23 12
發新話題

筒 - 彈重 - 力 - 對換表

筒 - 彈重 - 力 - 對換表

小弟有個idea想請各位師兄幫手
大家都知systema 唔同筒係唔同彈弓, 但係彈弓只會影響初速, 而彈重亦都對kinetic energy有影響
所以有時0.25打金筒又太大力, 0.2打藍筒又太細力.
所以我有個主意, 當各位師兄落場時. 如果方便, 又有chrono的話, 請將hop up較到無, 用chrono計住唔同彈做出黎的初速, 同埋內管長度, 內徑, 彈重, 然後放上黎做一個reference.
因為ptw公差唔同AEG, 大家支鎗密氣等等都好相似, 所以個reference亦都會有一定代表性.
請使用以下 format : 筒,彈重,初速 (in m/s),管長,管徑
i.e. 藍, .25, 120 m/s, 364mm, 6.04mm.
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 spec.ops. 於 18-5-2011 23:37 發表
不如集合一班有心同好,整番個集測交流日啦
交流就會落場交流啦, 邊會係試鎗區交

引用:
原帖由 CPK 於 19-5-2011 00:13 發表
我有d 數據。
post 出黎或者PM俾我好嗎  thank you!

CPK 兄, data整理好既時侯除時可以send俾我

引用:
原帖由 aramua 於 22-5-2011 20:57 發表
將數據除二
大家可安心分享 ∼∼∼
i'm pretty sure the chronos we all used exhibit the same technical problem, failing to display the correct data above 1.99J...

推番依個post上水面先.
遲下就會有初步既數據...

當然

初步地睇, 原來 筒身, 彈弓, 管長 同管徑既combination 會影響彈速既波動.
徑細, 波動大
管長, 波動大
筒大(指cylinder size, 唔計彈弓), 波動細

BB彈初速波動

引用:
原帖由 frank9394 於 16-9-2011 10:00 發表
筒大(指cylinder size) 係唔係指 全量 同 3/4量 ?
係的話紅筒行m130會比藍筒行m130好 ?
thanks

紅筒行m130會比金筒行m130穩定

引用:
原帖由 ayaka 於 16-9-2011 17:13 發表

係...打開1.2J game真係發揮唔到
但用紅筒真係好直好遠
大大大力 + 勁改hop up + 重彈 = 遠到七彩

引用:
原帖由 terrylui 於 17-9-2011 22:10 發表
Ching 小心有心人做有心野,鬼火就明了
嚴禁間接或直接討論任何改裝 2J 或以上之話題。

我地係原裝, 唔係改裝, 照字面解應該無犯規?

引用:
原帖由 terrylui 於 19-9-2011 18:23 發表

因香港法定的玩具火力限制是2J以下且不能擁有該火力以上的玩具槍...
CHING 的POST有間接暗示你擁有該火力以上的玩具槍...所以替你擔心...
我都無講過枝鎗係香港

引用:
原帖由 spec.ops. 於 19-9-2011 23:43 發表

不過響九龍?,hehe!
其實係新界

引用:
原帖由 terrylui 於 19-9-2011 18:23 發表

因香港法定的玩具火力限制是2J以下且不能擁有該火力以上的玩具槍...
CHING 的POST有間接暗示你擁有該火力以上的玩具槍...所以替你擔心...
terry 兄我無意冒犯, 你亦都有心
我唔係想挑戰權威, 如果版主出聲話有問題我都會唔再討論
只不過據字面解, 改裝為2J以上先唔可以. 原裝2J以上係灰色地帶. 依個只係我對版規既個人詮釋, 詳情就要版主們細解..
好似車咁, 錢七唔可以非法改裝條響喉, 但係架拉利原裝就響到爆我幫佢唔到架喎

23 12
發新話題