發新話題

筒 - 彈重 - 力 - 對換表

師兄,想問應該系邊落油?同用邊隻油?
Many thx
引用:
原帖由 ayaka 於 22-9-2011 19:10 發表

筒個可能唔夠油? 我試過太少油會唔密氣的

引用:
原帖由 小劍仙 於 22-9-2011 14:52 發表
小弟昨日無聊渣車經過見到個好正既試槍地方又冇人會理地方又大又正,得閒有時間可以約下腳去?度試搶試力試彈道
記住預埋我呀!
三六轟一轟,敵人企唔穩!

引用:
原帖由 小劍仙 於 22-9-2011 14:52 發表
小弟昨日無聊渣車經過見到個好正既試槍地方又冇人會理地方又大又正,得閒有時間可以約下腳去嗰度試搶試力試彈道
邊頭?

引用:
原帖由 Elf 於 20-9-2011 00:55 發表
當然, 我地就算討論2J以上既PTW亦唔代表我地會係香港使用2J以上既鎗.......架嘛.........係咪
對於這個條例我亦都有疑慮,2J 的定義是使用0.20g bb 2J ?

那麼如果玩M130, 0.20 大約1.9J( 有錯請插) 但M130 點都會用0.30g 左右的BB ,絕對上 over @W#$@#$ ...

這個怎麼算

希望有Ching 指教
Systema all the way. Porsche all the way....

上星期幫手拿數據,  M130 0.20 marui bb 標準 M4A1 長  6.04,  有 1.87J
              換PDI .01 就已有時有............. 等有更多數據send 就send 比Ching
Systema all the way. Porsche all the way....

引用:
原帖由 seals9121 於 23-9-2011 00:00 發表

對於這個條例我亦都有疑慮,2J 的定義是使用0.20g bb 2J ?

那麼如果玩M130, 0.20 大約1.9J( 有錯請插) 但M130 點都會用0.30g 左右的BB ,絕對上 over @W#$@#$ ...

這個怎麼算

希望有Ching 指教
公告就公告D唔過2J力既,私人果D咪私人分亨或PM留領取囉

引用:
原帖由 spec.ops. 於 23-9-2011 00:10 發表

公告就公告D唔過2J力既,私人果D咪私人分亨或PM留領取囉
法例上限制的2J是以 0.20bb 計算? 如果 130 + 重彈,明明過火,測試又用0.2, 豈不是乃他不和? 我是困擾這個問題

引用:
原帖由 seals9121 於 23-9-2011 00:13 發表

法例上限制的2J是以 0.20bb 計算? 如果 130 + 重彈,明明過火,測試又用0.2, 豈不是乃他不和? 我是困擾這個問題
Ke = (1/2)mv^2

Ke= kinetic energy
m = mass in kg
v = velocity in ms^(-1)

引用:
原帖由 seals9121 於 23-9-2011 00:13 發表

呢個就真係好含糊喇,你自己要避重就輕

引用:
原帖由 seals9121 於 23-9-2011 00:00 發表

這個怎麼算

希望有Ching 指教
簡易程序治罪條例 Cap 228 SECT 2 釋義:
“氣槍”(air gun) 包括使用一種或多於一種壓縮氣體為推動劑並可發射任何射彈、子彈或投射物,而槍口能量不超過2焦耳的任何槍、長槍或手槍

用你的例子 用M130 打0.3珠, 槍口的動能(J)就是 鬼火了
即係話, 在香港我地只能玩到M130 用0.2珠
因為是計 能量(J)要計埋投射物的質量(Mass);
而不是計 初速(velocity); 不用理會投射物的質量(Mass);
題外話, 小弟發現用M130打0.2珠係可以打得比重彈更好(包括遠同直) 不過不能有風...同埋要有無比的耐性半度半度咁較HOPUP, P.S. 我果支係咁,唔代表其他都係

PTW 並非神兵利器,只係貪佢可以長㩒單發
最唔鍾意聽到「買得起成皮野支槍,買唔起幾千蚊真品」
呢個係咩道理.....

引用:
原帖由 terrylui 於 23-9-2011 09:56 發表

簡易程序治罪條例 Cap 228 SECT 2 釋義:
“氣槍”(air gun) 包括使用一種或多於一種壓縮氣體為推動劑並可發射任何射彈、子彈或投射物,而槍口能量不超過2焦耳的任何槍、長槍或手槍;

用你的例子 用M130 打0. ...
多謝師兄詳細解釋,THX!

引用:
原帖由 小劍仙 於 23-9-2011 15:54 發表

一定一定,不過個度閒日去會好D
要?假先去得到T.T

引用:
原帖由 小劍仙 於 23-9-2011 15:55 發表

TKO
都算近我^^
不過個場大唔大風架?