23 12
發新話題

摩打燒左有無得修理?

摩打燒左有無得修理?

小弟試槍時...
接摩打果條電線甩左

再駁返個摩打已經唔識郁
係唔係已經燒左?

燒左有無得救ga?

求ching 們解答

你有冇掉轉左正負. 睇你上一個post,
摩打正常唔會熱成咁, 你用咩野電打咩野彈弓.
亦有可能d 野裝得唔好, 近其他師兄既, 搵其他師兄睇睇啦.

多謝 Ching 咁早就答小弟

長線駁紅色, 應該無錯

我用原裝12v 電
只係下身試, 未落筒
不過我見個motor 有時會有火花出

我拆左個handgrip 出黎試, 可能震得太勁, 震甩左紅色果邊條電線
跟手就死埋motor

好想知motor 係唔係都有得整
好貴…

謝謝

點震甩條線, 你唔係焊上去既咩??
有冇打個兩條motor pin入個身到?
仲有, 有冇跟manual 寫, 裝完隻motor後, 紅色(positive terminal) 係應該係前邊, 黑色(negative terminal) 係後邊...

如果摩打真係死左:
唔多聽槍街有得整ptw motor, 不過你可以上一europe ptw forum, 裡面有個叫tackleberry 既人, 聽聞佢整motor 好得, 不過價錢好貴. 之前呢到d師兄都有講過.
聽講jg 同ctw 隻motor 都用得過, 價錢係原廠一半有多.

甩左應該係我焊得差

但係甩左一邊唔係應該就咁open circuit 唔通電咩?

點解駁返都唔掂既?

我switch 去semi 會著紅燈
有無關係ga?

引用:
原帖由 vincentihmc 於 8-11-2010 10:53 發表
甩左應該係我焊得差

但係甩左一邊唔係應該就咁open circuit 唔通電咩?

點解駁返都唔掂既?

我switch 去semi 會著紅燈
有無關係ga?
著紅燈係閃一吓, 還是不斷閃~~?

閃一下

ctw個隻新版口碑唔差, 舊既就唔好諗. 但係香港搵唔搵到一隻買都成問題.
JG就真係嬴在平, 唔好咁高期望, 不過KWS得一間粉紅救兵有代理, 而且永遠無貨, 唔接受訂貨.

你隻辣雞幾多W? 會唔會唔夠熱? 你試下拎成個下身去車仔鋪叫人地焊, 10蚊快靚正
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

又或者你有無他表? multimeter.
如果你有試下(如果你)焊左兩邊, 吉下個circuit係oepn定close.

其實我覺得你唔洗太擔心, 隻摩打無咁易死, run緊時有火花亦好正常, 就好似london underground咁 ...
如果想自己試下, 搵野固定個摩打等佢唔郁. 記住要唔怕熱的. 搵個forcep夾住條電線, 用靚少少既焊, 隊隻辣雞賣去辣到liquidise左幾秒, 就快出晒煙先放開.
無信心亦可拎出去KWS. 我個陣條4色線斷左3條, 個摩打焊唔好, 都係40蚊搵人搞掂.

40蚊買個安心番黎抵到爛

若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

你按住 bolt lock 個微動制先開槍.

OMG....

原來係唔記得拍返個blot lock
虛驚一場...
感謝咁多位ching 既熱心解答...

但係都想撘單問下
個摩打行幾下都真係好熱...
係唔係正常?
仲有時會有d 燒焦既味...

點解會咁呢?

引用:
原帖由 vincentihmc 於 9-11-2010 00:43 發表
OMG....

原來係唔記得拍返個blot lock
虛驚一場...
感謝咁多位ching 既熱心解答...

但係都想撘單問下
個摩打行幾下都真係好熱...
係唔係正常?
仲有時會有d 燒焦既味...

點解會咁呢?
我正係到諗, 你係咪冇咁個bolt lock 制, 點知真係.

騎劫一問 ...

反而我枝係玩到 bolt lock 左,但一換新彈匣上去個 bolt lock 就 reset,可以即刻開火,咁算唔算有問題?

引用:
原帖由 mkmonkey 於 9-11-2010 22:47 發表
騎劫一問 ...

反而我枝係玩到 bolt lock 左,但一換新彈匣上去個 bolt lock 就 reset,可以即刻開火,咁算唔算有問題?
of coz not....thAT is "高階改裝".....
I'm a Manufacturer , NOT a Dealer......
I buy more than I sell.
I'm merely selling my collections or extra items.
I had to buy to get what I want.

引用:
原帖由 sailun412 於 9-11-2010 23:19 發表

of coz not....thAT is "高階改裝".....
真係咁"高階"?
三六轟一轟,敵人企唔穩!

23 12
發新話題