發新話題

PTW 的氣缸容量問題

我都係用藍筒 不過應該冇1.5j......

引用:
原帖由 rho837 於 20-12-2010 18:13 發表
所有PTW氣缸係固定容積! 不同之處只係彈簧回放壓縮力速度有快及慢, 可能重有出氣孔大細分別! 銀, 紅筒條彈簧回彈比其他色既筒為快, 大氣壓所以BB彈初速高(勁)! PTW個氣缸容量參不多係一般AEG氣缸既兩倍! 例子: 5仟cc ...
1. 關於筒的容積,小弟相信不是所有筒都是一樣/「固定」的。請看以下蓮姐貼出來不同氣筒的相:由於金、藍及黑筒的天梯齒隙前都有開孔, 故無了該段的活塞行程,所以至少金、藍及黑 筒,跟銀、紅兩筒的全段密封容積不同。

2. 「力水」
小弟的物理只達中學程度,相當仰慕 rho837 師兄對物理的掌握。
根據 conservation of energy 公式, E=1/2 m v^2。
假設: AEG 及 PTW 所用的彈重(m) 相同,都為 0.2 g (即 0.0002 kg)
試以師兄的動能數值(1.5 J)代入公式,
1.5 J = 1/2 X 0.0002 X v^2
解此式,得出的初速應為 122.474487 m/s
既然兩者初速(v)及彈重(m)相同的話,所得的子彈動能(E)應該是相同的 (1.5 J)。為何 PTW 打出來 「力水」會較「勁」?這樣便會違反了物理公式了。 是否師兄對「力水」另有定義?
小弟對以上公式膚淺的見解,當然不足以解釋師兄以生動的引擎容積為例,演譯物理的高深知識。
煩請師兄在此一釋小弟存在多時的心結。

我估係因為中學係冇計空氣阻力....

引用:
原帖由 paulen 於 18-1-2011 17:06 發表
我估係因為中學係冇計空氣阻力....
小弟不才,請賜教。

回覆 17# 的帖子

hop-up都有影響!
大hop咬緊d粒彈....打出黎大力d

引用:
原帖由 ayaka 於 18-1-2011 17:28 發表
hop-up都有影響!
初速相同喎,師兄。
若某方大力d,即初速較高。

引用:
原帖由 CPK 於 18-1-2011 17:36 發表

初速相同喎,師兄。
若某方大力d,即初速較高。
其實每支出速都未必相同
如果初速一樣, 力就一樣

以小弟理解
rho837兄所講的分別係氣缸的量
同一fps的情況下...
aeg啖氣較小(壓力高d?) 同 ptw啖氣多d(壓力較小?)係有分別的

引用:
原帖由 ayaka 於 18-1-2011 17:28 發表
hop-up都有影響!
根據systema 所寫, 佢hopup 個設計, BB彈通過既時候, 個ROLLER PACKING係會被頂高DD, 來做到HOPUP同BB彈接觸時間盡量長, 而HOPUP 落BB彈既力盡量減少

SYSTEMA 個HOPUP 設計, 原意原來係由得粒ROLLER PACKING(我地所講果粒HOPUP膠) 當BB彈通過時候, 好似滾輪咁轉, 同埋, ROLLER PACKING 個硬度係要高過塾住ADJUSTER果兩粒膠....

引用:
原帖由 NCP013 於 18-1-2011 18:36 發表

根據systema 所寫, 佢hopup 個設計, BB彈通過既時候, 個ROLLER PACKING係會被頂高DD, 來做到HOPUP同BB彈接觸時間盡量長, 而HOPUP 落BB彈既力盡量減少

SYSTEMA 個HOPUP 設計, 原意原來係由得粒ROLLER PACKING(我 ...
但原裝的ROLLING PACKING淋好多bor
係咪自己換左準度會好d呢

引用:
原帖由 ayaka 於 18-1-2011 23:19 發表

但原裝的ROLLING PACKING淋好多bor
係咪自己換左準度會好d呢
係好d,不過換左又要用重彈黎就
三六轟一轟,敵人企唔穩!

引用:
原帖由 CPK 於 18-1-2011 16:41 發表

1. 關於筒的容積,小弟相信不是所有筒都是一樣/「固定」的。請看以下蓮姐貼出來不同氣筒的相:由於金、藍及黑筒的天梯齒隙前都有開孔, 故無了該段的活塞行程,所以至少金、藍及黑 筒,跟銀、紅兩筒的全段密封容 ...
1) 如果你話條條PTW(銀; 紅; 金; 藍; 黑色)筒唔係一樣容積(cylinder dimension / volume)? 你話唔同我冇計我答你唔到!

2)致於你係中學程度識小小係正常! (不過你話你自已不才, 如果上到大學或出來做工時..就要睲小小啦). 你紗條Formula出來! 條Formula係真既! 但係淨擇條formula出來係無夠! 要實際做testing! 要actual result(如果你去做我地樂意睇)! 我唔會爭辯下去! 條formula應用在真槍時:- 真槍發射系统係exothermic reaction! 最短時間發放最大能量由彈殼致槍管嘴, 及子彈頭在槍管內係受大摩擦力! max velocity and acceleration come to rest! 所以計算上因數只係在於:-管內容積, 時問, 重量, 速度, 温度, 壓力, 庨擦阻力....... eg. 兩粒同重量子彈(9mm live ammunition) 但唔同gun powder buring rate 在短槍管發射時各有唔同初速! 但長管發射時就雙同初速! (淨講formula咪錯? 所以有時要孝慮時間因數).

你講呢條rule理論上行先係ok! 但係實際地應用係airsoft gun就有??????? 有好多因數要孝慮!
airsoft gun BB豆細過條內管(有属氣間題); 度1.5J at muzzle point (係加速定減速冇人知), Hop-up一定會有影響(黠計出來)?

不過我地實際打PTW同AEG時發覺射同樣BB豆兩支槍同樣(more or less)力水, 及內管長度! 支PTW啲BB彈係比AEG槍射得值同遠! 我地只會話可能好大因數係支PTW個大氣缸製造"stable fps" 雖然兩支槍槍嘴度(more or less)雙同J, 而支PTW係有穩定初速(可能加掔速), 支AEG冇穩定初速(可能開始減掔速). 其實好多玩開PTW既c-hing都明我之前講的經驗!

eg. 兩支針筒比較:- 一支100cc, 別一支200cc! 你同一速度打兩支筒, 第一支用一秒, 第二支用兩秒 (連接到一條膠喉再放粒BB豆入去! 當第一支行20mm, 第二支一定行多過20mm嗎! not physics! common sense!)

ayaka c-hing 講很對Hop-Up係有一定程度影響力.

註: 我好耐之前係工程師! 家下以經不在是了.......

#28 - kfc

嘩!!!

呢度開始有"大師"出手果然精彩...
用樣動能但唔同力水....比愛因斯坦既相對論更加覆雜既邏輯
劇情精彩絕倫而又峰迴路轉...睇黎要買定花生睇好戲啦

高人kfc! 我都嘩嘩聲呀! eg.啦! 架BNR32 GTR 280bhp鬥架同級GTR有大尾釾 ! 大家一樣同weight同power同torque! 哈點解部大尾釾頭中段快過架原裝GTR呢! 唔通逸產啲工程師勁到連好似你高人話"用樣動能但唔同力水....比愛因斯坦既相對論更加覆雜既邏輯" ! 又可能揸原裝R過條友識得"我"有心揸慢啲.......

嗱唔咪我本人講呀! 劇情精彩絕倫而又峰迴路轉...睇黎要買定花生睇好戲啦 - 一定啦 ! 我地個個等住大大大 c-hing個detail report嗎!     

引用:
原帖由 rho837 於 20-12-2010 18:13 發表
所有PTW氣缸係固定容積! 不同之處只係彈簧回放壓縮力速度有快及慢, 可能重有出氣孔大細分別! 銀, 紅筒條彈簧回彈比其他色既筒為快, 大氣壓所以BB彈初速高(勁)! PTW個氣缸容量參不多係一般AEG氣缸既兩倍! 例子: 5仟cc ...
「PTW個氣缸容量參不多係一般AEG氣缸既兩倍!」

無謂爭論,眼見為實。

AEG 筒 (M4) VS PTW 金筒

小弟作了一些量度。

AEG 筒 (M4)
r = 1.18 cm ; h (行程約) = 4 cm
容積 V = pi X r^2 X h = 17.5 cc

PTW 金筒
r = 1.18 cm ; h (行程約) = 3.11 cm
容積 V = pi X r^2 X h = 13.6 cc

附件

8-3-2011 00:18

8-3-2011 00:18

發新話題