16 12
發新話題

K98 ammo

K98 ammo

係網上見到有K98嘅dummy彈買,但總得彈頭有少少怪,想請教各資深C-Hing,二戰時嘅K98 ammo係圓頭如photo,定係尖頭如現代常見果種
謝謝各C-Hing指教

附件

$(KGrHqQOKj4E4v3gss9qBOPGZzddVw~~0_3 - 複製.jpg (40.71 KB)

7-8-2011 11:18

$(KGrHqQOKj4E4v3gss9qBOPGZzddVw~~0_3 - 複製.jpg

$(KGrHqQOKm8E4TKjQZhIBOPG,(HWu!~~0_3 - 複製.jpg (35.1 KB)

$(KGrHqQOKm8E4TKjQZhIBOPG,(HWu!~~0_3 - 複製.jpg

回覆 2# 的帖子

多謝navyjaa C-Hing,非常啱用

好似個彈頭圓得滯....
鵰。豹。狸。獅。狒

回覆 4# 的帖子

係呀! 我都覺得個彈頭圓得有啲怪〈可能睇唔慣啦!〉但睇到呢幅相,我又覺得O.K.喎!

附件

7-8-2011 21:02

尊重人格, 請勿抄習

二戰前子彈各有編號,很難從子彈尾找到資料祗有靠經驗

le把尺可放子彈殼在適當的位置,看看數字.....搞掂
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MANKF 於 7-8-2011 21:02 發表
係呀! 我都覺得個彈頭圓得有啲怪〈可能睇唔慣啦!〉但睇到呢幅相,我又覺得O.K.喎!
哥哥仔,馮京當馬凉

尊重人格, 請勿抄習

回覆 8# 的帖子

多謝MS爺指教,獲益良多!我都知唔可以咁樣下判斷!  還請MS爺多加提點

引用:
原帖由 MANKF 於 8-8-2011 00:48 發表
多謝MS爺指教,獲益良多!我都知唔可以咁樣下判斷!  還請MS爺多加提點
Mauser是德國牌子,有很多不同口徑,步槍及手槍都有

尊重人格, 請勿抄習

ms都有一支,有槍無子彈
尊重人格, 請勿抄習

回覆 7# 的帖子

MS爺,把尺好好用喎  
支〝薄殼or鶴〞仍非常經典嘅收藏品,尤其是個木殼,我啲係香港嘅平民百姓淨係可以買個木殼

引用:
原帖由 MANKF 於 8-8-2011 22:49 發表
MS爺,把尺好好用喎  
支〝薄殼or鶴〞仍非常經典嘅收藏品,尤其是個木殼,我啲係香港嘅平民百姓淨係可以買個木殼
香港人好多野好玩,入槍會有手槍玩添
尊重人格, 請勿抄習

回覆 13# 的帖子

MS爺,香港人多嘢玩,但追唔到啲大國崛起嘅大國民咁多嘢玩囉!由於同啲後勤〝部隊〞有啲生意仔,上次請咗我去雲南〝打靶〞,啲什麼AK, 5X式唔講!最經典可以燒到古董 M1 ,K98, Sten,佢哋話係國軍留低喎   
高鐵事故名言:〝相不相信是你們的事,反定我就相信!〞

回覆 14# 的帖子

“駁殼”用7.62mm?大陸唔出7.63mm(查實7.62勁好多 - 射太多恐怕啲古董會頂唔順)...

16 12
發新話題