發新話題

新手想upgrade支鏡...

引用:
原帖由 mike-mike 於 14-11-2010 02:11 發表
小小白唔駛5000個支應該係冇IS個支WOR~唔知重有冇得買.
其實24-105同70-200係兩個焦距,. 點解一定係揀是旦一支??
150-500?? 想影雀的話, 諗下C記的300F4 或大白(100-400), 或是400 F5.6都OK的~價錢都係9~11K左右.
我金錢有限嘛
同埋想暫時揀支中-遠距用住先...

引用:
原帖由 sam524 於 14-11-2010 10:26 發表

我金錢有限嘛
咁似乎買小小白會畀到多D野你~~~當然啦, 小白會係更多~
眼光光~

引用:
原帖由 sam524 於 14-11-2010 10:26 發表

我金錢有限嘛
唔好諗24-105,半天吊,用到_ _聲
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

SAM 我覺得你要知道自己有咩需要先
你想要遠?要大光圈?要方便?要質素?定係虛榮先?
就算比N咁多錢比你 買唔到岩自己用GE鏡都係冇用
SSW 同 24-105L 完全係2個range冇得揀嫁wo
a16 係一個好ge入門之選 又平又有2.8用
sigma 24-70 2.8 hsm 2手都差唔多要成5千 成象唔錯 但你用crop機一定唔好用
我之前就係覺55mm唔夠  入左枝t2875 之後就嗌生嗌死

新手黎講 都係入番窮人3寶玩下先la  當覺得佢唔合你需要la 先再換la
ef-s 18-55 f3.5-5.6 is
ef-s 55-250 f4-5/6 is 1手16xx
ef 50 f1.8 1手6xx-7xx
3枝一定夠哂你玩嫁la

引用:
原帖由 kennard 於 14-11-2010 15:40 發表
SSW 同 24-105L 完全係2個range冇得揀嫁wo
a16 係一個好ge入門之選 又平又有2.8 ...
我想要遠同質素...
打算1-2支鏡影下人影下景就得...
方便就當然好la...
但係d天涯鏡又有幾多支真係平得黎又好用...

引用:
原帖由 sam524 於 14-11-2010 15:48 發表

我想要遠同質素...
打算1-2支鏡影下人影下景就得...
方便就當然好la...
但係d天涯鏡又有幾多支真係平得黎又好用...
天涯鏡有方便 但成象唔好
影景好少會用長鏡嫁wo
長鏡又要質數 55-250 ssw t70-300vc c70-300 lee幾枝都唔錯
影人ge就定焦好d  50mm 85mm 都係幾好ge選擇

引用:
原帖由 kennard 於 14-11-2010 15:40 發表
a16 係一個好ge入門之選 又平又有2.8 ...
贊成…你又唔FF,做咩24-105…
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

咁講唔知得唔得呢
虛榮既話=小小白
實用的話=55250

我而家都係40d+3寶

引用:
原帖由 kennard 於 14-11-2010 16:01 發表

天涯鏡有方便 但成象唔好
影景好少會用長鏡嫁wo
長鏡又要質數 55-250 ssw t70-300vc c70-300 lee幾枝都唔錯
影人ge就定焦好d  50mm 85mm 都係幾好ge選擇
落左去部半片機,50同85都唔係咁好,35就真係正~~~~
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 豬肥 於 14-11-2010 18:38 發表
咁講唔知得唔得呢
虛榮既話=小小白
實用的話=55250

我而家都係40d+3寶
唔得,因為質素有時同錢真係掛勾,而且光圈,恆定光圈係o個個價係有就有,無就無
有時要將貨就價,o係o個堆近價的搵性價比高的鏡~~~

我想問...
你地講o既肥花係邊度?
thx

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-11-2010 21:31 發表

唔得,因為質素有時同錢真係掛勾,而且光圈,恆定光圈係o個個價係有就有,無就無
有時要將貨就價,o係o個堆近價的搵性價比高的鏡~~~
我支持質素有時同錢真係掛勾
不過都係睇個人覺得足唔足夠姐
我都覺得50用係crop機好難用 室外ok 室內想死
s枝30.4 好似好正咁 2千幾到 真係有d想買
但最後入左部ae-1 + 50.4 ssc
開始燒菲林~

引用:
原帖由 sam524 於 14-11-2010 22:05 發表
我想問...
你地講o既肥花係邊度?
thx
肥花姐係dcfever
mk ssp都有

我都係買窮人第2寶用住先...

引用:
原帖由 kennard 於 14-11-2010 23:37 發表

肥花姐係dcfever
mk ssp都有
係mk邊度...
唔多覺有間咁o既野...

發新話題