27 12
發新話題

小弟係加入左ptw行列,但係有問題想請教下

小弟係加入左ptw行列,但係有問題想請教下

終於加入左ptw啦....哈哈
不過有問想請教下d c兄..
個尾托如果要換係唔係就咁買gbb個d就可以直上呢?
重有如果想要係尾通放鋰電係唔係要改野o家? 如果係有沒d info可以比小弟睇下
thanks!!!

http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D1

2.1) 電
systema建議金筒或以下用9.6v, 紅,銀筒用12v.
(此FAQ假設準PTW用家將會對電有一定知識, 如有唔明請自己做資料搜集)
原廠Systema有出NiCd 9.6v同12v車仔電. 非常之貴(1000蚊左右)亦開始少見, 因為日本新法例禁止Ni-cd電的制造. 電量少(1200-1600mah) 亦好重.
可以去車仔鋪叫人焊8/12 cell電
亦都可以用鋰電. 用鋰電唔洗任何改裝, 只要電壓相符就OK [i.e. 金或以下用 2cell, 紅,銀用3cell] 建議尾出電話線由大頭改T頭.
小弟打金筒用11.1v 1300mah 20C (26A) 尾通鋰電, 落場唔小過30次, 相安無事.
唔建議用firefox等下價鋰電, 因為C數通常作大. 建議用Premium power (intellect 同廠, 港制, 1300mah 20c大約 2百蚊,鎗街普遍有現貨) 或 Thunder power (美制, 貴D)
PTW要特別小心電壓低. 唔係trigger happy者通常6-7個magazine要換電. (PTW MAX08大約1彈1mah. 鋰電大約用剩30%要換, 尾通電1300 mah*70% = 910彈. 1匣=120彈, 7.5匣打光70%電. Supermax用電多10-20%.) 用鋰電可以買balancer 電壓計, 11.3左右換

2.6) buffer tube
全鎗唯一唔係真數既part. 唔係玩具, 唔係Mil-spec, 唔係Comm-spec.
平, 可以換GBB真數通, 貴, 可以換真野.
jpg師兄補充 : 一d 想用真品buffer tube 既師兄. Buffer tube 雖然可以直上真品, 但係真數通要cut slot 比d fet 線過, 同埋cut 走buffer tube 尾部已便擺放電池. 因為真品用料好, 所以要cut slot 同cut 尾蓋唔係想像中容易. 各師兄們多加留意.

引用:
原帖由 noel 於 25-1-2011 11:50 發表
http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D1

2.1) 電
systema建議金筒或以下用9.6v, 紅,銀筒用12v.
(此FAQ假設準PTW用家將會對電有一定知識, 如有唔明請自己做資料搜集)
原廠 ...
THANKS! C兄.....
不過可能我問得唔係咁好...
我想問係尾通放鋰電係唔係要改野,係因為我見到有組長電組係尾通所以想問下係唔係要改左佢先可以放到鋰電.

引用:
原帖由 simson34 於 25-1-2011 12:26 發表

我想問係尾通放鋰電係唔係要改野,係因為我見到有組長電組係尾通所以想問下係唔係要改左佢先可以放到鋰電.
可以唔洗改~~

引用:
原帖由 simson34 於 25-1-2011 12:26 發表

用短鋰電可以唔駛改都可以縮到最尾個格, 唔用短鋰電就縮都第3格左右..
除非要玩ubr, 如果唔係正常都唔駛改可直入.

原裝通係唔係上唔到CTR?

引用:
原帖由 paulen 於 25-1-2011 17:41 發表
原裝通係唔係上唔到CTR?
Commerical spec 直上, 不過會鬆, mil-spec 要睇彩數, 有d mil-spec ctr 得, 冇d 唔得.. 不過正常係唔得.
原裝systema 通既size 係o係mil-spec 同commerical 中間..

OK THANKS C兄 咁我都係要換條尾通先

我重有問題呀。 如果GRIPS想改MAGPUL係唔係好難?
MAGPUL匣個殼可以係邊度買到呢?
THANKS!!

............你問咁多條問題FAQ都好似有答案
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

THANKS! C兄。。等我再咪下先。。

小弟有幾隻CTR(美國製玩具),屋企餘得條09 std. Kit尾通,得comm. spec入到,好fit,相信我嗰支係comm. spec的,mil. spec就入都入唔到,CTR說明書亦有明確說明兩者分別,建議師兄如想保留原裝通就要用comm. spec的

引用:
原帖由 Sineta 於 25-1-2011 23:19 發表
小弟有幾隻CTR(美國製玩具),屋企餘得條09 std. Kit尾通,得comm. spec入到,好fit,相信我嗰支係comm. spec的,mil. spec就入都入唔到,CTR說明書亦有明確說明兩者分別,建議師兄如想保留原裝通就要用comm.  ...
師兄真好彩, 我個friend 既comm .spec 入到條尾通到會鬆. 不過每batch 既ctr spec 都有d誤差..我個mil spec acs 入到原裝通, mil spec ctr就唔得..vltor 托都有咁既問題, 兩隻mil-spec , 一隻得一隻唔得...真係好睇彩數.

引用:
原帖由 simson34 於 25-1-2011 20:54 發表
OK THANKS C兄 咁我都係要換條尾通先

我重有問題呀。 如果GRIPS想改MAGPUL係唔係好難?
MAGPUL匣個殼可以係邊度買到呢?
THANKS!!
magpul grip 係要自己改. 唔係好難改, 不過最好有d工具會易d. 同埋要好多耐性.

引用:
原帖由 jpg 於 26-1-2011 05:44 發表

magpul grip 係要自己改. 唔係好難改, 不過最好有d工具會易d. 同埋要好多耐性.
OK THANKS

引用:
原帖由 jpg 於 26-1-2011 05:44 發表

MOE就好易...
早幾日攞隻MIAD出黎度下位
原來好多位都好薄...唔敢整x!!

27 12
發新話題