31 123
發新話題

[單車]夜遊南生圍、尖鼻咀

本主題被作者加入到個人文集中
版大都是"猛吞幣"user
仲見到fox頭fork添...不過車架真係黑到睇唔到
南生圍....我都未試過甘夜入....日頭白白就踩過....夜晚河兩邊....真係燈都唔多支

引用:
原帖由 gtoray 於 18-2-2011 21:34 發表

有用~好有用
我上次去尖鼻咀時冇大光燈, 仲驚~
今次就安心dd
不過依然怕有狗
因為怕村民或者魚塘戶d狗晚上提高防衛性
原來係TREK 8500 HD

引用:
原帖由 gtoray 於 18-2-2011 21:50 發表

我鍾意Hard tail賽車feel重d
我條腰近兩年麻麻地....無再踩HD了(除左小輪)
MTB都係軟架

引用:
原帖由 gtoray 於 18-2-2011 21:58 發表

高級軟架貴好多...
我都係HD愛好者....不過條腰痛,再用唔到HD跺長途,
最後果次由沙田踩入南生圍就係用呢部。
後來打散賣走左....換左部軟架

附件

18-2-2011 22:16

引用:
原帖由 1233 於 18-2-2011 22:17 發表

我想問下呢,條呔係咩牌子?
我見好多人用
我好鐘意個making
Maxxis maxxlite310, 310g算好輕。
不過唔係all weather tires, 幼沙及wet 路要少心點。
不過平路多都唔算friction大,因為D紋好淺。

引用:
原帖由 1233 於 18-2-2011 22:24 發表

禁淺都有禁多人用??主要係輕?
還是係同牌子但唔同呔呢?
輕...的確是主因,MTB...減磅....每減100g都係用$換番來
其實我唔覺得特別多人用310。
可能,師兄只係留意到MAXXIS呢個牌。
因為MAXXIS都有好多種唔同tire, 唔同用途會用唔同tire的

引用:
原帖由 1233 於 19-2-2011 00:04 發表
睇地圖有個可行方法,元朗>錦田>八鄉>林錦公路>大埔------->馬鞍山/沙田

or
南生圍>9號幹線>上水/粉嶺

但你可以約多幾個天水圍/元朗等等租Ven仔,,好似最貴係$135
我是沙田人,都有同fd由沙田踩入南生圍。
大約二個小時OK, 不過一定要有馬路踩車經驗。
因為粉鋪錦果般是一定要踩馬路,D大貨車會係你身邊經過的。
我地係由沙田去太和(單車徑),再由太和上"波波橋"過去火車路邊的小村,
入去踩村路踩去到粉錦踩馬路,入到元朗接番單車徑。

引用:
原帖由 1233 於 19-2-2011 11:37 發表
出去令車啦!
返來拍個照分享下

引用:
原帖由 Vindicator 於 19-2-2011 17:58 發表

DAHON HT060
小輪...ic
我都有部Dahon D3 Curve 比屋企人踩

引用:
原帖由 gtoray 於 19-2-2011 18:15 發表

唔知點解...我唔係好 like 小輪....
我都唔like...不過家人踩.....
本來部14" D3前年係買比仔仔踩,
不過小輪個top tube stay太長....仔仔等左兩年都唔夠手長踩。
佢本身踩緊果部幼童車現在已經頂腳!唔換唔得到了.....
最後上個月係買左部Schwinn 20"童車比佢。
老婆大人都係踩小輪,係C記小輪。

引用:
原帖由 Vindicator 於 19-2-2011 18:22 發表

WHY?
跺起上來好大分別,26"大車定好多。
而小輸踩得快....其實好"飄"....唔係太安全。
而且,小輪只可踩平路,平時短途代步都OK
但MTB可以上落級,難路都無問題,限制少好多。

引用:
原帖由 Vindicator 於 19-2-2011 18:30 發表

我MAX 30 JA....
KEEP 25
如果係要快GA
RB啦
不過係5可以衝斜路
我唔係要快,
係要全功能型,所以我喜歡MTB

引用:
原帖由 Vindicator 於 19-2-2011 18:31 發表

美連達一定HFS架
幾年前我砌過一部merida比老婆...不過係cheap cheap TFS
個車架幾百元係單車鋪羅返屋企

附件

19-2-2011 18:38

引用:
原帖由 1233 於 19-2-2011 18:36 發表
我係元朗踩左反馬鞍山啦
勁!

引用:
原帖由 1233 於 20-2-2011 01:28 發表

係既係既

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/h ... _1244404358_3237898 ...
其實師兄你話踩到pat pat痛?
會唔會係個車架size唔合車主你?
呢個車架我睇來大約是14"
如果身高5尺左右用14"就OK
一般有5尺3-5己經要用16"傢啦

31 123
發新話題