20 12
發新話題

GBB hop-up 一問

GBB hop-up 一問

師兄們,請問GBB WA system 你地用邊種Hop-up座多呢?
有時我覺得散砌最煩惱就係用邊種Hop-up座,邊種膠及內管好。
另,如果原裝GP的座,換邊種膠好呢(我唔見左原裝果粒)?

如用VVA規格的GBB內管,
建議用Rx-Tech出的紅色Hop Up膠皮,
穩定兼耐用

唔該
想順便問一問
5ku和Prime比電槍管用既hop-up座
性能上分別大唔大?

引用:
原帖由 chimawoo 於 25-1-2011 15:04 發表
唔該
想順便問一問
5ku和Prime比電槍管用既hop-up座
性能上分別大唔大?
我買過5KU的,用係KA身要磨。
另,我用過"力量"膠....係好難入到去,就算入到去...個咀都變左形(可能我手功唔好)
用Guarder 膠就好入好多
不過,KA 身用fiveKU 座,我昨晚試,支bolt入唔曬....所以噴氣....未解決

引用:
原帖由 f22a 於 25-1-2011 14:58 發表
如用VVA規格的GBB內管,
建議用Rx-Tech出的紅色Hop Up膠皮,
穩定兼耐用
請問師兄,紅色hop-up膠可否直接裝到落原裝GP座入面呢?

引用:
原帖由 RCman 於 25-1-2011 15:20 發表

請問師兄,紅色hop-up膠可否直接裝到落原裝GP座入面呢?
我沒有GP 的Hop Up座所以不知道能否直上,
我是用井井原裝的Hop Up座及原裝內管配Rx-Tech紅色Hop Up膠,
Fit位及密氣(比井井原裝藍色Hop Up膠好很多),
價格OK,
14F在賣HKD%#.00
供您

引用:
原帖由 f22a 於 25-1-2011 15:46 發表

我沒有GP 的Hop Up座所以不知道能否直上,
我是用井井原裝的Hop Up座及原裝內管配Rx-Tech紅色Hop Up膠,
Fit位及密氣(比井井原裝藍色Hop Up膠好很多),
價格OK,
14F在賣HKD%#.00
供您
師兄,請問是否呢款呢?
另,其實我想問問師兄,
我都係14樓買過幾次野,
但有個問題係....如果佢鋪面無display出來
甘就要訂....比訂金及二日後至有得羅,唔同長沙灣,我比個part nos.佢即時係倉羅出來比我。
如果次次買野要走兩次.....真係好唔方便。

附件

25-1-2011 15:54

回覆 7# 的帖子

對,就是這個,
我在去年在台灣TxF買NTD@)).00
另去午12月在14F買HKD%#.00再9折
但長沙灣與西京網上都有賣(實價不知),
師兄可致電詢問,
其實我買零件比師兄更麻煩,因我住在澳門,
至於在14F購物,我更有不快經驗,
話說10月份時專程往香港14F買零件,可惜門市無存貨,
當時店員教路可以2星期前e-mail預訂及後門市取貨,
所以12月份再往香港14F買零件,
已經提前2星期前e-mail預訂及說明日子取貨,
但14F的e-mail回覆竟然是聖誕期間不設預留,
最後去到門市又是無存貨

引用:
原帖由 f22a 於 25-1-2011 16:15 發表
對,就是這個,
我在去年在台灣TxF買NTD@)).00
另去午12月在14F買HKD%#.00再9折
但長沙灣與西京網上都有賣(實價不知),
師兄可致電詢問,
其實我買零件比師兄更麻煩,因我住在澳門,
至於在14F購物,我更有不快 ...
明白,師兄。
原來你是澳門過來買,時間上更加要合得好好至得。
我都係14樓有不快經驗
事源係我無玩氣鎗10年有多,上年年中再玩番...都係因為M4 GBB
第一支M4係個fd同我去買的WE M4, 後來想買多一支open bolt 的.....
當時想買VFC(其實當時未弄得清WA system, WE system及VFC自家system)
當時我係14樓睇中左支VFC M4 GBB, 跟住問店員有關Magpul parts
店員話如果買鎗同時買M記件係有折扣,聽落好開心....甘就問佢點計法....
點知個店員話...報價呢D野係office果邊做的,佢地放左工。
留個聯絡資料會報番價比我....我留左email....不過之後都無回音....
好彩當時買唔成VFC, 我依傢成屋都係WA system

回覆 9# 的帖子

同病相憐
可惜有些零件只有14F有賣,
否則真不想再去受氣,
話時話先前跟師兄提及台製"x隼"的Hop Up膠皮,
我托朋友於台灣買了一款專為GBB用AEG內管的"x隼"的Hop Up膠皮(90度硬),
現裝在GxK的PDW上使用,效果不錯而且便宜(NTD!@).00)
供您

回覆 4# 的帖子

need to modify the nozzle of the hop-up a little bit, enlarge it a little bit!!!

WA系統HOP-UP最好用番RA-TECH
反而電槍管HOP-UP座唔係咁好

引用:
原帖由 seamoncheng 於 25-1-2011 23:13 發表
WA系統HOP-UP最好用番RA-TECH
反而電槍管HOP-UP座唔係咁好
Ching既意思係唔係GBB最好用WA GBB槍管和Hop-up座?

引用:
原帖由 RCman 於 25-1-2011 15:54 發表

師兄,請問是否呢款呢?
另,其實我想問問師兄,
我都係14樓買過幾次野,
但有個問題係....如果佢鋪面無display出來
甘就要訂....比訂金及二日後至有得羅,唔同長沙灣,我比個part nos.佢即時係倉羅出來比我 ...
我自己就GP同RATECH都有用過﹐但要留意RATECH材料比較硬﹐HOP得太勁﹐要用重彈先壓得住
其實GP出的HOP-UP膠都還可以﹐我自己都仲用緊

引用:
原帖由 chimawoo 於 25-1-2011 23:50 發表

Ching既意思係唔係GBB最好用WA GBB槍管和Hop-up座?
正解

20 12
發新話題