發新話題

PTW 和 CTW 氣筒通用性測試有結論!!!!!!!

回覆 30# 的帖子

真係唔係差幾... 買番金筒啦. 再唔係紅筒改M130 彈弓好過....

引用:
原帖由 seals9121 於 14-7-2011 14:08 發表
如果系 CTW 筒 + CTW hop up unit 放到 ptw 裡,又怎麼說呢
我測試過,可以的,但用ctw hop up同時繼承左ctw集彈性不足問題.

回覆 30# 的帖子

師兄可買m130 ctw筒,但我不建議買ctw筒,因為公差真的很大很誇張,而且我其中一支ctw筒尾頂只拆一次d扭牙已經唔係好得,燒牙燒足半托!!!
另外我手上兩支ctw筒都不是全量筒,如師兄玩長管都係買紅筒比較好

引用:
原帖由 mcderekli 於 14-7-2011 15:41 發表
請問CTW d筒有冇好似PTW d咁分左唔同力呢?
另外, 係未全部都好似PTW既紅筒咁, 係全量型呢?

小弟枝係09MAX M4, 如果想搵個CTW筒可以打到1.6 ~ 1.7J, 應該要點買?
Thanks!!! Chings
CTW的筒和 PTW一樣分 90 110 130 的
專賣店可買
Systema all the way. Porsche all the way....

引用:
原帖由 seals9121 於 14-7-2011 22:09 發表

CTW的筒和 PTW一樣分 90 110 130 的
專賣店可買
類似啦, CTW既筒係用FPS黎計
三六轟一轟,敵人企唔穩!

本人用原裝紅筒拆尾換 m110 原裝14.5"原裝管, ks屎 0.25豬 平均 1.6幾
引用:
原帖由 mcderekli 於 14-7-2011 15:41 發表
請問CTW d筒有冇好似PTW d咁分左唔同力呢?
另外, 係未全部都好似PTW既紅筒咁, 係全量型呢?

小弟枝係09MAX M4, 如果想搵個CTW筒可以打到1.6 ~ 1.7J, 應該要點買?
Thanks!!! Chings

回覆 36# 的帖子

我用原裝黑筒(全量)換 m110, 都係 原裝14.5"原裝管, 改埋hopup用HIROBO, 平均都係得1.25J咋

引用:
原帖由 JOHN2 於 14-7-2011 19:02 發表

我測試過,可以的,但用ctw hop up同時繼承左ctw集彈性不足問題.
那如果要再改善ctw集彈性不足問題 應如何處理/改進?
謝謝師兄

引用:
原帖由 laujeffrey 於 15-7-2011 11:04 發表

那如果要再改善ctw集彈性不足問題 應如何處理/改進?
謝謝師兄
我發覺好困難,
1)首先佢用一種灰色類似植膠的材料做hop up皮,但我覺得佢隻hop up皮同佢個hop up座內部啤把角度似乎不相同
2)佢個hop up框同內管車方型部分安裝後發現左右有虛位(systema只有上下虛位,左右很fit的)
3)佢個hop up框下面用兩粒hop up cushion用左兩條實心植膠條,太硬,彈性不足引致hop up調節十分困難(systema係空心膠條做cushion的)
4)如果ctw可用第種parts改造可能會好一點,但無奈尺寸有分別所以真係冇佢符
5)一支槍要改變精度hop up和槍管最重要,所以我最後將hop up同管直接改造systema件,呢七百幾蚊真係要豪比佢,至於實際測試報告等我打埋星期日場game再向各位報告

引用:
原帖由 JOHN2 於 15-7-2011 11:28 發表

我發覺好困難,
1)首先佢用一種灰色類似植膠的材料做hop up皮,但我覺得佢隻hop up皮同佢個hop up座內部啤把角度似乎不相同
2)佢個hop up框同內管車方型部分安裝後發現左右有虛位(systema只有上下虛位,左右 ...
無得整...
不過ctw 集彈性不足真係好嚴重?

引用:
原帖由 mcderekli 於 15-7-2011 10:17 發表
我用原裝黑筒(全量)換 m110, 都係 原裝14.5"原裝管, 改埋hopup用HIROBO, 平均都係得1.25J咋
原裝黑筒係全量?
黑筒唔係鋼齒, 打110遲早斷

回覆 40# 的帖子

PTW (我講我個支), 佢既準確度. 15米以以內. 真係好PERFECT! 15米, 6 吋圓靶. ZERO 左紅點鏡之後. 100飛, 起碼9X 飛中.. 而家唔係好敢試其他牌子..

回覆 41# 的帖子

之前都問過明槍, 個STAFF話舊款黑筒係全量的

引用:
原帖由 laujeffrey 於 15-7-2011 11:33 發表

無得整...
不過ctw 集彈性不足真係好嚴重?
3~40米外彈着分佈很大,和ptw差距很大,因為我係用4倍鏡,6~70米外彈著分佈不能太肯定話你知兩者之間差幾多,只可說ptw在5~60米打水機大水樽幾乎槍槍中,ctw就十槍中五槍左右,而我兩支槍當時机測都只是1.5j左右,用we 貴0.2珠

引用:
原帖由 ayaka 於 15-7-2011 11:39 發表

原裝黑筒係全量?
黑筒唔係鋼齒, 打110遲早斷
我支黑筒用110弓,條齒冇耐就斷左......
最後換左條ctw齒,可以夾得systema紅天梯

發新話題