發新話題

systema hop up 改良分享

引用:
原帖由 spec.ops. 於 31-5-2010 13:58 發表

SUPERMAX馬達應該夠力的,加上較大齒比,所以射頻才比MAX低,不過很多外國玩家測試SUPERMAX力量輸出不是很突出,有些跟MAX差不多
BLS的BB彈在香港好像沒見過,無緣測試
we & madbull的彈都是BLS代工
madbull小弟未試過, 但we藍包裝的0.25g & 0.3g非常好用!
換了pdi 6.01內管後集彈十分好~
師兄可以試試

引用:
原帖由 bv7ihkc7pqx 於 31-5-2010 16:21 發表
很多廠牌的 BB彈 都是 BLS 代工做的 WE 好像也是 下次買 BB彈考慮買BLS 0。3g 聽說不錯

請問PDI 6.04 的 你有買嗎? 跟 6.01 比較有差很多嗎?
本來想買 6.01 可是我有買 6.04 買了 M4  ...
PTW小弟只有一支...所以只買了一支6.01MM
雖然外國玩家都說PDI的6.04工差很少, 很直, 集彈的確有改善
但原裝PTW內管都是6.04MM....所以買6.01感覺會比較值得

引用:
原帖由 spec.ops. 於 1-6-2010 00:19 發表

we藍包裝的0.25g,係咪即係貴版果隻?
之前一直用怪怪0.25G BB非常好,可惜而家缺貨
無錯! 貴版0.25g & 0.3g我覺得好好用

想請教樓主HIROBO油管有沒有幻一點的?
因為小弟用0.3g彈都係開很少hop就夠了
樓主用的HIROBO油管粗度....小弟用可能會太大hop了

回覆 55# 的帖子

咁硬?

引用:
原帖由 spec.ops. 於 13-8-2010 01:47 發表

有,但師兄想量度原裝cushion及marui老鼠屎的未受壓時厚度,定還時完全受壓時厚度?
雖然之前我未有量過,不過人手測試加上肉眼檢測時已經發現marui老鼠屎完全受壓時厚度較少
marui老鼠屎彈性如何? 會唔會壓得耐回唔番

[絕無惡意] 上了油管後會令HOP太強, 又要換CUSHION去遷就, 又要用較重的BB
何不一開始就換一種較幼細的油管/電線皮呢
請指點

引用:
原帖由 spec.ops. 於 13-8-2010 13:33 發表

其實你唔用超過0.25就唔駛改
我用0.3g的話會係個兩條CUSHION中間加小鐵枝
個CUSHION會挺好多....唔需要開太大Hop-up...但穩定好多

直徑約0.5mm的鐵枝/線...

引用:
原帖由 spec.ops. 於 14-8-2010 00:24 發表

咁對打輕彈有冇影響呢?
同原裝一樣...只係會較hop時比較緊

今日公司收到一種叫做"衛生喉管"的silicone管
話係醫藥用的喉管 (用來"釣鹽水", 輸藥那種)
外徑2.6mm, 內徑1.2mm
較硬度方面....感覺似first的紫色hop膠
找天做做測試....再post個report

引用:
原帖由 spec.ops. 於 19-10-2010 13:46 發表

2.6比原裝厚少少而已....
就係想直接代替原裝HOP膠
HOP膠再加油管太厚了....HOP超強不能打輕BB彈

引用:
原帖由 fusionjc 於 26-1-2011 15:30 發表
用鴨仔匣~上彈ok呀~不過當然入唔滿
同埋0.46 係黑色~打game好難睇彈度~中唔中都唔知...
佢條硬到飛起....入到手痛
唔知d彈唔夠硬會唔會壓到變形

發新話題