發新話題

PTW 的氣缸容量問題

#57 CPK - "另外,rho837 提出:「airsoft gun BB豆細過條內管(有属氣間題); 度1.5J at muzzle point (係加速定減速冇人知), Hop-up一定會有影響(黠計出來)?」

1.真槍的彈頭都是小於槍管的(都有漏氣問題)(題外話:HK 及 Glock 用的多邊形來福線槍管與移動彈頭之間的距離,比傳統來福線的來得緊密,故槍口初速及其持續程度、準確性都較高。)
2.我每次測量彈速都是完全關掉 Hopup 的,儘量減少 BB 旋轉的影響。

好多謝大大大  c-hing指教, 原來我+狗幾年根啲人學過啲野係"超錯"(真槍的彈頭都是小於槍管的(都有漏氣問題))!  你有所不知! 個班中國人"MX"及老外教我度92/F, G17, G19, G21, 226, CZ75, USP.40 及6"M10 ba ba ba內管道用個啲乜野叫slugging方法! 佢地話支支手槍內管道bore dia.有tolerance (.001 inch)wor! 令到我可能眼花度支17及226條內管好似8.8~8.85mm! 你知啦以前我地生在老外地方邊樹買得起啲實彈測速機! 用亞公既! load完啲鉛頭後就試速(部機唔準)! 啲亞公LEE Loader又舊! load load 下冇火藥都試過打打卞粒鉛頭塞住條管要用槌粒野出來! 早知原來粒野細過條管可用個口吹佢出來! 似前真係笨. 冇計呀! 我地玩槍計個啲數小一都識計(彈頭重量(gr.) x 速度(fps.)/1000).

呀大大大  c-hing! 你都有能力買chrono, NSN物知! 不如買套Dillon Super 1050 比我地班大眾市民又一次開下眼界.......
重有呀大大大 c-hing! 你奉啲links講個啲野(飛機呀)好深及英文又多! 我地個班PTW仔話唔明你可翻譯出來講比大家知! 佢地都想知道fluid dynamics同電子及物料科學黠應用係PTW同AEG到! 成日都會見你上來! 唔好盬有啲人見識小! 個個都睇你頭! 我地個個唔想再做大口仔! 唔想再講多錯多比人笑

take it easy MEN!!!!
I'm a Manufacturer , NOT a Dealer......
I buy more than I sell.
I'm merely selling my collections or extra items.
I had to buy to get what I want.

rho837 大大:

小弟只是來自椰菜田的黃毛小子,而那些器材,各位見笑啦,測速器只值美金99大元,可上 CE 的網址訂購,不值大佬一提再提。

而 Laser Boresighter 只是購自鴨記的平價貨,四舊水有找。

rho837 兄射盡天下名槍,難得是真炮假槍都自有一返見解,其偉論高深莫測﹐情理兼備,槍械汽車相對論隨手拈來,揮洒自如;中英文學根基深不見底,文采飛揚,談笑風生,直教小弟折服。

小弟拜讀兄長帖子後驚為天人,一時失儀大放厥詞,可能因為不自覺間冒犯了rho837 兄,使其未能舒懷,一直欲以春風化雨之道理點化小弟,連小弟上CGF的習慣都掌握於胸。

吾實罪該萬死。

小弟是牛皮燈籠,歪理當真理,千錯萬錯,兄台再跟小弟談下去只是對牛彈琴。

為了表示敬意,小弟決定不如重回茅厠研究,以後每日都會研讀 rho837 兄的理論,弄槍及測試時都會銘記兄長之教誨。

小弟自知未夠料子,大佬帖子從此只會欣賞,不敢回應。

rho837 兄遊歷江湖,胸襟可撐船,小弟欽敬不已。

最後,小弟奉勸 kfc 兄一句,回頭是岸,盼早點覺醒,向 rho837 兄虛心請教吧。

小小

CabbagePatchKids

欽敬上

引用:
原帖由 CPK 於 10-3-2011 22:09 發表
rho837 大大:

小弟只是來自椰菜田的黃毛小子,而那些器材,各位見笑啦,測速器只值美金99大元,可上 CE 的網址訂購,不值大佬一提再提。

而 Laser Boresighter 只是購自鴨記的平價貨,四舊水有找。

rho8 ...
Oh...thx for reply.鴨記原來已經有.

不過我最想問係kfc兄果套呀.套嘢真係好型!!

雖然on line shop寫明'This product is restricted to U.S. Military and/or Federal Law Enforcement Agencies and will not be sold to individual Law Enforcement, Military, Government or contractor personnel.'...

但係其實係唔係出左us境就無問題? 同埋係唔係要有牌先買得?
我好想買一套...如果係離開左美國境就ok的話, 可以諗諗.
雖然好貴...
想要就俾銀.
又想要又嫌貴你買玩具算喇.
好多嘢, 無錢就無得玩. 就係咁簡單.

take it easy MEN!!! PEACE, LOVE, HARMONY!!
I'm a Manufacturer , NOT a Dealer......
I buy more than I sell.
I'm merely selling my collections or extra items.
I had to buy to get what I want.

引用:
原帖由 kfc 於 11-3-2011 00:14 發表

你咁想知打去海關問下咪知囉,使乜係度belebala呢?
問下之嘛...
就係問左牌照部, 佢地同我講有NSN code就唔可以管有, 網上又話唔俾賣. 但係你又就咁貼出黎又話試又話剩, 我咪問下囉. 洗唔洗咁寸呀?

都唔知咩事. 你同人嘈關我鬼事咩.
唉, 我自己查算喇. 借一借你張相, 聽日問問人.
想要就俾銀.
又想要又嫌貴你買玩具算喇.
好多嘢, 無錢就無得玩. 就係咁簡單.

3.請勿對其他會員作出不敬行為、或刻意擾亂論壇秩序
4.請勿於POST WAR 中小事化大、火上加油或無事生有。

多謝合作!!

kfc ching,
我地都係想大家研究下,
大家都想知到PTW比AEG優勝的原因
想引發罵戰呃水吹去其他地方啦
小弟才疏學淺,自問物理想識只有中學程度,但係點解咩都要formula呢,
又唔明關電視都成日宣傳要多D關心愛護弱能人仕咩事.

Paul
本帖最近評分記錄
  • golliwog19 威望 -10 嚴禁帶侮辱 / 挑釁性字句。 11-3-2011 14:36
  • golliwog19 金錢 -10 嚴禁帶侮辱 / 挑釁性字句。 11-3-2011 14:36

蓮姐! 老板你出得來造生意真係有品有時間過去你處幫襯下.
5sfll970! 果然轉數高! 一睇就知係乜.......好野
Golliwog19 及所有親愛的版主! 講聲Sorry先! 煩到你地, 我都唔想寫串曬個party! (本人覺得) 係有啲人尞起在先, 事隔成個月都翻炒我寫啲野來講! 字眼極挑引性, 明顯地挑戰玩野........! 可能關於近日發表一些中立言論令到有啲人不安而有可能道致......今次事情! (是本人估既! 冇證冇據! )! 我只是一個有多余錢買玩具槍玩下既一般香港市民! 並非食呢行飯既老板; 背後投資者; 員工及(打字手)! 請不要再煩本人! 歡迎吹水! 飲茶香煙我請冇所謂!

Paulen哥! 人地係富二代! 你都可以叫小小富二代(去米国浸咸水讀大學)! 不同之處你有品好多!  算把啦! 大家有眼睇邊個唔順氣發皮四! 反彈所有壞事! 由他把.

唔好似為講大話冲有貨post張相當冇事! 如果入得間屋"手"! 到時你咪知鑼!

我唔算有品.重有唔好叫我paulen哥,小弟見識短淺,望rho837多多指教
只係睇唔過眼出個post....
p.s.多謝版主重輕發落

回覆 64# 的帖子

好似bushnell定其他牌子都有出bore sight
有常用真槍口徑.....重有for 6mm個支棍仔
無謂特登搞nsn野吧...又可以平好多

引用:
原帖由 ayaka 於 11-3-2011 15:57 發表
好似bushnell定其他牌子都有出bore sight
有常用真槍口徑.....重有for 6mm個支棍仔
無謂特登搞nsn野吧...又可以平好多
我個支就係bushnell, 適用好多口徑,平價之選。

發新話題