35 123
發新話題

鬼佬話.....

鬼佬話.....

氣槍內管愈短愈準! 內徑愈大愈準
原因係管短內徑大可以減少BB擦到管內壁
從而BB係管內"致中地"飛行
市面6.01管只係GIMMICK哄人比錢...其實只會加力減準
http://www.systema-ptw.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=6607

小弟砌一支10.5"原裝管, 一支14.5" PDI 6.01管
同一個筒....原裝10.5"打1.15j....14.5打1.25j
好似鬼佬話齋....原裝10.5"準過6.01mm 14.5"管不少

以上係小弟經驗!
希望各位高手分享下你地既經驗&睇法

引用:
原帖由 ayaka 於 3-3-2011 13:43 發表
氣槍內管愈短愈準! 內徑愈大愈準
原因係管短內徑大可以減少BB擦到管內壁
從而BB係管內"致中地"飛行
市面6.01管只係GIMMICK哄人比錢...其實只會加力減準
http://www.systema-ptw.com/forum/viewtopic.php?f=19&t= ...
甘神奇?
甘淨係ptw係甘定其實AEG都一樣?

引用:
原帖由 ohnavi 於 3-3-2011 13:52 發表

甘神奇?
甘淨係ptw係甘定其實AEG都一樣?
鬼佬話airsoft gun都係咁....同真鐵相反
佢舉例話marue手槍都好準就係咁解
又好似幾有道理咁

當然我覺得有番10.5"以上先射得遠

其實之前都有討論過. 好似手槍hicapa/mp7, 係短距離. 雖然管短, 而且用氣, 但可能準過10.5 既aeg.
我自己覺得搵到個balance 最重要.
同自己講, 係邊一個distance 要打幾多grouping.
以動能黎計10.5 有效射程可能冇14.5咁多. 10.5 可能係50米, 而14.5 可以去到60米.
如果你用40米做比較. 當然10.5 比較準, 但係當你用55米黎計可能會因為動能唔夠, 所以14.5 又變得準左.

引用:
原帖由 jpg 於 3-3-2011 14:17 發表
其實之前都有討論過. 好似手槍hicapa/mp7, 係短距離. 雖然管短, 而且用氣, 但可能準過10.5 既aeg.
我自己覺得搵到個balance 最重要.
同自己講, 係邊一個distance 要打幾多grouping.
以動能黎計10.5 有效射程可能 ...
我覺得又唔係咁計....如果過左有效射程已經唔合理
假設14.5"係30m都唔準的時候....去到50m應該係更唔準了
所以如果本身grouping好好....每槍彈道都一樣/好接近的話
不論幾多m應該都係grouping好集中的!
有錯請插

有同感,之前有條PDI 6.04 10.5"彈道非常穩定

引用:
原帖由 ayaka 於 3-3-2011 14:39 發表

我覺得又唔係咁計....如果過左有效射程已經唔合理
假設14.5"係30m都唔準的時候....去到50m應該係更唔準了
所以如果本身grouping好好....每槍彈道都一樣/好接近的話
不論幾多m應該都係grouping好集中的!
有錯請 ...
yes 過左有較射程已經唔合理. 所以好睇係點樣比較.
不過管長, 動力大左, 有較射程會有所增長. (my opinion) (唔好講hopup 既問題, 如果唔係太難比較)
老外講話短管比長管準. 係用緊短管既有效射程呢比較. (my opinion) e.g 5.1 係10米有效. 10.5 係20米有效, 14.5 係30米有效.
如果set target 係10米, compare 3 個唔同長度. 5.1 當然會較準. 5.1>10.5>14.5.
但係當set 左係20米5.1動能唔夠會另佢既grouping 下降. 會變左10.5> 5.1,14.5. 如此類推.
所以我自己覺得set target既距離係有機會推翻老外講法. 支持正面討論
所以當講詰準, 係應該講係咩野距離底下否則好難比較

回覆 7# 的帖子

真心問......
假設用同一枝筒,完全沒有hop up既情況下........
"管越長,有效射程越長" 呢個理論係咪已經證實左?

因為我親身經驗試過原裝systema 14.5"管,打出黎大J過鴨仔18"管....
(大家都係金筒 + 0.25珠)...
困惑中........

回覆 7# 的帖子

師兄都有道理!
個hop用料 & 點set已經對射程好大影響!

引用:
原帖由 wing383 於 3-3-2011 15:55 發表
真心問......
假設用同一枝筒,完全沒有hop up既情況下........
sorry, 真係唔知, 不過管長某程度上動能有提升(j)=提升有效射程. sorry, 小弟physics 唔叻.
不過以小弟所知真槍既子彈, 多d (g) 既火藥, velocity 會提升, 射程亦有所提升.
所以besides stopping power(impact) .308 射程大過.223 因為隨彈頭大之外, 一粒子彈裡面.308 既gun powder 比.223 多..所以動力大左, 射距大左.
----不過純粹小弟愚見, 如有錯希望師兄糾正-----

引用:
原帖由 wing383 於 3-3-2011 15:55 發表
真心問......

因為我親身經驗試過原裝systema 14.5"管,打出黎大J過鴨仔18"管....
(大家都係金筒 + 0.25珠 ...
try use red bolt (全量筒) and try again.

引用:
原帖由 jpg 於 3-3-2011 16:09 發表

sorry, 真係唔知, 不過管長某程度上動能有提升(j)=提升有效射程. sorry, 小弟physics 唔叻.
不過以小弟所知真槍既子彈, 多d (g) 既火藥, velocity 會提升, 射程亦有所提升.
所以besides stopping power(impact ...
甘如果引申個理論落氣槍度,
用同一支槍,0.3珠係咪射程會短過0.25珠?

引用:
原帖由 ayaka 於 3-3-2011 16:05 發表
師兄都有道理!
個hop用料 & 點set已經對射程好大影響!
所以每次討論都會好長but 冇結果....
因為準係每個人心目中好唔同, 有人10m 打人頭size 叫準, 有人要求100m 打人頭叫準.
所以我自己覺得打到人既槍就係準.
由其係氣槍有好多野配搭. 最緊要搵到自己既配搭.

引用:
原帖由 ohnavi 於 3-3-2011 16:12 發表

甘如果引申個理論落氣槍度,
用同一支槍,0.3珠係咪射程會短過0.25珠?
如冇意外, ignore hopup, 我自己覺得係, 因為0.3較重. 大家都係用 spring 個到氣.
assume spring tension constant, 氣筒vol. 係constant. energy transfer 係100%. 0.3應該短過0.25.

引用:
原帖由 jpg 於 3-3-2011 16:17 發表

所以每次討論都會好長but 冇結果....
因為準係每個人心目中好唔同, 有人10m 打人頭size 叫準, 有人要求100m 打人頭叫準.
所以我自己覺得打到人既槍就係準.
由其係氣槍有好多野配搭. 最緊要搵到自己既配搭.
所以小弟就係想各位有晒10.5" & 14.5"的師兄分享下佢地的經驗
睇下用家實際用落...覺得邊支個performance好d

35 123
發新話題