發新話題

鬼佬話.....

引用:
原帖由 ohnavi 於 3-3-2011 16:12 發表

甘如果引申個理論落氣槍度,
用同一支槍,0.3珠係咪射程會短過0.25珠?
0.3g我都用過, 射程會短左....但係比0.25g彈道更穩定
不過自己打開細力1.2j....所以都係用番0.25g...可以射遠d

引用:
原帖由 kfc 於 3-3-2011 17:22 發表
喺電動氣槍黎講,如果同一枝槍相同setting相同power子彈重量相同既情況下測試槍管唔同長度既結果比較合理...
小弟喺好耐之前以經做過類似測試,

1)以相同power,相同重量BB測試唔同長度槍管(10.5,14.5, ...
好全面的測試!

請問最後的結論, 全氣/半氣缸有無顯著分別呢?

引用:
原帖由 jpg 於 3-3-2011 16:24 發表

如冇意外, ignore hopup, 我自己覺得係, 因為0.3較重. 大家都係用 spring 個到氣.
assume spring tension constant, 氣筒vol. 係constant. energy transfer 係100%. 0.3應該短過0.25.
了解,thx jpg bro

引用:
原帖由 ayaka 於 3-3-2011 17:15 發表

0.3g我都用過, 射程會短左....但係比0.25g彈道更穩定
不過自己打開細力1.2j....所以都係用番0.25g...可以射遠d
甘都好合理
1.2J?打outdoor?好善良喎

引用:
喺電動氣槍黎講,如果同一枝槍相同setting相同power子彈重量相同既情況下測試槍管唔同長度既結果比較合理...
小弟喺好耐之前以經做過類似測試,

1)以相同power,相同重量BB測試唔同長度槍管(10.5,14.5, ...
彈輕fps 高完全同意. 不過
小弟都試過用紅筒, 0.2g, max. 用paintball chrono試10.5 同14.5 原廠內管試.
14.5 管係比10.5 既 fps 為高, 大既20 fps 左右. 不過唔記得有冇開hopup.

引用:

得出黎既結果係"power越大槍管長度要越短,BB重量要越輕"相反亦然
根據師兄既結論,咁係咪即係用銀筒打7"管再配0.2珠會有最好既performance呢???
really confusing...................

管長短影響BB彈集中度
管粗幼影響BB彈力度
BB重量影響風吹偏差同埋inertia會令拋密線gradient 低D, 即係"直D", 無咁快 "dur"
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

slotted cylinder + M130 + 8" 6.03mm + .25g = 1.75-1.8j
I'm a Manufacturer , NOT a Dealer......
I buy more than I sell.
I'm merely selling my collections or extra items.
I had to buy to get what I want.

引用:
原帖由 kfc 於 3-3-2011 23:14 發表

你冇計到你係用緊輕彈(.02)同全氣缸,如果用重小小既彈或用半氣缸個結果會好唔同.

PS:測試既時候盡量用焦耳(J)作計算,因為有唔用重量既BB
呢個CONCEPT 好INTERESTING.
我搵日再試下. 我返而覺得唔係彈重影響, 而係師兄指出用半氣缸試.
同意師兄所講用全/半氣缸, 結果會唔同. 等小弟搵日再試下..

BTW, 用J 同FPS 作計算有D咩野唔同呢? 相同重量彈, 唔係FPS高=J高 OR FPS 低=J 低??

引用:
原帖由 jpg 於 4-3-2011 04:49 發表

呢個CONCEPT 好INTERESTING.
我搵日再試下. 我返而覺得唔係彈重影響, 而係師兄指出用半氣缸試.
同意師兄所講用全/半氣缸, 結果會唔同. 等小弟搵日再試下..

BTW, 用J 同FPS 作計算有D咩野唔同呢? 相同重量彈 ...
「用J 同FPS 作計算有D咩野唔同呢? 相同重量彈 ...」

Joule 是動能(Energy),Feet Per Second 是彈速。
基本無唔同,但feet per second 中的 f 要轉做公制 meter (m)先,再用公式 Energy =1/2 Mass (Velocity*Velocity)計。

發新話題