19 12
發新話題

VFC MP5 GBB 開箱文

比師兄快左一步!

小弟都打緊開箱文...見到師兄快手一步
重有咁多靚圖....小弟都係同一樣setting
所以小弟唔影相了
小弟就借個位黎post少少個人用後感

今日上網睇到支MP5咁快有貨, 收工即刻上去WGZ攞
見到店員朋友開單試槍手都軟埋, 真係多謝佢地

可惜今日d匣未有貨....所以得一隻跟槍匣打
係個到買mp5會有一張內部零件8拆卡 (只限gbb槍內部零件)
之後操到殘可以番去執番d件
另外聽聞右面的白字marking係頭幾水先有....之後就無

成支槍十分扎實...只有forearm有少少"chor"得郁
bolt back & lock, 入匣, 拍handle, 單/連發
操作&射擊十分暢順....沒有拖泥帶水
而且recoil快而有力, 十分爽
雖然無wa m4 gbb用topgas咁大recoil...但接近m4 gbb用134a的力度
彈道太夜試唔到...但用機測下力水....
topgas 0.25g竟然有成1.85-1.99
唔知其他師兄係咩力水呢

引用:
原帖由 seals 於 1-6-2011 00:42 發表

Recoil 會唔會太細!
原裝wa m4 gbb打134a都唔係細架

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 1-6-2011 00:48 發表

唔好咁講, 有時間都post埋D相, 一齊多角度研究下

原來呢支嘢咁大力水.. 我打果時都唔多覺, 哈哈..
當然最爽就係好似你咁講, 拉handle, 入匣, 拍頭, 打完, 拉handle, 退匣, 再入匣(如有), 或入孖匣..( ...
係囉...我試打個時一睇個飛標開到咁大都知佢唔係友善
但係店員話只有1.3-1.4j....可能大貨又唔同左

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 1-6-2011 00:57 發表

唔知RA會唔會出負壓幫人降火.. 咁打落呢都幾金, 仲要CQB
ra一定會有鋼bolt + npas

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 1-6-2011 01:04 發表

咁佢一定要出埋鋼彈匣無彈不擊發果粒嘢,唔係一定是旦一樣爆。。
我諗有d難道...應該唔閞隻匣事
因為佢宜家係靠個bolt回唔晒
令個sear不能連接trigger

引用:
原帖由 主人 於 1-6-2011 01:19 發表
點解我要入黎
咁鬼毒
咁你快d出去!!!!  買番支黎解毒

引用:
原帖由 d.s 於 1-6-2011 06:51 發表
VFC呢趟好波!真正心機之作,睇怕一眾MP5 fans都冇得走啦!
淨係個BOLT已經無得頂
所以唔洗等"他們"...趁重有MARKING入左先

今朝Set hop-up....異常地麻煩!
要拆開個尾托黎set...而個支好長既六角匙實在太長太幼
十分唔食力....扭起黎十分難感覺到自己扭左幾多

目前只係打左3匣 (計埋係wgz試槍)
上身入面bolt位, chamber位有十分多一點點的甩柒
應該係彈匣外皮抽插時整甩....(未知有無來自其他零件的甩柒)

報告完畢

引用:
原帖由 RCman 於 1-6-2011 12:44 發表

我miss左無訂,昨晚去都係無,
佢係forum話有少量今日發售,
剛打去問...果個男人好似電話錄音...問今日有無貨:佢答只番給訂左的人,其它唔清楚,再問佢:甘請問MP5其它option parts又有無得賣呢?
佢都係答:佢 ...
因為太多人訂左...佢地都唔知會唔會有貨比walk-in...
尋日打去都叫我好快d上去攞

因為有d人想等埋d匣先一次過攞...有d忍唔到就即日去攞...好難捉摸姐
賣左比walkin客....搞到訂左d客無貨
到時又比人小....話晒人地都比左訂嘛

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 1-6-2011 15:46 發表

如果RA自行設計到無彈cut氣, 佢實大賺
應該要自家開發改件+彈匣才有可能做到
停止擊發的結構跟ksc m11一樣
舊版m11都十分耐用....不過都係等vfz有spare飛機先玩cut氣穩陣d~

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 1-6-2011 15:54 發表

今朝我試打幾發, 看來不用調hop up, 己打到20米至25米.. 還是暫不搞他
dogjumpjump兄你支mp5咩力水呢?
今朝用機check左半匣...好飄忽
時大力時細力...介乎1.3-1.8j之間

引用:
原帖由 seals 於 1-6-2011 15:58 發表
其它槍鋪無保養?
乜wgc有保咩,保d乜?又保幾耐?一年?
唔係保養...應該係售後服務
如果支槍係有先天問題...可以搵佢地搞
好似vfz m4/mk18, pts fpg咁

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 1-6-2011 16:05 發表

我無機試, 但可打到廿幾三十米, 觀測過彈道, 直就OK啦.. 不過有時飛上D, 有時飛下D,

可能係氣化不定, 但又可能係我手唔定

不過趕住返工, 無再認真試, 今晚返去先試grouping
彈道係幾直的~ 應該係兩點hop膠的效果
希望快d有npas啦...落場可以有善d~

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 1-6-2011 16:24 發表

其實沉日一睇佢個設計, 真係OK, 原廠已有兩點, 即係唔洗換膠, RA又做少樣嘢

我還在考慮下個月會唔會去買多個伸縮托..  

槍帶你會用什麼??
睇睇下伸縮托又幾OK...不過好貴...成8XX
槍帶方面無知點搞好...D SLING位唔岩左手用
解決左成日誤按個電筒制既問題先...

19 12
發新話題