發新話題

PTW 的氣缸容量問題

對不起,小弟近來工作很忙,先出相,其他的容後慢慢再談。

我問左班"中國人及老外"PTW fans給大家一個口講既2nd opinion! 佢地覺得一般PTW個波箱電子系统能張把傘推到最長冲程! 個壓縮比大過一般同級AEG波箱pump! 而PTW個Hop-up同內管係高質數設計比起AEG同類為密氣及穩定射空! 射得值同遠表演唔出奇! 就算乜乜mv2都只係basis! 成個system睇出來先致make sense!

有人話一個測速器唔夠! 起碼3套由0m致15m致30m一次過發射做出來既test先有說服力!

另外小弟有較準確的工具,歡迎曾當工程師的師兄設計實驗測試。

ProChrono 真槍用彈速計

Bushnell 鐳射測距儀

附件

8-3-2011 00:30

8-3-2011 00:30

引用:
原帖由 kfc 於 7-3-2011 23:21 發表
嘩!!!
呢度開始有"大師"出手果然精彩...
用樣動能但唔同力水....比愛因斯坦既相對論更加覆雜既邏輯
劇情精彩絕倫而又峰迴路轉...睇黎要買定花生睇好戲啦
又係學野既時間,要密切留意CGF同老外台先得
三六轟一轟,敵人企唔穩!

引用:
原帖由 CPK 於 8-3-2011 00:18 發表

「PTW個氣缸容量參不多係一般AEG氣缸既兩倍!」

無謂爭論,眼見為實。

AEG 筒 (M4) VS PTW 金筒

小弟作了一些量度。

AEG 筒 (M4)
r = 1.18 cm ; h (行程約) = 4 cm
容積 V = pi X r^2 X h = 17 ...
PTW衝程真係短D,天梯齒得15牙,比AEG少左一牙

引用:
原帖由 CPK 於 8-3-2011 00:30 發表
另外小弟有較準確的工具,歡迎曾當工程師的師兄設計實驗測試。

ProChrono 真槍用彈速計

Bushnell 鐳射測距儀
師兄D儀器好堅,我得部爛鬼X3200咋

呢到言論自由, 我地雖然主觀, 但係都樂以接受"啲有經驗或有gut去常試"c-hings或其他人發表意見!
CPK今有心準備去證明比大家睇PTW及AEG之"現實力水表演"! 能夠給大家在玩airsoft槍實際了解兩者不同表演之處.
我期待CPK個實驗由裝備致method statement都能清楚及順利執行, 給大家一個驚喜.
同一時間我會之詢其他管道參考其他人second opinion!
祝早日完成報告.

引用:
原帖由 rho837 於 8-3-2011 00:38 發表
OK you people are professional!

We are happy to see you guys doning test!
呢度百花齊放,我對師兄既論點一樣充滿興趣,要多加了解

好想要部鐳射測距儀
不過最平都要9XX.....夠買多個UPPER RECIEVER了

嘩哈哈... 勁呀!學海無涯!
原來現在玩氣槍玩到咁專業... 好似有PHD咁喎。
小弟真的有點兒羞愧,只懂得玩樂...
不過... 想真點... 其實又真係只想玩樂所以才去玩樂之嗎?
何必太過在意呢...

其實一條簡單的問題不能就有簡單的答案嗎?
任何事過了火也都只是對牛彈琴...

同大家重溫一下PTW 既CYLINDER 結構. 其實PTW 出氣同普通CYLINDER 頭唔同, PTW 既推彈咀係一體式. 氣既流量,同速度會唔會因此而提升/更穩定, 我諗係一個幾有趣既問題.

引用:
原帖由 kfc 於 8-3-2011 14:58 發表

請問師兄個rangefinder旁邊條野係咩黎架?
laser boresighter

用於歸零瞄準器具。

發新話題