發新話題

No. 6 英軍禮服

引用:
原帖由 B20_hk 於 24-5-2007 13:22 發表

看相HKMSC No.2 6 & 7都有用stable Belt
只不過我跟著用No.6 + 白belt 去找
baybay 實有 , 差在個buckle係咪你心水...
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

引用:
原帖由 皇家御貓 於 24-5-2007 13:22 發表

咁都有非ceremonial的著法嘛 .....
MSC有將No.6摺袖添 , parade時斷估唔會掛
No6摺袖是很久以前的事近代已不摺袖

引用:

睇Dragon Journal - Disbandment Parade
兵仔用白Belt
沙展白Belt加個大圓餅

嗰次Parade無人摺袖

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 24-5-2007 13:22 發表

小心地開,不會繼續爛,另外不同部隊有不同dress order
多謝師兄提點

引用:
原帖由 B20_hk 於 24-5-2007 13:22 發表

看相HKMSC No.2 6 & 7都有用stable Belt
只不過我跟著用No.6 + 白belt 去找
可否給大家看?我也沒見過。

[quote]原帖由 B20_hk 於 24-5-2007 13:26 發表

睇Dragon Journal - Disbandment Parade
兵仔用白Belt

引用:
原帖由 B20_hk 於 24-5-2007 13:26 發表

兵仔用白Belt

嗰次Parade無人摺袖
What is 大圓餅?

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 24-5-2007 13:29 發表

What is 大圓餅?
Belt嗰扣

引用:

baybay 實有 , 差在個buckle係咪你心水...
買時留意新舊皇冠及陸軍還是Marine用

引用:
原帖由 B20_hk 於 24-5-2007 13:29 發表

Belt嗰扣
個銀色圓型扣是issue 給HKMSC 的SNCO(Dragon Coy),而(HKMSC depot 的Inst)個個有。個金色圓型陸軍扣HKMSC沒有Keep的。有典禮時才借返來用。

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 24-5-2007 13:36 發表

個銀色圓型扣是issue 給HKMSC 的SNCO(Dragon Coy),而(HKMSC depot 的Inst)個個有。個金色圓型陸軍扣HKMSC沒有Keep的。有典禮時才借返來用。
是呀Depot啲相, 個個著no.7 都有銀色圓型扣
金色圓型是陸軍扣

明白了

引用:

No.6摺袖...係上世紀60-80年代嘅事嚟啦

我都買左....

for ADC
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

引用:
原帖由 MF 於 24-5-2007 17:42 發表
我都買左....

for ADC
我對RE呢

Old HKMSC photo

發新話題