發新話題

Pmag !!

回覆 12# 的帖子

咁又係....
唔通....要放棄=.=

引用:
原帖由 jpg 於 12-8-2011 15:07 發表
(cut左改左都當真夾一樣照捉) 呢樣誇D 掛?
我睇唔到佢點樣可以COUNT 做真夾,
子彈都上唔到..彈弓都HOLD 唔住..
我點都只係諗到可以叫佢做膠殼...
初初我都同你一樣想法. 我去信問過牌照部. 所有無論掩槍, 真槍包括發射組件既"來原"係最大及最主要關健. eg. 舊子彈殼 - 冇殺傷力但(無牌)藏有係100%犯法, 就算比你做左鍊嘴永遠不能再發射, (如無合法途經申請)佢都係一粒由真彈藥來原變成既鍊嘴(屬受管制物品, 無牌藏有即屬犯法).

真P-Mags! 唔洗問啦! 捉倒即死得.

Assumption(假設)! 當有人(亞G)係外國(say米国-馬廠)買M4上身及下身郵遞到香港(死好彩)翻到屋企. 根手用車床加工變成比GBBR及PT凹既上下身只給玩具玩之麻! 只要來原係真鐵(real-steel) <RS> etc 既(發射組件). 比差佬知道! 捉左! 如果差佬要釘死(亞G)! 100%死得! 由FIB驗証! 請外國原廠做expert appraise! 只要係真品(非法入口及藏有)有冇改過, 射唔射得都唔成理由甩身.

彈夾係受管制! 玩真野! 自己think think think.....

引用:
原帖由 rho837 於 12-8-2011 16:19 發表

初初我都同你一樣想法. 我去信問過牌照部. 所有無論掩槍, 真槍包括發射組件既"來原"係最大及最主要關健. eg. 舊子彈殼 - 冇殺傷力但(無牌)藏有係100%犯法, 就算比你做左鍊嘴永遠不能再發射, (如無合法途經申請)佢 ...
咁如果PMAG 係外地已經改好,咁會唔會都有問題?
UPPER/LOWER 呢D 唔駛講都知道大鑊..
不過要PROVE 隻PMAG係真定係玩具難D 掛??

引用:
原帖由 rho837 於 12-8-2011 16:19 發表

初初我都同你一樣想法. 我去信問過牌照部. 所有無論掩槍, 真槍包括發射組件既"來原"係最大及最主要關健. eg. 舊子彈殼 - 冇殺傷力但(無牌)藏有係100%犯法, 就算比你做左鍊嘴永遠不能再發射, (如無合法途經申請)佢 ...
好似井記同毒蛇個D LOWER 講到用真既處理方法..
會唔會比人屈到假變真呢??

可能真UPPER要車完再重新打沙上色, 先可以暪天過海

引用:
原帖由 ayaka 於 12-8-2011 16:50 發表
可能真UPPER要車完再重新打沙上色, 先可以暪天過海
UPPER 就真係算啦...
可以話死硬..
不過講開又講我記得,紅狼係VIS 最初初出既時候都有出過一支CUSTOM PTW 好似係用真VIS 改..

引用:
原帖由 jpg 於 12-8-2011 17:01 發表

UPPER 就真係算啦...
可以話死硬..
不過講開又講我記得,紅狼係VIS 最初初出既時候都有出過一支CUSTOM PTW 好似係用真VIS 改..
講到尾,玩具者,吾駛甘冒險羅;
依家你知你幾幸福啦bro

看來還是靜候 Magupl Pmag for PTW 好過
Systema all the way. Porsche all the way....

小心放蛇,兄弟小心,
大賊佢唔敢捉,咪捉d蚯蚓補數

http://www.civiliangunner.com/cg ... p;extra=&page=6

樓主
我見到有師兄話元朗有得拾

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-8-2011 17:11 發表

講到尾,玩具者,吾駛甘冒險羅;
依家你知你幾幸福啦bro
哈哈, 知啦.

引用:
原帖由 jpg 於 12-8-2011 16:37 發表

要捉起黎就咩都得,不過冇人出聲,加上攪咁大壇先"做"到D魚毛,計落唔值啫
三六轟一轟,敵人企唔穩!

引用:
原帖由 jpg 於 12-8-2011 16:40 發表

好似井記同毒蛇個D LOWER 講到用真既處理方法..
會唔會比人屈到假變真呢??
要入你又係咩都得,求其一條都夠你煩

引用:
原帖由 Gti 於 12-8-2011 23:36 發表
http://www.civiliangunner.com/cg ... p;extra=&page=6

樓主
我見到有師兄話元朗有得拾
咁耐,唔知而家仲有冇?

引用:
原帖由 jpg 於 12-8-2011 16:37 發表

咁如果PMAG 係外地已經改好,咁會唔會都有問題? (一樣犯法)

你講呢類答辦理由之前以經有人係差管用過.......答案係個官唔接受, 原因係隻真P-Mag"本身"係由一間領有牌照生產真槍有關產品給真槍使用! 唉! 同時彈夾例入受管制物品清單內, 就算係米国無須牌照就買到亦唔代表無牌人士可以自由地使用.......就算係米国某玩具店做"後期"加工改裝成真P-Mags掩夾只給YYE GBBR同PTW用! 到港時一樣犯法! 如果OK的話掩槍洗乜要有牌照.

但係假P-Mags(無牌仿製)都唔會犯法(槍法例), 因為來原證明唔係同真槍有關.....一樣地井性都冇問題.

發新話題