發新話題

新手想upgrade支鏡...

引用:
原帖由 sam524 於 14-11-2010 23:43 發表

係mk邊度...
唔多覺有間咁o既野...
係星際3樓到

引用:
原帖由 kennard 於 14-11-2010 23:53 發表

係星際3樓到
哦...
搵日睇完槍上去睇先...
thx...

小小白二手新淨都係4千蚊, 平靚正.
APS-C最好質素既all-in-one lens都可以算係15-85 IS. (36mm equivalent 24-136), 5千蚊左右.
APS-C機唔好諗24-70/105. 變左36, 你點用?
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 kennard 於 14-11-2010 23:37 發表

我支持質素有時同錢真係掛勾
不過都係睇個人覺得足唔足夠姐
我都覺得50用係crop機好難用 室外ok 室內想死
s枝30.4 好似好正咁 2千幾到 真係有d想買
但最後入左部ae-1 + 50.4 ssc
開始燒菲林~
太陽光下無爛鏡,室外日光用的,基本上差異會少d的
入鏡主要都係睇自己影乜野環境為考慮
有時貴鏡都唔一定係好,有行家講過,如果睇MTF副廠有時都可以砌低原廠
而且,用o係半片同全片,有時又係另一個玩法
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Elf 於 15-11-2010 00:24 發表
小小白二手新淨都係4千蚊, 平靚正.
APS-C最好質素既all-in-one lens都可以算係15-85 IS. (36mm equivalent 24-136), 5千蚊左右.
APS-C機唔好諗24-70/105. 變左36, 你點用?
其實係38
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 12:37 AM 發表

其實係38
canon aps-c crop factor x1.6
38吾係話用吾到,不過要wide果時無真係....搵窿捐
即係多人合照時:阿生你支鏡吾夠wide

引用:
原帖由 khkenny2 於 15-11-2010 00:50 發表

canon aps-c crop factor x1.6
38吾係話用吾到,不過要wide果時無真係....搵窿捐
即係多人合照時:阿生你支鏡吾夠wide
唉........ (用家的嘆息)

順道問下大家知唔知500d直倒幾多錢?
canon個網有好多野都冇...
thx...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 12:54 AM 發表

唉........ (用家的嘆息)
sigma X3 crop factor x1.7.....(SD1會改做x1,聽住先)
4/3,M4/3 crop factor x2 有利長焦不過連拍同追焦.....(GH2改進左好多,連拍同追焦upgrade左 )

引用:
原帖由 sam524 於 15-11-2010 12:58 AM 發表
thx...
副廠囉.....反正resell value低...

引用:
原帖由 sam524 於 15-11-2010 00:58 發表
thx...
直倒其實唔會令你方便,反而加重左負擔

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 01:11 發表

直倒其實唔會令你方便,反而加重左負擔
我都係問下姐...
我渣過下...
唔多覺得好渣...

引用:
原帖由 sam524 於 15-11-2010 01:13 發表

我都係問下姐...
我渣過下...
唔多覺得好渣...
見你問,我唔知你有幾大機會入

不過,如果你一手入1xxx左右,當你玩厭部機連直度出去,都係比無直度o個d貴到唔夠1k

而且到你用的時候,橫同直一轉,set野又麻煩左,而且成set野又重左,長時間用無著數

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 01:19 AM 發表

見你問,我唔知你有幾大機會入

不過,如果你一手入1xxx左右,當你玩厭部機連直度出去,都係比無直度o個d貴到唔夠1k

而且到你用的時候,橫同直一轉,set野又麻煩左,而且成set野又重左,長時間用無著數
所以都話買副廠嫁拉

發新話題