發新話題

畢業相

回覆 #27 mswong 的帖子

95年我有兩個CSD同班都係Ex-HKMSC Members,一個狗隊,一個Dragon Coy,一個姓胡?一個姓鄺,你識佢哋嘛?

回覆 #31 RMP 的帖子

親愛的朋友:對不起,MS攪唔清點稱呼你!在水雷炮好多人識MS,請恕MS不知道是誰?有一個當完兵去當差,現在在英國兵房出現!(在英國當兵)

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #30 14692 的帖子

MS在1971年七月當兵,聖
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 5-6-2007 03:31 發表
請間閣下第幾期新兵?,
Intake103

回覆 #33 mswong 的帖子

前輩, 失敬
本來無一物, 何處惹塵埃

[quote]原帖由 mswong 於 5-6-2007 22:05 發表
MS在1971年七月當兵,聖

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 6-6-2007 08:52 發表

各位知不知一般士兵要多久才可升級?
總知唔會二十三就成為特種兵少校啦!

引用:
原帖由 tango10 於 6-6-2007 08:59 發表

總知唔會二十三就成為特種兵少校啦!
oh , 笑足一百年....
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

回覆 #37 tango10 的帖子

得淡笑

以前睇書仔介紹假設17歲enlist  玩幾年tours 到21歲就可以去attend NCO training course,
吾知當年華人係咪一樣呢?
我玩相機,
相機玩死我.

回覆 #36 topsoldierC11 的帖子

咁MS兄是否太快升柴???

我估passing out 一兩年再完成NCO course就可以升。

引用:
原帖由 B20_hk 於 6-6-2007 21:06 發表
咁MS兄是否太快升柴???

我估passing out 一兩年再完成NCO course就可以升。
當中都有極少數因機緣巧合晉升得很快。

同職場一樣, 真係識人好過識字?
我玩相機,
相機玩死我.

sorry, 以上絕無負面意思, 只係有好timing就事半功倍.
我玩相機,
相機玩死我.

回覆 #43 S910 的帖子

人事政治遊戲....

發新話題