33 123
發新話題

N年前的..........一批Cap鎗

N年前的..........一批Cap鎗

再係床下地底找到D cap 鎗。
不過今之係廠方組裝完成品,想同大家回憶下90's年代的模型鎗。
與現在的有咩野唔同呢?

先來 TT-33,呢支係一支未fire過的cap鎗

第二支係MGC 的M92F, Heavy Weight沙漠風暴版。
是當時於1991年美國出兵打候菜茵,MGC於92年出的產品,
配上鎗身自己的獨立編號,當時唔知出左幾多支呢?

好新

第三支比較特別,
是國際出品台灣版,我相信是台灣做添。
而且是Heavy Weight物料。
呢支M10特點在於佢有二款發射方法。
一)源用當年國際左輪的彈殼差氣射出BB彈
二)它有另一套用5mm Cap發射BB彈的彈殼提供

呢兩盒就係Cap鎗彈殼及dummy彈

睇返, 其實你早過我玩好多好多...
點解你咁有心機去keep咁耐既...

呢支西部牛仔鎗....90年係日本"廸廸尼樂園"買的。
全金屬的dummy鎗

引用:
原帖由 2slow 於 7-12-2010 00:41 發表
睇返, 其實你早過我玩好多好多...
點解你咁有心機去keep咁耐既...
我90年開始買cap/氣鎗了

引用:
原帖由 RCman 於 7-12-2010 00:34 發表
第三支比較特別,
是國際出品台灣版,我相信是台灣做添。
而且是Heavy Weight物料。
呢支M10特點在於佢有二款發射方法。
一)源用當年國際左輪的彈殼差氣射出BB彈
二)它有另一套用5mm Cap發射BB彈的障殼提供

...
咁樣講
呢支堅係珍品啦wor
其實叉氣彈殼既左輪...現時仲有邊間廠係"可靠"?

如果唔講明係Heavy Weight物料...我仲以為係金屬身

引用:
原帖由 wonglk 於 7-12-2010 00:45 發表

咁樣講
呢支堅係珍品啦wor
其實叉氣彈殼既左輪...現時仲有邊間廠係"可靠"?

如果唔講明係Heavy Weight物料...我仲以為係金屬身
當時....果個年代真係無全金屬的鎗賣的,
所以現在真幸福

引用:
原帖由 RCman 於 7-12-2010 00:47 發表

當時....果個年代真係無全金屬的鎗賣的,
所以現在真幸福
我覺得左輪真係好靚
但玩具所知既真係有限

師兄支左輪打得下麻?

引用:
原帖由 RCman 於 7-12-2010 00:44 發表

我90年開始買cap/氣鎗了
90年  我仲讀緊屎片...
不過當時都有跟阿哥及阿叔玩....真槍

keep 得咁好........

引用:
原帖由 2slow 於 7-12-2010 00:50 發表

90年  我仲讀緊屎片...
不過當時都有跟阿哥及阿叔玩....真槍
90年我連人體最簡單既單位都未係

引用:
原帖由 wonglk 於 7-12-2010 00:50 發表

我覺得左輪真係好靚
但玩具所知既真係有限

師兄支左輪打得下麻?
如果彈殼差氣就一般
用5mmCap一片兩面,二片去到底力了

33 123
發新話題