23 12
發新話題

新手想upgrade支鏡...

新手想upgrade支鏡...

我係新手...
有部C記500D同KIT鏡...
我心水有4支鏡...(打算買其中2支)
想慢慢儲錢買...
分別係:
Canon 70-200 f/4L USM & 24-105 f/4L IS USM
Tamron a16 & Sigma 24-70 f/2.8 USM
唔知師兄覺得邊支好呢?(上下各揀一支)
A16同支SIGMA我都借過人地o既黎用...
我覺得a16 得17-50又好似唔多夠用...
支sigma 我又覺得佢對焦慢(唔知係唔係用慣支kit,好順好快)

多謝意見...THX...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-11-2010 18:09 發表
A16,唔夠wide好多時比唔夠tele衰,反正唔夠tele可以crop,500d反正crop一半都有700-800萬,用o黎出書都重夠
咁莊家點睇支SIGMA?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-11-2010 18:37 發表

未用過,不予置評
不過支a16就平,以價o黎講就超值

至於70-200同24-105,我傾向入70-200,因為24-105呢個range真係乜都唔到,wide唔夠wide,tele又唔夠tele,而且開始嫌支鏡影落d邊有d散
咁我想問其實有IS同冇IS影o既相會差幾遠?

THX

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-11-2010 18:45 發表

睇你手有幾定,夠定的,IS的輔助未必咁大
有IS同冇差左4K有多...
咁樣我比多少少買支70-200 F/2.8 USM唔好...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-11-2010 18:53 發表

睇自己budget係點,光圈大d,進光多左,快門自然唔洗拉慢o黎就,都係一個方向,不過支鏡又會重左
其實一手o既F/4L我都覺得好貴...
所以應該收2手...
而且應該會係買A16先...
又玩槍,又玩相機...D錢何去何從...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-11-2010 19:05 發表

正路都係收二手

你算少la,所以無錢興趣多都好大鑊
莊家仲有咩遠距變焦鏡好介紹?

引用:
原帖由 khkenny2 於 13-11-2010 21:12 發表

70-300/4-5.6VC?
http://www.tamron.com.hk/Tamroncamera/product/p-3-a005.htm
新野WOR...
唔知幾錢

引用:
原帖由 charcharlie886 於 13-11-2010 21:18 發表
70-200 f4 洗唔洗5000 ?
新的
要6440

引用:
原帖由 charcharlie886 於 13-11-2010 21:57 發表

嘩,,,
早排睇都係5000蚊好似仲有找
係canon網睇的...
出面咩價就唔知...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-11-2010 22:13 發表

好似都係幾k,支鏡都ok輕
3k又係幾k...
9k又係幾k...
咁姐係幾多...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-11-2010 22:18 發表

9k就唔係幾k la老爺
咁姐係幾多?...
如果要5k,我覺得小小白好似好玩d...

引用:
原帖由 豬肥 於 13-11-2010 22:25 發表
二手小小白應該就4k半到啦
我有fd大約咁o既價收左支...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-11-2010 23:28 發表

咁又唔錯wor...

引用:
原帖由 mike-mike 於 14-11-2010 02:11 發表
小小白唔駛5000個支應該係冇IS個支WOR~唔知重有冇得買.
其實24-105同70-200係兩個焦距,. 點解一定係揀是旦一支??
150-500?? 想影雀的話, 諗下C記的300F4 或大白(100-400), 或是400 F5.6都OK的~價錢都係9~11K左右.
我金錢有限嘛
同埋想暫時揀支中-遠距用住先...

引用:
原帖由 kennard 於 14-11-2010 15:40 發表
SAM 我覺得你要知道自己有咩需要先
你想要遠?要大光圈?要方便?要質素?定係虛榮先?
就算比N咁多錢比你 買唔到岩自己用GE鏡都係冇用
SSW 同 24-105L 完全係2個range冇得揀嫁wo
a16 係一個好ge入門之選 又平又有2.8 ...
我想要遠同質素...
打算1-2支鏡影下人影下景就得...
方便就當然好la...
但係d天涯鏡又有幾多支真係平得黎又好用...

23 12
發新話題