發新話題

想找舊英軍用品

想找舊英軍用品

各位師兄
小弟想找舊英軍map reading用品
好像是教學用途
用作地圖閱讀
該用品是一條可摺的鐵條,
拉開後有兩個pointer
用作指向戶外環境遠處目標點
很久以前我在鴨記買了一把,割愛給了朋友
現在我想買多一把,但已沒有再見到了。
也不知該用品的名稱。
請各師兄指點,
謝謝。

引用:
原帖由 usdeadman 於 23-4-2011 13:00 發表
各位師兄
小弟想找舊英軍map reading用品
好像是教學用途
用作地圖閱讀
該用品是一條可摺的鐵條,
拉開後有兩個pointer
用作指向戶外環境遠處目標點
很久以前我在鴨記買了一把,割愛給了朋友
現在我想買多一 ...
太遲了 掉晒!用双筒望遠鏡重好喇!用亞媽個飯格都得!
尊重人格, 請勿抄習

請問件用品叫咩名?唔該

回覆 3# 的帖子

師兄
有無相
可以參考下
Exemplo ducemus
[img][/img]

ching 請參考。

附件

29-4-2011 23:24

打開的外貌

附件

29-4-2011 23:27

主觀景物準星及副觀景準星

附件

29-4-2011 23:29

使用時的狀態

附件

29-4-2011 23:30

找了很久也找不到,唔知邊度有得賣。

引用:
原帖由 usdeadman 於 29-4-2011 23:32 發表
去 電子灣 等下哪,耐不耐會有一件出現,唔貴.

引用:
原帖由 usdeadman 於 29-4-2011 23:32 發表
嘩,你好彩,快D去 ebay 搵Item number: 250811114487. 幾多錢同買唔買到唔關我事架

thanks ching,雖然買不到,不過有的頭緒

呢件嘢叫 "Pointer Staff", 我本來有兩個, 不過早兩年借咗俾人用一去無回, 而家得返一件傍身.

引用:
原帖由 usdeadman 於 8-5-2011 01:10 發表
thanks ching,雖然買不到,不過有的頭緒
le支point staff???好多缺點,例如開唔哂 每次用時要cofirm 今時今日人人都有双筒望遠鏡,重好喇
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 coldstreamer 於 9-5-2011 16:39 發表
呢件嘢叫 "Pointer Staff", 我本來有兩個, 不過早兩年借咗俾人用一去無回, 而家得返一件傍身.
當年,都係睇你嗰個

發新話題