發新話題

[認真] dead end

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 03:05 發表

第一得中四學歷唔係我想, 放且中五結業又如何? 識既野就一定多d? 咁識唔識關心社會?  咁識唔識同理心? 我眼見無數中五結業生心智如同中二三,so? 學歷一定=智慧?
無技能, 我睇閣下講既係搵錢技能(有錯請講), 唔係 ...
好似我咁考個鏟車牌做貨倉囉,都叫可以養起自己

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 03:05 發表

第一得中四學歷唔係我想, 放且中五結業又如何? 識既野就一定多d? 咁識唔識關心社會?  咁識唔識同理心? 我眼見無數中五結業生心智如同中二三,so? 學歷一定=智慧?
無技能, 我睇閣下講既係搵錢技能(有錯請講), 唔係 ...
中五係一個基準,一個社會中確立左既制度,你眼見唔代表事實全部,讀唔成書既就出黎捱架啦,你肯唔肯先?唔肯你學咩人講條件?
你認為點先算關心社會?你好有理想咁唔該你教我中四青年如何關心社會?
有手有腳就係技能咁你同我講你識咩野技能?行路食飯訓教做運動呀?

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 03:51 發表

師兄思維咁2D, 叫我點傾? 係啦頂唔順係我錯哂la, 唔洗理前因後果架, 冇中五就唔係人係廢物, 個on_兼冷血既制度就係事實全部la, 滿意未?
唔係話讀唔到中五既人係廢物...不過而家呢個社會...大學生都話難搵工(周街都係)...你話我知你中五都畢唔到業....可以搵d咩工

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 04:08 發表

麥記,肯記,pizza hut 日日請緊人.. 搵到又點?
引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 04:10 發表

咁我唔明我選擇(唔可叫選擇,跟本冇選擇)避世有乜問題? 問題只係我仲未開心
麥記果d工你又話唔o岩喇....貢你就更加應該去讀書啦
避世有咩問題??你可以避到幾時呀?避得一時唔避得一世呀...再講你避落去又唔開心

不如師兄你講下點解會無得揀先啦.......同埋講一下個前因好唔好
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

同師兄你想揀咩
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

我都重係唔明樓主點解會 "跟本冇選擇" ??

There is always a chance but have to fight for it, isn' it?
You always think that those jobs are hard and don't try it, that 's why you won't success.

樓主有無諗過
選擇既多少, 係基於你既條件?

你自己都識講, 好多你想讀既科係F5/F7 先可以讀
咁以你既條件, F4 可以揀到既選擇有幾多?

同埋應該要明白, 好多時做事唔係話你唔想做就唔駛做

中五畢業唔係一切
但係一個基準
好似有O的工要求大學畢業先可以做
要求大學畢業係因為大學生係應該比學歷低既人
有更強既理解力, 協調力, 思考力之類 (即係一般既能力會比普通人高)
大把大學生, 中五畢業生既通識, 教養比學歷低既人差
但係能夠達到一定學歷既人, 佢地既能力係比較有保證

盡管我俾你係學識淵博
但係得中四畢業
你去見工, 老闆點知你有咩才華?
中五畢業證書, 係一張證明
係對你既能力既一張證明
無論你對香港教育有幾所謂既"絕望"
請唔好忽視佢既重要性
香港教肓對比起外國教育, 係有佢既缺點
但的確係有佢既優點

正如我之前所講
請你係發脾氣之前
諗一下點解尼度咁多師兄所講既野都差唔多
事出必有因
係咪真係人地唔明白你
定係你自己一直睇唔開

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 04:08 發表

麥記,肯記,pizza hut 日日請緊人.. 搵到又點? btw 唔想讀書唔代表唔鐘意學習,你注意.. 係個模式同生態至人都令我好唔舒服,跟本沒可能掙落去, 放且令一個想要學習既人唔再想學習唔係我一個人既錯, 既唔係學習做乜要 ...
係呀,你冇錯,係其他人既錯,天既錯,政府既錯,世界既錯~
閣下可以不停咁諗,冇人阻止你~

發新話題