發新話題

筒 - 彈重 - 力 - 對換表

引用:
原帖由 ayaka 於 16-9-2011 13:18 發表

咁射程方面呢? 係咪長D好
射程需搵日去靶場詳細check 時間未定
彈道我係就咁射出去能分辨倒, 當然不同管長個HOPUP要重新較過, 個人HOPUP標準為 出槍口要直,去到尾要有小小小小上揚,再向下跌,即係原廠的理想HOPUP調節, 詳情可參閱PTW說明書
CQB管彈道的左右分佈比M4的略好,肉眼可看到的 M16最差....全是鴨管 用0.25珠
各人手上的PTW內外SETTING都唔同, 小弟的情況 並不代表全部PTW的情況, 如有不同實屬正常

引用:
原帖由 terrylui 於 16-9-2011 13:26 發表

射程需搵日去靶場詳細check 時間未定
彈道我係就咁射出去能分辨倒, 當然不同管長個HOPUP要重新較過, 個人HOPUP標準為 出槍口要直,去到尾要有小小小小上揚,再向下跌,即係原廠的理想HOPUP調節, 詳情可參閱PTW說明 ...
小弟都愛用原裝10.5", 單發彈道的確比14.5" 6.01好
但覺得射程同AEG無咩大分別

引用:
原帖由 terrylui 於 16-9-2011 10:11 發表
波動是指?
數據波動? 粒BB波動?
波動指變數?
Standard deviation in muzzle velocity

引用:
原帖由 terrylui 於 16-9-2011 12:58 發表
個人經驗, CQBR管比M4,M16管使彈道更穩定
內管並不是越長越好的...和真鐵相反
如此說法也不是第一次聽說,就好像 6.04 較 6.01 更準一樣, 可惜實際發現 6.08 也並不是比6.04 更準

內管越長如果氣量足確實是增加初速,不過藍黑筒不是全氣量 ... 所以測試是不是應該包含 全氣量和3/4 ?
Systema all the way. Porsche all the way....

引用:
原帖由 seals9121 於 16-9-2011 16:25 發表

如此說法也不是第一次聽說,就好像 6.04 較 6.01 更準一樣, 可惜實際發現 6.08 也並不是比6.04 更準

內管越長如果氣量足確實是增加初速,不過藍黑筒不是全氣量 ... 所以測試是不是應該包含 全氣量和3/4 ?
我的測試結果是用紅筒(所謂的全氣筒)初速400ftp 彈弓,全氣打cqb管並無坊間所講氣大有擾流影響彈道的情況
如用金筒(所謂的3卅4氣筒),估計個初速會下降,要攝介子提升至同一初速才能測出公平結果,不過小弟並不打算用紅筒以外的筒,因全氣比較穩定,家中的金筒是打m90彈弓的,在打cqb場時用,反正距離近,細細力和諧d
有句廢話講埋,想測出真結果,唔好用m110以下初速的彈弓,低初速下ptw的準繩度發揮唔出黎,當然,小弟技術未夠班可在低初速下都快狠準,這也是原因之一

引用:
原帖由 terrylui 於 16-9-2011 17:08 發表

有句廢話講埋,想測出真結果,唔好用m110以下初速的彈弓,低初速下ptw的準繩度發揮唔出黎,當然,小弟技術未夠班可在低初速下都快狠準,這也是原因之一
係...打開1.2J game真係發揮唔到
但用紅筒真係好直好遠

引用:
原帖由 ayaka 於 16-9-2011 17:13 發表

但用紅筒真係好直好遠
大大大力 + 勁改hop up + 重彈 = 遠到七彩

如果單發有品會收雞, 大力DD都可接受, 起碼有真槍感覺.
引用:
原帖由 Elf 於 17-9-2011 00:02 發表

大大大力 + 勁改hop up + 重彈 = 遠到七彩

好奇怪...同一支槍用BLUE 筒, 同一條電..
條12.5" 管竟然比14.5"管J 數高左???

引用:
原帖由 ayaka 於 16-9-2011 17:13 發表

但用紅筒真係好直好遠
1.2game 連 110都用唔到 =( 只能黑筒,有時我黑筒都上到 1.2x...
今日數據收集失敗∼ 好多因素影響,筒鬆緊度又有影響 130 +  0.3g 2.20j 有時候變動得好厲害, 原裝6.04

Systema all the way. Porsche all the way....

引用:
原帖由 jpg 於 17-9-2011 10:27 發表
好奇怪...同一支槍用BLUE 筒, 同一條電..
條12.5" 管竟然比14.5"管J 數高左???
你試下用條20寸呀,仲細力d呀,我都係咁,所以並不感到奇怪

回覆 40# 的帖子

Ching 小心有心人做有心野,鬼火就明了

引用:
原帖由 terrylui 於 17-9-2011 22:10 發表
Ching 小心有心人做有心野,鬼火就明了
嚴禁間接或直接討論任何改裝 2J 或以上之話題。

我地係原裝, 唔係改裝, 照字面解應該無犯規?

引用:
原帖由 Elf 於 18-9-2011 12:49 發表

嚴禁間接或直接討論任何改裝 2J 或以上之話題。

我地係原裝, 唔係改裝, 照字面解應該無犯規?
都係避忌下好D
三六轟一轟,敵人企唔穩!

引用:
原帖由 Elf 於 16-9-2011 11:57 發表 係紅筒行m130會比金筒行m130穩定
咁ge setting我試左,用紅筒粒彈睇落速度快d, 但射程差不多...

不如真係搵日出來大家一齊研究下咩setting 係最好...
鵰。豹。狸。獅。狒

發新話題