29 12
發新話題

prowin 彈夾修理問題

prowin 彈夾修理問題

小弟有兩個PROWIN彈夾經常漏氣,非常煩惱!
曾經嘗試自行拆開但不成功~
請問是否需要特別工具才能拆開?
希望有高人可以指點裝/拆方法,謝謝!

回覆 1# 的帖子

其實Prx-Win彈匣零件少,分解不難,
比VVA或仿VVA彈匣容易多,
但裝回灌氣咀則要考一考閣下之IQ及EQ,
請參考
http://www.combat2000forum.cn/vi ... 1&highlight=PGC

引用:
原帖由 f22a 於 10-1-2011 18:58 發表
其實Prx-Win彈匣零件少,分解不難,
比VVA或仿VVA彈匣容易多,
但裝回灌氣咀則要考一考閣下之IQ及EQ,
請參考
http://www.combat2000forum.cn/vi ... 1&highlight=PGC
有幾難裝呀?

搞掂哇呶之後張粒銅牙筒向下放

總之保持向下

用入氣咀了正銅牙筒,然後反轉隻匣倒佢入去

用螺絲批了佢幾吓上幾牙先,之後頂住佢用哇呶匙上緊,熟手五分鐘唔使..........

prowin gen 1匣valve lock太厚會斬飛機,我乾脆痴死個轆仔再磨簿佢...........

回覆 3# 的帖子

以F22兄之功力及經驗,當然沒甚麼難度,
小弟祇是提醒初次拆解Prx-Win匣的師兄在裝回灌氣咀時需多注意而矣。
另有一事請教F22師兄,
小弟的Prx-Win二代匣新買時切氣片上的轆仔是痴死的,
但打了2匣後轆仔已變成可轉動,
未知此是否正常或會有甚麼副作用
還請師兄賜教!

引用:
原帖由 f22a 於 11-1-2011 09:20 發表
以F22兄之功力及經驗,當然沒甚麼難度,
小弟祇是提醒初次拆解Prx-Win匣的師兄在裝回灌氣咀時需多注意而矣。
另有一事請教F22師兄,
小弟的Prx-Win二代匣新買時切氣片上的轆仔是痴死的,
但打了2匣後轆仔已變成可 ...
我都只係分享一吓我啲經驗,希望幫到大家...............
至於你個轆仔,轉得就最好不過啦,但唔轉亦影響不大,原裝WA匣連轆仔都冇咪又爽到飛起?
如果你有睇我支416條片,嗰隻匣都係比我磨簿咗valve lock,咪一樣咁順?

多謝師兄經驗分享
話時話PW二代匣原裝切氣片彈弓非常軟,
引致井井連發不順,
後更換加強切氣片彈弓,
井井連發爽到爆
經驗分享,有錯請指正

請問兩位F22 師兄
切氣片條加硬彈弓可以係邊到買到?

回覆 7# 的帖子

用完即棄打火機
折開電子打火部份(黑色四方柱體)
裡面有一粗一幼彈弓
幼的那條彈弓就是您要的答案
供您參考

我有10 隻 prowin 2 代閘,都唔知邊度搵咁多條彈弓返嚟

一個即棄打火機一條彈弓修一個匣,
十個匣即需十個即棄打火機,
問問有吸煙 '壞習慣' 的朋友吧。

引用:
原帖由 BMW 於 11-1-2011 12:36 發表
我有10 隻 prowin 2 代閘,都唔知邊度搵咁多條彈弓返嚟
去日x城買,十蚊十隻.........

引用:
原帖由 F22 於 11-1-2011 19:41 發表

去日x城買,十蚊十隻.........
咁唔環保

引用:
原帖由 BMW 於 12-1-2011 02:07 發表

咁唔環保
有幾唔環保? 根本嗰啲本身以經係垃圾,正常用只要撻十零廿次粒火石就會飛出嚟,唔正常嗰啲兩野搞掂....
我只係廢物利用咋,剩低隻火機用嚟試槍,一中就爆..........(好孩子唔好學)
仲有,似乎係井記先有需要換硬valve lock彈弓(都話井記麻鬼煩啦),我試過prime自組,KA,GP,AGM,金弓都係原裝即可.......

收到BMW師兄PM,問如何爆散入氣咀?

不論任何牌子入氣咀都係大同少異,呢隻係AGM

就係咁,上下兩件扭開

求其揾支野篤支入氣蕊出嚟

入氣咀會漏氣多數係呢隻膠圈老化或硬化.......

所以玩得GBB買定幾十隻看門口係必須,尺吋係1x1mm,反正99% gas槍都啱使.........

換咗膠圈之後就可以裝番佢...........

很有用的敎學,多謝分享

29 12
發新話題