發新話題

新手想upgrade支鏡...

引用:
原帖由 khkenny2 於 15-11-2010 01:29 發表

所以都話買副廠嫁拉
副廠野要睇係咩,係平左不過到二手放出去可能重衰,無人接貨
有咩衰得過你要錢買,放出去連一個錢都唔值
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 sam524 於 15-11-2010 01:30 發表
喱支鏡好玩呀...
http://www.youtube.com/watch?v=IRq18WpQZC0
軌道炮,以前都post過
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 01:33 發表

軌道炮,以前都post過
有咩人需要支咁o既炮...
影星星都要天文望遠鏡la...

引用:
原帖由 sam524 於 15-11-2010 01:36 發表

有咩人需要支咁o既炮...
影星星都要天文望遠鏡la...
NASA部相機就射左上太空,我地呢d平民部相機射唔到上太空咪用佢lor~~~~~
(況且呢支野都唔係一般平民用)

如果用機仔加個mount都可以影到,不過都係同一個問題,成像同偏色成點~~~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 01:32 AM 發表

副廠野要睇係咩,係平左不過到二手放出去可能重衰,無人接貨
有咩衰得過你要錢買,放出去連一個錢都唔值
YN同P字頭果隻都ok既....
其他就真係難接D
不過C牌咁多人放野....二手直倒吾貴

引用:
原帖由 khkenny2 於 15-11-2010 01:46 發表

YN同P字頭果隻都ok既....
其他就真係難接D
不過C牌咁多人放野....二手直倒吾貴
C記又係o個個乞兒問題,二手入度,入左新一代又未必過渡到,於是機同直度都同跌,得不償失

與其係咁,不如用入直度個價入多粒電好過~~~~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 01:49 AM 發表

C記又係o個個乞兒問題,二手入度,入左新一代又未必過渡到,於是機同直度都同跌,得不償失

與其係咁,不如用入直度個價入多粒電好過~~~~
我吾係用c所以.....
C機每個月小跌,出新款大跌....
N起碼吾會插水咁插

引用:
原帖由 khkenny2 於 15-11-2010 01:57 發表

我吾係用c所以.....
C機每個月小跌,出新款大跌....
N起碼吾會插水咁插
但product cycle長左,玩新技術野都變長左
各有各睇

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 02:01 AM 發表

但product cycle長左,玩新技術野都變長左
各有各睇
用家都追吾到
C換機不如入多幾支令定焦
C基本上係隔一款先係改進
次次換,個full cost真係.....

引用:
原帖由 khkenny2 於 15-11-2010 02:15 發表

用家都追吾到
C換機不如入多幾支令定焦
C基本上係隔一款先係改進
次次換,個full cost真係.....
隔代換,二手放水位都蝕得幾應,要玩得有技巧係一個好高的難道

我見有師兄用一輪500d轉550d,之後又轉450d,之後又轉番500d

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 02:20 發表

我見有師兄用一輪500d轉550d,之後又轉450d,之後又轉番500d
玩得Canon就梗係企硬唔好放二手啦!一買買到頂,用到佢成個cycle完都未洗換呀!
追佢中階/入門果d...真係玩死自己,好聽d可以話自己玩鏡唔玩機...唔好聽...就唔講啦!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 02:20 AM 發表

咁佢條數應該幾可觀...

引用:
原帖由 khkenny2 於 15-11-2010 02:31 發表

咁佢條數應該幾可觀...
佢係不斷trade機

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 02:37 AM 發表

佢係不斷trade機
都係ㄚ....始終應該多少要補少少錢

引用:
原帖由 adrianyahk 於 15-11-2010 02:31 發表

玩得Canon就梗係企硬唔好放二手啦!一買買到頂,用到佢成個cycle完都未洗換呀!
追佢中階/入門果d...真係玩死自己,好聽d可以話自己玩鏡唔玩機...唔好聽...就唔講啦!
睇諗法,電子野幾時都係玩最新o個部係最好(或者係接近最新的)
半片,全片出o黎的相效果都唔同,兩種都係唔同玩法,而且等到部高階機有o個個function先起步去玩,玩的就無咩所謂,如果係用o黎變錢搵食,就已經落後左比同行

如果計算價值,電子機只會不斷貶值,用耐左快門數升,感光元老化,連佢緊有的剩餘價值都唔放出去變錢換第二部的,最終個價值只係零(呢個係以精算方式去玩)

發新話題