發新話題

G&P M4 Sentry Bolt Carrier and Bolt 爛左, 請師兄們幫忙

引用:
原帖由 hansoncheung 於 1-6-2010 03:09 發表
買了個星期, 打了一支猛將就發現 Blow Back 無力 , 打開槍一看, 便發現以上問題   , 請師兄們救救小弟, 教一教小要怎樣做 ...

Bolt carrier 磨蝕的地方, 是由HAMMER的撞擊所 ...
bolt殼撞到咁肯定係擊鎚造成,至於點解個位係掂唔到又撞成咁,我估原因是--之P Buffer 個尾膠係空心
後坐力太勁令Buffer尾膠壓縮所以掂到, 一係尾通吸震膠過薄,你試過掂唔到所以唔關事
再唔係就是擊鎚外型問題,不過我冇係手試唔到
你禁下Buffer尾膠 係咪好軟,係就無錯
換過隻實心尾膠Buffer/淨換尾膠就ok,飛機膠圈配番隻fit位先用得

回覆 3# 的帖子

後面蝕 唔明, 我記得以前支 原裝之P GBB, 好少打,睇番相果個位都有磨到
硏究過應該都係同樓主都係咁

附件

1-6-2010 22:01

回覆 6# 的帖子

師兄,我意思是和樓主的位置有磨崩左, 個槍機彈匣頂銷位撞崩, 因是早期版,
真是你所說的問題, 樓主是新版新bolt, 問題減少了

撞到底部正中位, 只有擊鎚可能, 我現用井成尾頂, 條bolt 被擊鎚括花到bolt殼底部
花痕到近尾段有一節是沒有磨過痕積, 証明是尾通內墊的厚度問題

回覆 10# 的帖子

就算冇果塊野, 正常都唔磨到bolt 殼近飛機的最尾邊位, 因為個尾部無位再可壓後, 個bolt stop 不會撞到bolt 殼底部, 留意底部淨係中間撞崩, 只有擊鎚是在中間凸出來的, 如果是走位撞到bolt stop 右側,咁個上身內部要有5mm左右空檔先可能做到 是不可能的, 只要試下拆左 Buffer個尾膠/ 尾通吸震膠, 個擊鎚就掂到bolt 殼底中間撞崩位了
sorry ,誤會了意思, 應該bolt殼唔會轉位, 因為Buffer頂杆會卡住bolt殼,bolt殼底有條坑比佢卡住

補張圖,
圖中bolt 已壓最後, 可見擊鎚和bolt 殼底邊位只差些少就括到, 如是尾通部分可再壓後,咁掂到了
所以只有兩個主因,
1是尾通部內零件厚薄問題,
2是擊鎚尺寸/bolt殼底開過大所至, 不過看到之p bolt殼無開大,咁唔關事

附件

2-6-2010 00:33

SSD兄講法理論上是可行的, 但好似太巧合, 因我冇之P上身, 如果個上身內部太多空位
就可能發生,我係B牌上身裝bolt試係轉唔到, 因為bolt 殻回氣管位已成"卡杆"
固定了軌道, 可以試下轉唔轉到, 同埋唔知係咪之p 條bolt短d ,個Buffer實會崩

發新話題