發新話題

筒 - 彈重 - 力 - 對換表

波動是指?
數據波動? 粒BB波動?
波動指變數?

個人經驗, CQBR管比M4,M16管使彈道更穩定
內管並不是越長越好的...和真鐵相反

引用:
原帖由 ayaka 於 16-9-2011 13:18 發表

咁射程方面呢? 係咪長D好
射程需搵日去靶場詳細check 時間未定
彈道我係就咁射出去能分辨倒, 當然不同管長個HOPUP要重新較過, 個人HOPUP標準為 出槍口要直,去到尾要有小小小小上揚,再向下跌,即係原廠的理想HOPUP調節, 詳情可參閱PTW說明書
CQB管彈道的左右分佈比M4的略好,肉眼可看到的 M16最差....全是鴨管 用0.25珠
各人手上的PTW內外SETTING都唔同, 小弟的情況 並不代表全部PTW的情況, 如有不同實屬正常

引用:
原帖由 seals9121 於 16-9-2011 16:25 發表

如此說法也不是第一次聽說,就好像 6.04 較 6.01 更準一樣, 可惜實際發現 6.08 也並不是比6.04 更準

內管越長如果氣量足確實是增加初速,不過藍黑筒不是全氣量 ... 所以測試是不是應該包含 全氣量和3/4 ?
我的測試結果是用紅筒(所謂的全氣筒)初速400ftp 彈弓,全氣打cqb管並無坊間所講氣大有擾流影響彈道的情況
如用金筒(所謂的3卅4氣筒),估計個初速會下降,要攝介子提升至同一初速才能測出公平結果,不過小弟並不打算用紅筒以外的筒,因全氣比較穩定,家中的金筒是打m90彈弓的,在打cqb場時用,反正距離近,細細力和諧d
有句廢話講埋,想測出真結果,唔好用m110以下初速的彈弓,低初速下ptw的準繩度發揮唔出黎,當然,小弟技術未夠班可在低初速下都快狠準,這也是原因之一

引用:
原帖由 jpg 於 17-9-2011 10:27 發表
好奇怪...同一支槍用BLUE 筒, 同一條電..
條12.5" 管竟然比14.5"管J 數高左???
你試下用條20寸呀,仲細力d呀,我都係咁,所以並不感到奇怪

回覆 40# 的帖子

Ching 小心有心人做有心野,鬼火就明了

引用:
原帖由 Elf 於 18-9-2011 12:49 發表

嚴禁間接或直接討論任何改裝 2J 或以上之話題。

我地係原裝, 唔係改裝, 照字面解應該無犯規?
因香港法定的玩具火力限制是2J以下且不能擁有該火力以上的玩具槍...
CHING 的POST有間接暗示你擁有該火力以上的玩具槍...所以替你擔心...

引用:
原帖由 seals9121 於 23-9-2011 00:00 發表

對於這個條例我亦都有疑慮,2J 的定義是使用0.20g bb 2J ?

那麼如果玩M130, 0.20 大約1.9J( 有錯請插) 但M130 點都會用0.30g 左右的BB ,絕對上 over @W#$@#$ ...

這個怎麼算

希望有Ching 指教
簡易程序治罪條例 Cap 228 SECT 2 釋義:
“氣槍”(air gun) 包括使用一種或多於一種壓縮氣體為推動劑並可發射任何射彈、子彈或投射物,而槍口能量不超過2焦耳的任何槍、長槍或手槍

用你的例子 用M130 打0.3珠, 槍口的動能(J)就是 鬼火了
即係話, 在香港我地只能玩到M130 用0.2珠
因為是計 能量(J)要計埋投射物的質量(Mass);
而不是計 初速(velocity); 不用理會投射物的質量(Mass);
題外話, 小弟發現用M130打0.2珠係可以打得比重彈更好(包括遠同直) 不過不能有風...同埋要有無比的耐性半度半度咁較HOPUP, P.S. 我果支係咁,唔代表其他都係

PTW 並非神兵利器,只係貪佢可以長㩒單發
最唔鍾意聽到「買得起成皮野支槍,買唔起幾千蚊真品」
呢個係咩道理.....

發新話題