩條CUSHION中間加小鐵枝
個CUSHION會挺好多....唔需要開太大Hop-up...但穩定好多
咁對打輕彈有冇影響呢?

引用:
原帖由 spec.ops. 於 14-8-2010 00:24 發表

咁對打輕彈有冇影響呢?
同原裝一樣...只係會較hop時比較緊

發新話題