發新話題

筒 - 彈重 - 力 - 對換表

筒 - 彈重 - 力 - 對換表

小弟有個idea想請各位師兄幫手
大家都知systema 唔同筒係唔同彈弓, 但係彈弓只會影響初速, 而彈重亦都對kinetic energy有影響
所以有時0.25打金筒又太大力, 0.2打藍筒又太細力.
所以我有個主意, 當各位師兄落場時. 如果方便, 又有chrono的話, 請將hop up較到無, 用chrono計住唔同彈做出黎的初速, 同埋內管長度, 內徑, 彈重, 然後放上黎做一個reference.
因為ptw公差唔同AEG, 大家支鎗密氣等等都好相似, 所以個reference亦都會有一定代表性.
請使用以下 format : 筒,彈重,初速 (in m/s),管長,管徑
i.e. 藍, .25, 120 m/s, 364mm, 6.04mm.
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

同求

不如集合一班有心同好,整番個集測交流日啦
三六轟一轟,敵人企唔穩!

引用:
原帖由 spec.ops. 於 18-5-2011 23:37 發表
不如集合一班有心同好,整番個集測交流日啦
交流就會落場交流啦, 邊會係試鎗區交

我有d 數據。

引用:
原帖由 Elf 於 18-5-2011 23:44 發表

交流就會落場交流啦, 邊會係試鎗區交
搵個街場嘛

引用:
原帖由 CPK 於 19-5-2011 00:13 發表
我有d 數據。
post 出黎或者PM俾我好嗎  thank you!

引用:
原帖由 Elf 於 19-5-2011 00:41 發表

post 出黎或者PM俾我好嗎  thank you!
無問題,等我整理下先。

引用:
原帖由 CPK 於 19-5-2011 07:33 發表

無問題,等我整理下先。
主要儀器(剛從原廠 trade-in 的)

小弟的測試項目:
1 紅筒、金筒
2 90、110、130、150 彈弓(150 嚴重過火,在此不述)
3 原裝374,切短至 264,及 PDI 374 6.01 管(有無師兄借509.5管比我試?)

附件

19-5-2011 14:45

CPK 兄, data整理好既時侯除時可以send俾我

將數據除二
大家可安心分享 ∼∼∼

引用:
原帖由 aramua 於 22-5-2011 20:57 發表
將數據除二
大家可安心分享 ∼∼∼
果然好辦法,讚!

引用:
原帖由 aramua 於 22-5-2011 20:57 發表
將數據除二
大家可安心分享 ∼∼∼
i'm pretty sure the chronos we all used exhibit the same technical problem, failing to display the correct data above 1.99J...

好心急呀 ~

推番依個post上水面先.
遲下就會有初步既數據...

發新話題