發新話題

新手想upgrade支鏡...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-11-2010 07:22 PM 發表

早排有師兄介紹左支新出的騰龍,唔記得左幾多去到300,支野試過個防震都幾好
70-300/4-5.6VC?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 12:37 AM 發表

其實係38
canon aps-c crop factor x1.6
38吾係話用吾到,不過要wide果時無真係....搵窿捐
即係多人合照時:阿生你支鏡吾夠wide

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 12:54 AM 發表

唉........ (用家的嘆息)
sigma X3 crop factor x1.7.....(SD1會改做x1,聽住先)
4/3,M4/3 crop factor x2 有利長焦不過連拍同追焦.....(GH2改進左好多,連拍同追焦upgrade左 )

引用:
原帖由 sam524 於 15-11-2010 12:58 AM 發表
順道問下大家知唔知500d直倒幾多錢?
canon個網有好多野都冇...
thx...
副廠囉.....反正resell value低...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 01:19 AM 發表

見你問,我唔知你有幾大機會入

不過,如果你一手入1xxx左右,當你玩厭部機連直度出去,都係比無直度o個d貴到唔夠1k

而且到你用的時候,橫同直一轉,set野又麻煩左,而且成set野又重左,長時間用無著數
所以都話買副廠嫁拉

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 01:32 AM 發表

副廠野要睇係咩,係平左不過到二手放出去可能重衰,無人接貨
有咩衰得過你要錢買,放出去連一個錢都唔值
YN同P字頭果隻都ok既....
其他就真係難接D
不過C牌咁多人放野....二手直倒吾貴

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 01:49 AM 發表

C記又係o個個乞兒問題,二手入度,入左新一代又未必過渡到,於是機同直度都同跌,得不償失

與其係咁,不如用入直度個價入多粒電好過~~~~
我吾係用c所以.....
C機每個月小跌,出新款大跌....
N起碼吾會插水咁插

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 02:01 AM 發表

但product cycle長左,玩新技術野都變長左
各有各睇
用家都追吾到
C換機不如入多幾支令定焦
C基本上係隔一款先係改進
次次換,個full cost真係.....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 02:20 AM 發表

隔代換,二手放水位都蝕得幾應,要玩得有技巧係一個好高的難道

我見有師兄用一輪500d轉550d,之後又轉450d,之後又轉番500d
咁佢條數應該幾可觀...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-11-2010 02:37 AM 發表

佢係不斷trade機
都係ㄚ....始終應該多少要補少少錢

發新話題