發新話題

[認真] dead end

係喎........sorry
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

去MK扮乞丐

引用:
原帖由 Anonymous 於 31-7-2010 14:02 發表

邊個同你講我想要ga只係錢? 大家咁慶我無謂嘈落去, 跟本唔係用腦係聽人講
咁大哥你想要既係咩?

大把人讀書讀到抑鬱, 冇朋友冇人陪唔係唔做一件事既理由.
樓主你都係接受呢個世界(唔止係香港)把啦,一係死死地氣返去讀書, 將來份工就好少少, 一係把出黎返工, 冇學歷就要捱下搏下架喇.
就算冇錢收都唔好乜都唔做
click>

全世界最慘係你,得未

你連一個傷殘既人都不如
我生得聰明得罪你咩!!!

想點呀你?  
又唔想讀書, 做又要多多事實. 你估你係咩人? & 比你做個文員仔, 你做得來咩?
文職有時好多時候重攞命過擔擔抬抬呀! 到時你又叫 "死"? 講真, 到時我怕你連叫 "死" 都做唔到就ko左炸!

睇黎樓主最好反醒下..
點解咁多人既回覆既意思都大致相同

我估唔會係我地會錯意掛

我覺得,樓主去左一個位唔知想點,聽多d意見,小d反駁,又要馬兒好,又要馬兒唔食草...講完一句,第二句就反駁返前一句,或者第二句係第一句既借口,咁做人冇話唔得,得個煩字lo~其實好多時,諗咁多做咩,不如豁出去,做左先諗啦

閣下得中四學歷 , 無技能 , 無人際網絡都算

咁你有冇理想 , 有冇目標 , 有冇興趣 , 屋企有冇米 ?

我認為你而家最需要既係一份 " 肯做肯捱 " 既心

而呢樣野係要靠你自己去培養 , 其他人幫你唔到

引用:
原帖由 於 1-8-2010 02:31 發表
閣下得中四學歷 , 無技能 , 無人際網絡都算

咁你有冇理想 , 有冇目標 , 有冇興趣 , 屋企有冇米 ?

我認為你而家最需要既係一份 " 肯做肯捱 " 既心

而呢樣野係要靠你自己去培養 , 其他人幫你唔到
係羅.....中四收廿蚊一粒鐘差唔多啦.........你唔係想人俾時薪80又唔洗點做呀..... ......

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 02:36 AM 發表
呢度d人果然係好_冇同理心 , 同埋你跟本唔識我, 咁串做乜? friendly啲講野係咪會死?
有人覺所有野都係由我决定, 責任係哂我度(係就好).. ok,你繼續  ,而且有時d野唔好太狗眼看人低lo,  fit到個box就好 ...
多口問句, 咁樓主打篇文既目的係純粹嗔下?
另外"因為我自己跟本唔肯放過自己"係指...?

click>

引用:
原帖由 Anonymous 於 31-7-2010 13:11 發表
now i'm really trap in a dead end..
話說小弟今年17(注.1),  大約2年幾前小弟因為某d(好多先啱..)原因讀完中四就冇讀(一黎學校唔比, 二黎自己反感唔想再讀), 同果排keep住都有d輕度抑鬱, 一匹布咁長, 有興趣知先講la. Than從果年暑假起到e加我讀過夜校, 設計課程, 英文etc.. 唔洗講全部都讀讀吓冇下文(因為有一半係父母壓力先讀, 二來我發覺越讀我越反感同冇動力支持落去, 例如:冇個同學啱傾等等(事實上不嬲都冇乜), 好啦唔讀書咪做野囉, 反正我一向好想有多d錢洗, 第一份工做左個零禮拜就比人抄左(原因係生意差, ain’t我唔想做), 之後搵工都係搵得d廿幾蚊既工, 我又唔想做呢d, 咁低人工要人身水身汗早起身簡直係有辱斯文(我覺得啦ok?), 跟住為無所事事hea_左近半年, 真係_hea, 因為我自己跟本唔肯放過自己…日日去玩? 冇可能, 一黎冇乜朋友, 二黎冇錢(我亦唔慣周圍揮霍), 三黎我覺得我係有d社交障礙, 但the point is 我自己跟本唔肯放過自己.. 因為冇目標冇所事事(俗世叫呢d做不務正業?), 我跟本唔會開心, 人又唔敢識..(相信比着你都會..) 須然我對香港教育望已絕, 但我唔會對自已絕望, 所以又想比次機會自己, 奈何我比較有興趣之科目全部要f.5/f.7畢業又話要幾多科合格brabrabra…
but會考尾班車已過, 而且就算未,當初掙落去我都唔方會有一科合格.. 諗住無謂浪費心力體力, 點知原來點都係浪費.. /待續

nothing more than a dead end now.. 好depress..
睇紅字已經係要點
你百般藉口講到尾最簡單兩隻字"避世",其實你第一句紅字已經答左自己
同屋企商量下自己既情緒問題吧,我覺得你講緊既野唔係關人同社會事,你係有輕度既精神壓力...我建議你見下輔導個人會開心啲
香港社會存在左幾十萬你呢類人...如果個個好似你咁唸唔怪得綜緩愈來愈多人排隊啦
係你自己情緒控制比人差...你而家根本就避世,點同你講~講咩你都唔岩聽架啦,我有無講錯?

發新話題