發新話題

G&P M4 Sentry Bolt Carrier and Bolt 爛左, 請師兄們幫忙

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2010 22:00 發表
後面蝕 唔明, 我記得以前支 原裝之P GBB, 好少打,睇番相果個位都有磨到
硏究過應該都係同樓主都係咁
你個Bolt個邊做成這樣,是個bolt carrier過高,
每次blowback後回膛時,碰到bolt carrier,然後再碰到個彈匣頂銷,
所以出現這問題,
因為豬P個upper receiver個虛位太大,
放個bolt入去可以左右動,正當只有前後移動,
因此才有這現象。

1.樓主個飛機後個O-ring要換個新。
2.你個bolt變成這樣,睇你張相,你可能唔見o左份parts,
就是控制隻飛機前後,到什麼位就停那塊片,及控制飛機唔會上下走位,
在bolt的左手面,那個四方形膠。好似梯級那片,
因此飛機走出個bolt以外,當回膛時,飛機入唔正原來位置,
所以令膠圈蝕。
你看清楚飛機尾排氣彈位置是中間偏下,
放入個金屬bolt內用u-夾固定,如果你忘記放膠片鎖住隻飛機,
blowback時就會飛機走位,個鎚碰欄個bolt。

blowback動作,1.吹出bb彈,2.個金屬bolt開始後退,3.把鎚壓低,4.blowback到一半時,拉飛機向後,
5.bolt把buffer向後推,(這時飛機已入回原位)6.到盡頭彈弓把個bolt推向前回膛及推BB彈上彈膛。
7.這時個鎚被個bolt壓住,當個bolt回到正堂發射位置時,個鎚才給個trigger鎖住。

你個問題就開始出然在第4點,個bolt和飛機完全離開排氣,才開始拉飛機後退,
當個bolt後到盡時,個鎚就走上來,隻飛機未有回到原位,個bolt底邊就碰到個鎚,
然後個bolt就迫隻飛機入位,所以O-ring就爛。隻bolt就碰蝕。

正常blowback隻飛機尾大O-ring出唔晒過bolt,唔知你明唔我講!

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2010 22:49 發表
師兄,我意思是和樓主的位置有磨崩左, 個槍機彈匣頂銷位撞崩, 因是早期版,
真是你所說的問題, 樓主是新版新bolt, 問題減少了

撞到底部正中位, 只有擊鎚可能, 我現用井成尾頂, 條bolt 被擊鎚括花到bolt殼底部
花痕 ...
大哥,
我兩支就改用RA-tech Vltor及Prime的Vltor bolt,所以無問題,
但以前用豬P原裝bolt只有個邊被bolt carrier碰蝕,
沒有像樓主bolt底的蝕 所以我估佢唔見左塊飛機stopper似的。

0050100師兄,
你張相個bolt carrier磨得很利害,
你把fire pin那個四方零件汁汁,
使佢成個向下底和bolt carrier一齊,
就唔會碰到個bolt。

附件

1-6-2010 23:52

把這個fire pin磨底成個放入下身

bolt carrier 點唔個bolt所以冇問題

另一支fire pin成組座低

另一邊看到成個座低

按照各位的經驗,豬P個buffer有問題,
但我第2支是中空buffer,但沒有問題出現過。
不過,豬標出Dbolt好似差小小。
另一問題就是擊鎚,當blowback時後退,
個hammer壓得唔太低,個blot回膛時,
hammer位上左去,所以個bolt就碰倒鎚!

發新話題