發新話題

PTW 的氣缸容量問題

引用:
原帖由 kfc 於 8-3-2011 15:46 發表

哦,明白
小弟都有一套不過唔知點樣用喺airsoft度

?t=1299570879
wah great stuff. standard issue to the us army!!

裝上瞄準器具。

用測距儀選目標距離(最常用接戰距離,我通常 用30 - 50 M)。

裝上適合6 mm 槍管用的塞,將laser 插入槍管, 要無虛位。

調校瞄準器具的Windage/Elevation 旋鈕,將瞄準 點校至與laser 點重疊。

完成。

留意這只能作參考,因氣槍彈道易受HopUp 及風 向影響。

引用:
原帖由 kfc 於 8-3-2011 15:46 發表

哦,明白
小弟都有一套不過唔知點樣用喺airsoft度

?t=1299570879
應該有步驟涉及校水平。

用5.56 條棒,上加兩個 oring fit 位。
how much?
can i ve a look at the real thing?

CPK & kfc

Is the LBS effective for easy sight adjustment for your 5.56 or sporter (or 7.62)?

I found quick bore sight adjstment ok upto 300m.

Why off-line???

引用:
原帖由 kfc 於 8-3-2011 14:56 發表

嘩!我呢D小學都未畢業既又邊有資格講埋D咁深不可測既理論吖,
不如都係等大師你教下我地點計條"相同動能不同力水"既方程式好過啦
kfc高人 雖然你得小學程度但請你唔好屈得就屈我先啦! 我都冇計過乜野數比人睇又冇狗立乜野物理學理論學說! 係你自己單方面覺得姐! 唉! 我地都睇得出你係有錢仔求其up句野都可以大屎啲窮人! 等CPK大大大c-hing做完啲PTW vs AEG實際氣缸容量及壓力, 初速等等既實驗後先致再笑餐包重好啦! 嘩! 我相信當大大大c-hing個報告一出! 會有好多人入來睇.

嘩! 小弟真係有眼不識泰山! 同kfc及cpk高人"灑個淋"先! 作日見到你曬出來既LBS真係大開眼界! 今早問個西人朋友想買呢套LBS送一套比泰國個uncle玩槍時調校隻西! 點不知比佢丙到我一面屁; 佢叫我"Don't even think of buying it" ! 我在中港一定買唔起! 呢啲有NATO STOCK NUMBER及係Lazer高科技美君少爺冰產品唔咪比我地呢班打老爺槍既人玩! 家下我提都唔敢提! 呢啲高級野係比啲富二代讀書仔玩! 好很定你地重有的多呢類NSN物資在手! 放出來比我地班只可以玩玩具槍既大眾市民開下眼界!

你地又懂MV2又有啲超班裝備! 勁!   

作晚我去左間"話傳整正廠PTW"玩具鋪到睇PTW同AEG內件及意見! 成班PTW仔睇個你條數個個都話 "勁呀" 原來一直都唔知到有呢啲野! 我地個個都留底紀念!

下? 咩淨係有條bore laser都唔得架? Laser咋喎...
想要就俾銀.
又想要又嫌貴你買玩具算喇.
好多嘢, 無錢就無得玩. 就係咁簡單.

After reading those posts in few hrs, according to my high school physics teacher told me that. AEG is totally different with PTW. Such as the "horse power" between the JP car & Eurp. car.  Their measurment are totally different(JP's is engine output but Eurp. car is output on the road.
The cylinders of PTW have constant strokes. So it suspose suck more air than AEG(he told me that around 30 to 40% more)
And the structure between AEG & PTW totally DIFFERENT. It's hard to compare......
PS.: I hv both(AEG & PTW only, not JP & Europ. cars, ha ha....)

Its NSN number! I afraid to post my HobbyFXX toy m4 pics. even its toy. Who knows when the police come to raid my home.   

原來玩<玩具鎗>都有咁高深既學問既 重以為識比$就ok 又要識英文'又要係當過兵'又要工程師'又要高中生既 因小弟得小學學歴  我都係玩返異性好玩d比$就玩得 以后我都要每日黎呢度學下野先先好同人講我玩<玩具鎗> 請各師兄繼續指點 THX

引用:
原帖由 rho837 於 7-3-2011 11:54 發表

1) 如果你話條條PTW(銀; 紅; 金; 藍; 黑色)筒唔係一樣容積(cylinder dimension / volume)? 你話唔同我冇計我答你唔到!

2)致於你係中學程度識小小係正常! (不過你話你自已不才, 如果上到大學或出來做工時..就要睲小小啦). 你紗條Formula出來! 條Formula係真既! 但係淨擇條formula出來係無夠! 要實際做testing! 要actual result(如果你去做我地樂意睇)! 我唔會爭辯下去! 條formula應用在真槍時:- 真槍發射系统係exothermic reaction! 最短時間發放最大能量由彈殼致槍管嘴, 及子彈頭在槍管內係受大摩擦力! max velocity and acceleration come to rest! 所以計算上因數只係在於:-管內容積, 時問, 重量, 速度, 温度, 壓力, 庨擦阻力....... eg. 兩粒同重量子彈(9mm live ammunition) 但唔同gun powder buring rate 在短槍管發射時各有唔同初速! 但長管發射時就雙同初速! (淨講formula咪錯? 所以有時要孝慮時間因數).

你講呢條rule理論上行先係ok! 但係實際地應用係airsoft gun就有??????? 有好多因數要孝慮!
airsoft gun BB豆細過條內管(有属氣間題); 度1.5J at muzzle point (係加速定減速冇人知), Hop-up一定會有影響(黠計出來)?

不過我地實際打PTW同AEG時發覺射同樣BB豆兩支槍同樣(more or less)力水, 及內管長度! 支PTW啲BB彈係比AEG槍射得值同遠! 我地只會話可能好大因數係支PTW個大氣缸製造"stable fps" 雖然兩支槍槍嘴度(more or less)雙同J, 而支PTW係有穩定初速(可能加掔速), 支AEG冇穩定初速(可能開始減掔速). 其實好多玩開PTW既c-hing都明我之前講的經驗!

eg. 兩支針筒比較:- 一支100cc, 別一支200cc! 你同一速度打兩支筒, 第一支用一秒, 第二支用兩秒 (連接到一條膠喉再放粒BB豆入去! 當第一支行20mm, 第二支一定行多過20mm嗎! not physics! common sense!)

ayaka c-hing 講很對Hop-Up係有一定程度影響力.

註: 我好耐之前係工程師! 家下以經不在是了.......
對不起,小弟實在很忙,只能偶爾慢慢回帖。

小弟列出的公式是適用堅硬而不旋轉物體的動能(並非只用在計算槍口動能)。

定義可見﹐:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kinetic_energy
http://www.buzzle.com/articles/kinetic-energy-formula.html

另外,rho837 提出:「airsoft gun BB豆細過條內管(有属氣間題); 度1.5J at muzzle point (係加速定減速冇人知), Hop-up一定會有影響(黠計出來)?」

1.真槍的彈頭都是小於槍管的(都有漏氣問題)(題外話:HK 及 Glock 用的多邊形來福線槍管與移動彈頭之間的距離,比傳統來福線的來得緊密,故槍口初速及其持續程度、準確性都較高。)
2.我每次測量彈速都是完全關掉 Hopup 的,儘量減少 BB 旋轉的影響。

附件

9-3-2011 21:32

引用:
原帖由 ayaka 於 18-1-2011 17:28 發表
hop-up都有影響!
大hop咬緊d粒彈....打出黎大力d

這問題我做過彈速測試,在所有參數維持不變的情況下,由無 HOPUP 慢慢加到最大,結果是 HOPUP 越大,彈速越低;無 HOPUP 時彈速最高。

我的推斷是:

在所有參數維持不變(同一彈弓+筒)時,槍產於BB上的動能是恆定的。

HOPUP 將 BB 部份向前的動能轉換成旋轉能 (rotational energy), 故 BB 的向前動能(初速)會相對下降。

HOPUP 越大,越多的向前動能會轉換成旋轉能,BB 越炒得高,相對彈速越低,反之亦然。

但基本上,BB 的向前動能 + 旋轉能 = 槍產於BB上的動能,中間涉及的只是不同能量的轉換。

(理論歸理論,我目前尚無方法測量 BB 的旋轉能。)

因此我每次測彈速時都會完全關掉 HOPUP ,以得正確的初速讀數。

請原諒小弟工作很忙,有空才插嘴,請各大佬繼續討論。

小弟 HOPUP 的另帖討論:
http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D1

引用:
原帖由 way132 於 9-3-2011 19:55 發表

Its NSN number! I afraid to post my HobbyFXX toy m4 pics. even its toy. Who knows when the police come to raid my home.   
哦, 原來係個NSN code.
但係有牌就可以照買啦?

kfc師兄你好勁, 咁正嘅嘢都班到
申請入口果陣手續會唔會好繁複...?
我無槍牌, 所以好奇想向你請教一下...
感激感激!
想要就俾銀.
又想要又嫌貴你買玩具算喇.
好多嘢, 無錢就無得玩. 就係咁簡單.

引用:
原帖由 way132 於 9-3-2011 19:47 發表
After reading those posts in few hrs, according to my high school physics teacher told me that. AEG is totally different with PTW. Such as the "horse power" between the JP car & Eurp. car.  Their meas ...
師兄! 可能你要淨講中小學級物理學比啲富二代聽係唔夠! 佢地未夠歲數揸車, 到佢夠秤時揸住架Zonda溝女既時候! 佢就會明我地狗立扭力同馬力係乜.

唉! 多謝班本地及老外PTW玩家意見! 用engine比正廠PTW同一般AEG! 就係個壓縮比! 正廠PTW就好似長冲程引擎下下full strokes有密氣! AEG可能唔係full strokes(要學HKS大改先追到一般正廠PTW表演! 但係要勤保養)

發新話題