33 123
發新話題

CTW啤鈴彈弓頂

CTW啤鈴彈弓頂

請問有無大佬用過,裝於PTW筒內?

謝。

引用:
原帖由 CPK 於 18-1-2011 14:22 發表

謝。
yes! it fits in ptw cylinder cavity at upper receiver but needs a little modifications.

好似尾頂彈弓仔唔同

引用:
原帖由 paulen 於 18-1-2011 14:32 發表
好似尾頂彈弓仔唔同
大細粗幼都差好遠
三六轟一轟,敵人企唔穩!

回覆 4# 的帖子

冇錯.
不過除此之外應該直裝

回覆 1# 的帖子

佢有新舊model,最好帶齊野落去試!
用家一名

引用:
原帖由 defender110 於 18-1-2011 16:40 發表
佢有新舊model,最好帶齊野落去試!
啤呤尾頂都有新舊款?

我淨係知道ctw/ptw隻牙有分別,買前同店員講要用落ptw就得了!好似係三舊水左右,換落篮筒度check機會發現多左最少20%+力水。
用家一名

引用:
原帖由 defender110 於 19-1-2011 00:07 發表
我淨係知道ctw/ptw隻牙有分別,買前同店員講要用落ptw就得了!好似係三舊水左右,換落篮筒度check機會發現多左最少20%+力水。
你指底蓋? 以我所知ptw係幼牙, ctw係粗牙, 而ctw同ptw既啤呤尾頂牙係一樣
咁即係....
希望師兄講多d黎聽下

係小弟誤解左了,因為係成個尾蓋連啤呤尾頂買返黎。所以分別只是個蓋嘅粗幼牙之分。
所以你一點都冇錯!!呵呵!!我誤會左!!
菜鳥一號

引用:
原帖由 CPK 於 18-1-2011 14:22 發表

謝。
但為什麼要換呢~~~~

引用:
原帖由 NCP013 於 19-1-2011 16:54 發表

但為什麼要換呢~~~~
你知道啤鈴彈弓頂的用途嗎?

我估基本上係頂好支筒,  
原裝都可以較粒六角螺絲控制鬆緊

引用:
原帖由 CPK 於 19-1-2011 17:01 發表

你知道啤鈴彈弓頂的用途嗎?
i think the spring will not distort easily.
so spring guard w/ bearing is much better.:

引用:
原帖由 kirk123 於 19-1-2011 18:24 發表

i think the spring will not distort easily.
so spring guard w/ bearing is much better.:
純粹個人意見:
彈弓被壓縮時會同時施加一道旋轉力於天梯及彈弓頂上,額外加大了摩打的負擔。
裝了啤鈴頂可以讓彈弓旋轉,消去了這力。
摩打負擔少了,射速(rof)會增加。
同時啤鈴的厚度額外壓縮了彈弓,故初速會提昇。

歡迎討論。

33 123
發新話題