發新話題

鬼佬話.....

鬼佬話.....

氣槍內管愈短愈準! 內徑愈大愈準
原因係管短內徑大可以減少BB擦到管內壁
從而BB係管內"致中地"飛行
市面6.01管只係GIMMICK哄人比錢...其實只會加力減準
http://www.systema-ptw.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=6607

小弟砌一支10.5"原裝管, 一支14.5" PDI 6.01管
同一個筒....原裝10.5"打1.15j....14.5打1.25j
好似鬼佬話齋....原裝10.5"準過6.01mm 14.5"管不少

以上係小弟經驗!
希望各位高手分享下你地既經驗&睇法

引用:
原帖由 ohnavi 於 3-3-2011 13:52 發表

甘神奇?
甘淨係ptw係甘定其實AEG都一樣?
鬼佬話airsoft gun都係咁....同真鐵相反
佢舉例話marue手槍都好準就係咁解
又好似幾有道理咁

當然我覺得有番10.5"以上先射得遠

引用:
原帖由 jpg 於 3-3-2011 14:17 發表
其實之前都有討論過. 好似手槍hicapa/mp7, 係短距離. 雖然管短, 而且用氣, 但可能準過10.5 既aeg.
我自己覺得搵到個balance 最重要.
同自己講, 係邊一個distance 要打幾多grouping.
以動能黎計10.5 有效射程可能 ...
我覺得又唔係咁計....如果過左有效射程已經唔合理
假設14.5"係30m都唔準的時候....去到50m應該係更唔準了
所以如果本身grouping好好....每槍彈道都一樣/好接近的話
不論幾多m應該都係grouping好集中的!
有錯請插

回覆 7# 的帖子

師兄都有道理!
個hop用料 & 點set已經對射程好大影響!

引用:
原帖由 jpg 於 3-3-2011 16:17 發表

所以每次討論都會好長but 冇結果....
因為準係每個人心目中好唔同, 有人10m 打人頭size 叫準, 有人要求100m 打人頭叫準.
所以我自己覺得打到人既槍就係準.
由其係氣槍有好多野配搭. 最緊要搵到自己既配搭.
所以小弟就係想各位有晒10.5" & 14.5"的師兄分享下佢地的經驗
睇下用家實際用落...覺得邊支個performance好d

引用:
原帖由 ohnavi 於 3-3-2011 16:12 發表

甘如果引申個理論落氣槍度,
用同一支槍,0.3珠係咪射程會短過0.25珠?
0.3g我都用過, 射程會短左....但係比0.25g彈道更穩定
不過自己打開細力1.2j....所以都係用番0.25g...可以射遠d

引用:
原帖由 kfc 於 3-3-2011 17:22 發表
喺電動氣槍黎講,如果同一枝槍相同setting相同power子彈重量相同既情況下測試槍管唔同長度既結果比較合理...
小弟喺好耐之前以經做過類似測試,

1)以相同power,相同重量BB測試唔同長度槍管(10.5,14.5, ...
好全面的測試!

請問最後的結論, 全氣/半氣缸有無顯著分別呢?

引用:
原帖由 7285 於 4-3-2011 15:08 發表
唔知會唔會off topic
0.25g 1.3j同0.2g 1.3j 個速度會唔會唔同
如果用e=1/2 mv^2 去計,個速度好似唔同wooo.
對打d移動緊既目標,會唔會差好遠
(有錯請大力插,真心求學)

一般aeg or systema bb彈個初速係幾多 ...
彈愈重, 彈速愈慢
打移動緊既目標, 唔同弾速預唔同位

咁多支槍支支唔同力, 咁多種彈種種唔同SIZE/重量....無話一般係咩彈速

發新話題